שתף קטע נבחר

הדייגים בתוניסיה דגים בעיקר מהגרים

הם מסכנים את חייהם ואת פרנסתם כדי להציל מהגרים שברחו מאפריקה ומהמזרח התיכון בחיפוש אחר חיים חדשים באירופה. הדייגים בתוניסיה לא מקבלים צל"ש והרשויות, לטענתם, מעלימות עין מהמשבר המחריף

הדייגים בנמל הצפון-אפריקני הקטן רגילים לתפוס דגי בס או ספרוסים ברשתותיהם. אולם לאחרונה הם "מעלים בחכותיהם" דברים אחרים לחלוטין: מהגרים שברחו מהתופת בלוב על סירות רעועות.

 

עוד חדשות בעולם:

התקשורת? בריטים מאמינים יותר לוויקיפדיה

סורית נסקלה למוות ואיש בקהל לא התנגד

נשיא טורקיה הבא: רה"מ היוצא ארדואן

 

צ'מסדין בוראסין, דייג תוניסאי בשנות ה-50 לחייו, ועמיתיו נמצאים בחזית המשבר ההומניטרי ההולך וגדל בצורת גלים של מהגרים שיוצאים לים כדי להגיע לאיטליה, וממנה לאירופה כולה. הם עושים את המיטב כדי להציל את מי שאפשר, אך בוראסין אומר כי מהר מאוד שטף המהגרים מאפריקה ומהמזרח התיכון, המחפשים חיים חדשים באירופה, גובר על יכולותיהם.

סירת דיג בתוניסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
סירת דיג בתוניסיה(צילום: AP)

מהגרים שחולצו בים התיכון והובאו לתוניסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שחולצו בים התיכון והובאו לתוניסיה(צילום: AP)
הדייגים, שמסכנים את חייהם ואת פרנסתם כדי לחלץ מהגרים, מצטטים לעתים אמירה של הנביא מוחמד המחזקת את דרכם: "מי שמציל חיים, מציל את כל האנושות". "היום הצלחתי להחזיר יותר מ-100 בני אדם, אבל אני הולך להפסיד 3,000 דינארים תוניסאים (1,750 דולרים)", מספר בוראסין. "מחר כנראה לא אוכל. יש אנשים שעובדים איתי. אם אני עוצר את העבודה פעם אחת, פעמיים או שלוש זה הופך לעול על כתפיי".

 

הוא מעריך כי הוא הציל יותר מ-1,000 מהגרים בארבעה אירועים שונים שבהם שט על סירת הדיג שלו, פעמיים מאז ההפיכה בלוב ב-2011. בוראסין ודייגים אחרים לא מקבלים אף פרס על הצלת המהגרים והוא מבין למה הם ניסו לעזוב מלכתחילה. אך בכל זאת, הוא מציין כי זה לא תפקידו להציל אותם. בוראסין מעיד כי הוא מרגיש שיש חוסר בתמיכה מצד ארגוני חילוץ ורשויות המדינה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חלק לא יודעים לשחות וטובעים. מהגרים בתוניסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חלק לא יודעים לשחות וטובעים. מהגרים בתוניסיה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מאנסור בן צ'ואיקה, דייג אחר בשנות ה-50 לחייו, משתהה כשהוא מנסה לתאר את הסצנות הנוראיות שהיה עד להם במים השלווים שלחופי זרזיס, כ-80 קילומטרים מהגבול הלובי. בעודו מנקה את סירתו הצבועה בכחול ובלבן הוא מספר איך ראה גופות צפות ונרקבות בים התיכון, חלקן ללא ראש.

 

"שלושה או ארבעה מתו מול עיניי"

"מצאנו אותם מתים, אך לא הכרזנו על כך", אמר צ'ואיקה. "אם יש גופה במים ואנחנו במרחק של שש או שבע שעות מהיבשה, אנחנו לא יכולים להעלות אותם לסיפון". הדייג כבר לא עוקב אחר מספר המהגרים שהוא וצוותו חילצו - מתים או חיים. אך הם אומרים בפה אחד כי המספרים רק עולים. בשבוע שעבר משכנו שתי גופות מחוץ למים לחופי אתר הנופש הסמוך ג'רבה.

 

"יום אחד עם הסירה שלי הבאתי חזרה 107 בני אדם, שלושה או ארבעה מהם מתו מול עיניי, הם נפלו למים ולא ידעו לשחות. אני לא יכול לזוז כדי להצילם כי אז אפגע ביציבות הסירה. 107 בני אדם הם סיכון גדול עבור הצוות שלי", טען בוראסין.

 

הדייגים מתלוננים כי הרשויות מעלימות עין מהמצב. שלא כמו הסערה התקשורתית שבאה בעקבות אסון המהגרים באוקטובר 2013 לחופי האי האיטלקי למפדוסה - שבו נהרגו 400 מהגרים כשספינתם שקעה - אסונות דומים אחרים

 לא מדווחים בתקשורת בתוניסיה.

 

הדייגים אומרים כי הם רואים 30 סירות מהגרים עוזבים מדי יום לאיטליה, וכל אחת מהן מכילה בין 50 ל-250 אנשים, אולם קשה למנות מספר מדויק. ארגונים כמו הצלב האדום מנסים לסייע למהגרים שמחולצים על ידי משמר החופים התוניסאי.

 

חיל הים האיטלקי הגביר את מאמצי החילוץ מאז האסון בלמפדוסה. השבוע הכריזו בחיל כי הצילו יותר מ-93,000 מהגרים מאז תחילת השנה. למרות הסיכונים, מהגרים רואים את מסעם כאופציה היחידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מהגרים שחולצו בתוניסיה
צילום: AFP
מומלצים