שתף קטע נבחר

צילום: AFP, רויטרס

קולות בעזה נגד חמאס: "7 שנים רעות, הם כמו נעל"

נציגי חמאס מאיימים בחידוש האש לאחר סיום ההפוגה, אבל בעזה כבר נשמעים קולות נגד הארגון. בכתבה "בניו יורק טיימס" אמרה בת 32 כי היא "מקללת את שני הצדדים". צעירה אחרת שיבחה את פרויקט המנהרות, אך הבהירה: "חמאס נכשל בפוליטיקה"

רגע לפני הפסקת האש חמאס עוד שיגר רקטה לגוש דן, בהפסקת האש הקודמת הוא הוציא אלפים לרחובות עם דגלים ירוקים כסוג של תמונת ניצחון - אבל ברצועת עזה יש לא מעט שאינם שבעי רצון מההתנהלות של הארגון השולט בעזה. בכתבה נרחבת של ה"ניו יורק טיימס" עולים קולות שלרוב לא נשמעים מעזה, קולות שמראים שאולי השליטה של חמאס ברצועה אינה כה חזקה והדוקה.

 

כתבת העיתון האמריקני, ג'ודי רודורן, הגיעה לבית ספר של האו"ם בבית חאנון, לשם התפנו פליטים רבים. אחת מהם היא איקראם סליימה, שהגיעה עם משפחתה ושכניה למתחם לפני חודש. "אנחנו עייפים, מאוד עייפים, הילדים שלנו עייפים", אמרה סליימה, שדווקא מעוניינת בהמשך הלחימה. "אנחנו כבר כאן וסבלנו כל כך הרבה, אז זה צריך להסתיים בהכרעה".  

 

ההרס ברצועת עזה במהלך צוק איתן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס ברצועת עזה במהלך צוק איתן(צילום: AFP)
 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לימה דיאב, בת 27, אמרה כי תחת שלטון חמאס בשבע השנים האחרונות "הכול הלך רע". לדבריה, הארגון השולט בעזה "נכשל בפוליטיקה". בזמן ארוחת צהריים במסעדה עזתית עם אחיותיה היא אמרה לכתבת כי היא בעד ירי רקטות משטחים פתוחים כדי להפחית את הפגיעה באזרחים, אבל בפרויקט המנהרות היא תומכת ללא סייג: "זה גאוני, זה מבריק, איך שהם הצליחו לנהל את כל הדבר הזה. הם ממש היו מוכנים. לא רק בלה-בלה-בלה - הם אמרו ועשו".

  

יש מי שהיה עוד יותר בוטה. סוהייר אל-נג'אר (32) אמרה כי היא "מקללת את שני הצדדים" ותיארה את חמאס כ"נעל" - סמל להשפלה בערבית. גבר מבוגר קטע אותה: "אל תגידי 'חמאס', תגידי - 'מנהיגי ערב'". אל-נג'אר, שלדבריה 30 מקרוביה נהרגו בחוזאעה - כפר של עשרת אלפים תושבים במזרח הרצועה - לא נבהלה. "אני כועסת על שני הצדדים", אמרה אל-נג'אר, שגם ביתה נהרס. "אני כועסת על כולם, על כל המדינות". האיש המזוקן התערב שוב: "את צריכה מישהו שילמד אותך איך לדבר?".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גם גברים מותחים ביקורת על חמאס וניהולו את המערכה. אחמד אל-נג'אר, בן 44, נהג לרכוב על כרכרה, אבל הסוס שלו נהרג במהלך "צוק איתן". במהלך ההפוגה ישנו באורווה ארבעת ילדיו הקטנים, בהם תינוק שרק נולד. לדבריו, הוא ושכניו "לא מאפשרים להתנגדות לירות מכאן".

 

אל-נג'אר אמר כי האפשרות שחמאס בנה מנהרות מתחת לבתים "מטרידה אותי" והרחיב בנוגע לשיחות בקהיר, לשם הגיעה היום המשלחת הישראלית. "עד כה לא השגנו כלום. יש צדדים - פתח, חמאס, ישראל - ואנחנו אנשים. אנחנו קורבנות. אם בין הצדדים יש מחלוקות, למה אנחנו משלמים על המחלוקות הללו?".

 

המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר הבוקר, כמה שעות אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש ל-72 שעות שהחלה בחצות. המשלחת כוללת את ראש השב"כ יורם כהן, ראש המטה המדיני-ביטחוני עמוס גלעד, נציגו של ראש הממשלה עו"ד יצחק מולכו, מתאם הפעולות בשטחים האלוף פולי מרדכי וראש אג"ת נמרוד שפר.

 

עד כה הפסקת האש לא הופרה, אבל רגע לפני תחילתה נורו רקטות לגוש דן, לקריית מלאכי ולאשדוד. עוד לפני כן איימו בחמאס כי אם לא הצדדים לא יגיעו להסכמה בשלושת הימים הקרובים - נציגיהם יפרשו, והאש מעזה תחודש.

 

במקביל החליט משרד הביטחון לפתוח מחדש את מעבר כרם שלום, ובמהלך היום יעברו מאות משאיות עם ציוד הומניטרי לתושבי עזה.

 

בחמאס מנסים גם להראות כי הציבור תומך בהם. בשבוע שעבר, במהלך הרגיעה הקודמת, הוציאה התנועה אלפים לרחובות, כשהם צועדים עם דגלים ירוקים. "המלחמה לא נגמרה", אמר אז אחד מדוברי חמאס - ואכן עם סיומה של הפסקת האש התחדש ירי הרקטות לדרום.

 

כלי התקשורת ברצועה לא מדווחים כמובן על כיסי ההתנגדות לחמאס, אבל מדיווחים אפשר להבין כי התנגדות כזו אכן קיימת. כך, למשל, דווח בשבוע שעבר כי הזרוע הצבאית של חמאס הוציאה להורג את בכיר הארגון איימן טהה שהואשם בעבר בריגול לטובת מצרים.מוקדם יותר דווח כי טהה נהרג בהפצצות בסג'עייה וגופתו חולצה מבין ההריסות, אך לאחר מכן דיווח זה הוכחש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ההרס בעזה במהלך צוק איתן
צילום: AFP
מומלצים