שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

אש על דאעש. לארה"ב יש דֶּזָ'ה ווּ של מלחמה

בסופ"ש החלה ארה"ב להפציץ מטרות של ארגון "המדינה האיסלאמית", ובציבור האמריקני לא יודעים איך לעכל את ההתערבות המחודשת במדינה שבה נהרגו 4,500 חיילים - 3 שנים לאחר שכל הכוחות כבר נסוגו ממנה

להיכנס או לא להיכנס? זאת השאלה: זה היה אמור להיגמר, המלחמה של אמריקה בעיראק. אולם כל הרגשות הישנים עלו מחדש על פני הקרקע כשהציבור בארצות הברית שמע את החדשות שמטוסים אמריקניים מפציצים שוב מטרות בעיראק. זו אותה עיראק שאליה פלשה ארה"ב בשנת 2003 כדי לשחרר אותה מעול רודנים ולייצב אותה, וזו אותה עיראק שבה נהרגו כ-4,500 חיילים אמריקנים ושממנה נסוגו הכוחות האמריקניים לפני שלוש שנים.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן: מטוס התרסק לאחר המראה, '48 נהרגו'

הילדה ש"מתה" בצונאמי ב-2004 שבה הביתה

 

במהלך ראיונות שנערכו ברחבי ארה"ב - מאתר הזיכרון בניו יורק להרוגי פיגועי 11 בספטמבר 2001 דרך יריד במדינת איווה ועד לאנדרטת מלחמה באריזונה - השמיעו אזרחים אמריקנים את תחושותיהם לאחר תחילת ההפצצות האמריקניות בעיראק ביום שישי.

הנשיא ברק אובמה הורה לבצע את התקיפה בעיראק כדי לסייע לכוחות העיראקיים והכורדיים להילחם בארגון הקיצוני "המדינה האיסלאמית". זה אותו אובמה שקיים את הבטחת הבחירות שלו והסיג את הכוחות האמריקניים מהמדינה הערבית בשנת 2011.

 

רבים מהאנשים שתומכים בהחלטה לתקוף שוב בעיראק עושים זאת מסיבות מנוגדות. אלה שמתנגדים לתקיפה טוענים כי ארה"ב לא הייתה צריכה לפלוש לעיראק מלכתחילה, אולם הם מודעים לעובדה שלארצם יש מחויבות למדינה הערבית השסועה שידעה שנים רבות של אלימות עדתית קשה ושפיכויות דמים רבות, שעל הנוכחית שבהן חתום ארגון "המדינה האיסלאמית".  

 

המיעוט היזידי בורח בהמוניו מדאעש    (צילום: רויטרס)

המיעוט היזידי בורח בהמוניו מדאעש    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מקבלים סיוע מארה"ב. כוחות הביטחון הכורדיים, ה"פשמרגה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מקבלים סיוע מארה"ב. כוחות הביטחון הכורדיים, ה"פשמרגה"(צילום: AFP)
בקרב האמריקנים יש תמימות דעים בנושא אחד: איש לא יכול להביא לפתרון קונקרטי לבעיותיה של עיראק.

 

ניל מקאנון שירת בעיראק ארבעה חודשים בחיל השריון. לדבריו, ארה"ב לא הייתה צריכה להיכנס לעיראק ב-2003. "חשתי שזה לא היה מוצדק, ואחרי שנכנסו לשם הוכח שזה לא מוצדק", הוא אמר בהתייחסו לעובדה שארה"ב ובעלות בריתה מעולם לא מצאו בעיראק נשק להשמדה המונית, הסיבה שבגינה פלשו למדינה. אולם, מקאנון חושב שהתקיפות האוויריות ביום שישי נגד מטרות של "המדינה האיסלאמית", שהשתלט על חלקים נרחבים בעיראק ובסוריה, היו הדבר הנכון לעשות.

 

"דאעש הם אנשים רעים"

"הם אנשים רעים. אין שאלה לגבי זה. השאלה היחידה לדעתי היא איפה אנחנו משתמשים בכוח וכמה משתמשים בו", אמר מקאנון.

 

אחת הסיבות לכך שמקאנון הצביע לאובמה בבחירות האחרונות לנשיאות הייתה שהנשיא הדמוקרטי הבטיח לסיים את המלחמה בעיראק. הוא סומך על הבטחתו של אובמה לא לשלוח כוחות קרקעיים למדינה הערבית, אבל השאלה היכן בדיוק לשים את הגבול בנוגע לשימוש בכוח נותרה ללא מענה עבורו. "זה משהו שאני חי איתו בסתירה כחייל וכמישהו שבילה בעיראק קצת זמן. אני לא רוצה שהמקום הזה יידרדר לכאוס", אמר מקאנון.

 

הבטיח לא להכניס כוחות קרקעיים לעיראק. אובמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הבטיח לא להכניס כוחות קרקעיים לעיראק. אובמה(צילום: EPA)

טום לורד, כבאי בגמלאות מפורט לודרייל בפלורידה, ביקר שלשום באתר הזיכרון בניו יורק להרוגי פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001. הוא אמר שהוא תומך בהפצצות האחרונות בעיראק אף על פי שהוא חולק על רוב החלטותיו האחרות של אובמה. "אני מקווה שישלחו לשם כוחות, אבל אני לא מאמין שאובמה יעשה את זה. אנחנו צריכים ללכת לשם ושוב לכונן שלום, או לפחות לנסות את זה", הוא אמר.

 

"נסוגנו מוקדם מדי מעיראק"

לורד תמך בפלישה לעיראק ב-2003. הוא חושב שהבעיות האחרונות שצצו במדינה הן תוצאה של נסיגת הכוחות האמריקניים מוקדם מדי על ידי אובמה. "הם היו צריכים לאמן יותר את הכוחות העיראקים מאשר מה שעשו. הם נסוגו מוקדם מדי ועכשיו תראו מה קורה".

 

"יש קשר ישיר לזה ולמה שקורה עכשיו", אמר לורד. "כשיש ואקום, הטרוריסטים ייכנסו פנימה למלא אותו. ארה"ב צריכה למלא את תפקיד האימא, להוביל את העיראקים, להנחות אותם ולדאוג להם". האם זה אומר שארה"ב עדיין אחראית להגן על עיראק, שלוש שנים לאחר שהעבירה את האחריות הביטחונית ואת עתידה לידי השלטונות בבגדד. התשובה של טימותי ברוקסון מהעיר פנסקולה בפלורידה היא: "אני לא יודע אם זו האחריות שלנו, אבל אני מאמין שזה הדבר הנכון לעשות". אביו ואחיו של ברוקסון, בן 57, הם יוצאי צבא. "אני מאמין שאנחנו צריכים לעזור להם", הוא אמר.

 

"זה טבח", אמר ברוקסון על הכיבושים האחרונים של "המדינה האיסלאמית" בעיראק ועל יחסם האכזר לאוכלוסייה המקומית. "ואנחנו צריכים לעשות משהו בקשר לזה".

 

מסייעים לכורדים בעיראק. לוחמות "המחתרת הכורדית" (PKK) בעיר ארביל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מסייעים לכורדים בעיראק. לוחמות "המחתרת הכורדית" (PKK) בעיר ארביל(צילום: AFP)

דויל אליס מניו וירג'יניה במדינת אייוה חושב שהתקיפות האוויריות בעיראק הן הצעד הנכון, אולם לדעתו הן ישיבו את ארה"ב בחזרה לעיראק למשך כמה שנים. גם עובד הדואר לשעבר בן ה-61 חי בתחושות מעורבות. "לפעמים אני חושב שלא היינו צריכים להיות שם".

 

"אנחנו לא צריכים לנהל את המדינה שלהם", אמר קווין מאיירס בן ה-42, אזרח אמריקני שביקר באנדרטה לזכר חללי מלחמת העולם השנייה בעיר פניקס במדינת אריזונה. אולם לדבריו, "בהיותנו ארצות הברית של אמריקה, תמיד התערבנו במקומות שבהם לא התייחסו לאנשים בצורה הוגנת. אני חושב שיש לנו אחריות, בייחוד מאז שהמיעוט הנוצרי הפך למטרה של הקיצונים".

 

"בוחרים ברע במיעוטו"

כריס טורפן בן ה-45, מנהל פרויקטים חקלאיים מהעיר צ'נדלר באריזונה, גם חושב שלארה"ב יש אחריות כלפי עיראק. וזה מטריד אותו. "זו מלחמה שלעולם לא ינצחו בה", הוא אמר. לוחמי "המדינה האיסלאמית" הם פנטיים שלדבריו "לעולם לא יעזבו". "שלא תבין אותי לא נכון, אנחנו צריכים להרוג כל אחד מהם, אבל לעולם לא נגיע לשם. אלה אנשים שפשוט שונאים את אמריקה". טורפן חושב שאובמה "חייב להיכנס שוב פנימה" לעיראק. הנשיא האמריקני הבטיח לא לשלוח כוחות קרקעיים לעיראק, אבל לטורפן לא אכפת אם דבר זה יקרה.

 

"זו דוגמה קלאסית של בחירה ברע במיעוטו", הוא אמר.

 

האשים א-טאוויל הוא אמן, פרופ' ויו"ר המחלקה להיסטוריה של האמנות במכללת הנרי פורד בפרבר של דטרויט. עבור אחד כמוהו שנולד בעיראק, קשה לראות דבר אחד שנעשה בצורה טובה בארץ מוצאו. הוא היה רוצה לראות את "חיסול הארגון הזה" של חמושים שפלשו לעיראק משום שלדבריו הם לא מייצגים את האיסלאם, העיראקים או צורת ממשל טובה או מודרנית. אלא שהוא לא בטוח שהתקיפות האוויריות יהיו יעילות.

 

"הכאוס נמצא בכל עיראק - בדרום, בצפון ובמרכז", אמר א-טאוויל. "מה שקורה היום הוא רק דבר קטן נוסף בתוך כל הכאוס". הוא אמר שהפתרון הגדול יגיע כשארה"ב ומדינות באירופה ישנו את כל הגישה שלהן של תמיכה במשטרים ערביים או הריסתם. "בעיראק הייתה מדינה סולידית. זו הייתה דיקטטורה, זה בטוח, אבל כך גם כל מדינה אחרת באזור", הוא אמר. "לפחות הייתה מדינה. כעת אין מדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הבטיח לסיים את המלחמה בעיראק. אובמה
צילום: AP
מומלצים