אלוף פיקוד דרום מודה בשיחה עם התושבים: "טעינו בחלק מההכרזות שלנו"
האלוף סמי תורג'מן הגיע לנחל עוז ושמע מהתושבים ביקורת. "אנחנו מצפים שישמרו עלינו, זו מציאות בלתי נסבלת"
סיכום ביניים: אם תשאלו את אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן על מבצע צוק איתן הוא יגיד לכם שמדובר במבצע מוצלח. לצד זה, בשיחה עם תושבים אמש (א') בנחל עוז הוא מודה כי נעשו שגיאות בחלק מההכרזות של הצבא. "אני חושב שנתנו מענה שייתן תשתית גם לעוד הרבה שנים קדימה", אמר. "כל מה שהיה פה בסוגיה של ההכרזות שלנו, המעמד או הסטטוס שלנו, אני יודע שעשינו שגיאות בחלק מההכרזות שלנו. קיבלתי את זה גם מאלון שוסטר (ראש המועצה האזורית שער הנגב - מ"צ). אנחנו משנים פה את המרכיבים ובטח ניתן את התחושה הטובה ביותר שאנחנו יכולים לתת בנושא של ההגנה".
לדברי אלוף תורג'מן, המציאות הביטחונית בעוטף טובה יותר כעת. "יש שתי אופציות", אמר. "הסדרה או מהלכים רחבים יותר. אני יכול להגיד בוודאות שהמציאות הביטחונית של אחרי המבצע היא טובה יותר ממה שהייתה לפני המבצע. נכון שעכשיו אנחנו נמצאים בימים שהם עדיין במסגרת כיפופי הידיים במסגרת המשא ומתן, וזה יכול להימשך, אני לא אומר שלא, אבל כשאני מסתכל על המציאות הביטחונית אני רואה את חמאס בנקודה אחרת לחלוטין. אני חושב שבתקופה הקרובה נבין יותר טוב כולם לאן זה מתפתח, שזה או להרחבה של הפעולה שלנו בתוך רצועת עזה או להסדרה ולשקט".
תורג'מן רמז כי המבצע עדיין לא הסתיים. לדבריו, בצה"ל פועלים נגד חמאס ופגעו בו בימים האחרונים. עוד הוא הוסיף כי בצבא ידעו על איום המנהרות ומצאו בשנה האחרונה ארבע מנהרות עוד לפני צוק איתן. "תקיפות מהאוויר שביצענו לא נתנו מענה ולא הצליחו לחדור למנהרות", אמר. "בחודשים האחרונים, כשהגיע הבשלות לפגוע במנהרות, יצאנו למבצע והשמדנו את כל המנהרות שהכרנו. חמאס בנה מנהרות במשך חמש שנים ואנחנו הרסנו בשבועיים. הרסנו תשתית חשובה של החמאס. כל פעם שנאתר מנהרה, נפשוט פנימה ונשמיד. המבצע השיג את המטרה והייעוד שלו. יש ניצחון על האויב ששמר על המנהרות".
התושבים העלו בפני האלוף תורג'מן את חששותיהם וציינו כי הם אינם יכולים לשלוח את הילדים לגן במצב הנוכחי, משום שהם אינם ממוגנים. עוד הם טענו כי תחושת הביטחון שלהם נעדרת, ונגרם להם נזק חקלאי גדול מאוד כתוצאה מהמבצע. "המציאות היא שאנחנו השכנים של עזה, ולא נותר לנו אלה לצפות ולקוות באמת ממנגנוני הביטחון שישמרו עלינו", אמרה אחת מתושבות הקיבוץ. "הזמן שיעבור עד שייבנה הגן האידיאלי והממוגן לא מספק אותנו. זאת מציאות בלתי נסבלת. אני לא חושבת שמישהו כאן נפגע יותר מאיתנו. ייקחו עוד חודשיים-שלושה וזה בלתי נסבל. אנחנו רוצים פסטורליה, בלי מחסומים ובלי נזק בשדות ובלי נוכחות של חיילים. אנחנו שמחים ששומרים עלינו, אבל אם אנחנו מטרה אנחנו מפחדים".
תושבים: "אמרו לנו לחזור – ושיקרו לנו"
אמש הכריזו ישראל וחמאס על הפסקת אש של 72 שעות שנכנסה לתקוף בחצות, אבל את התושבים זה לא מרגיע. "הפסקת האש הזו היא רק סיפורים. הכול יהיה אותו הדבר, יחזור להיות כמו שהיה פעם", אמר יוסי מעין השלושה. "לפני שבוע אמרו שכולם יכולים לחזור ושהכול טוב, זה היה שקר. עכשיו, למי להאמין? אני כבר לא יודע".
ברוריה קרני-הדס מכרם שלום לא חסכה במילים קשות: "הכעס הכי גדול שלי הוא ההנחיה שניתנה לנו לחזור לשגרה עוד לפני הפסקת האש הקודמת. זו הייתה הנחיה חסרת אחריות. היום אני יודעת שאקבל את ההחלטות רק לפי התחושות שלי. אנחנו עדיין בממ"ד. האיומים של החמאס יותר אמינים מכל הצהרה מדינית כזו או אחרת
מצדנו. יש בי מעט מאוד אופטימיות, כל מה שנשאר בי כרגע זה ניסיון להבין איך חוזרים לשגרה במצב הזה כי אין ברירה. אולי עוד נצליח לקבל משהו מהחופש הגדול שעוד נותר. בינתיים הם ממשיכים לירות במלוא המרץ".
והיו גם קולות אחרים. "אני אופטימי מטבעי ואני מקבל את ההחלטות של הממשלה ומקווה שזו אכן תהיה הפסקת אש", אמר בוקי ברט, מקיבוץ סעד שבשדות נגב. "הנחינו את התושבים להיות ערניים במיוחד בשעות שלפני הפסקת האש".
בהקשר זה יש לציין כי תושבי הקיבוץ חיים כפליטים כבר יותר מחודש. כ-25 משפחות שוהות בכפר "הדסה נעורים" שבאזור נתניה ואחרות מתארחות בקיבוץ רביבים ובקיבוץ דורות ולא מוכנות לחזור לנחל עוז עד שתושלם היערכות ביטחונית שתואמת את המציאות שנוצרה. נכון להיום נותרו בקיבוץ 50 תושבים מתוך כ-100 משפחות, כולם בעלי תפקידים שמחייבים את נוכחותם. כל השאר, בוודאי משפחות עם ילדים, עזבו.
בדובר צה"ל הבהירו כי דבריו של אלוף הפיקוד בעניין הטעות שנעשתה בצבא בנוגע לחלק מההכרזות, אינה קשורה לאמירה באמצע השבוע שעבר כי התושבים יכולים לחזור הביתה בשקט. "בדבריו התייחס מפקד פד"ם לסטטוס ישובי עוטף עזה בשלבי תחילת המבצע ולהסדרתו וזאת בתשובה לשאלת תושבת נחל עוז באשר לסוגיה זו. האלוף המשיך וציין כי לאחר שיח עם ראש המועצה הנושא הוסדר", נמסר.