שתף קטע נבחר

 

נוסטלגיה: מי את, נבחרת הולנד?

יריבתה הערב של ישראל עשתה צרות לכחולים-לבנים לאורך ההיסטוריה, וניצחה אותם לא פחות מ-15 פעמים. יחד עם זאת, נבחרת האורנג' נמצאת בדעיכה כבר שנים רבות, הסתבכה בתקרית לא נעימה בקיץ שעבר וגם כמעט ופורקה לחלוטין. כל זה לא הפריע לה לגבור בחוץ על בולגריה במחזור הפתיחה של המוקדמות

היריבה הכי חלשה בבית ב' על הנייר, נבחרת הולנד, ניצחה את ישראל לא פחות מ-15 פעמים לאורך ההיסטוריה. כן, כן, שמעתם נכון, נבחרת הולנד הצנועה שהפעם האחרונה בה השתתפה באליפות אירופה הייתה לפני 15 שנים, עשתה לא מעט צרות לכחולים-לבנים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

הניצחון הזכור ביותר של האורנג' על הישראלים היה בחצי גמר אליפות אירופה בקיץ 2000. ריק סמיתס האימתני (2.24 מ'), שב במיוחד מפרישה כדי לסדר לדרק שארפ הפסד במשחק הבכורה שלו במדים הלאומיים, 71:53. הסנטר הענק קלע 16 נקודות, קטף 13 ריבאונדים ותלה את הנעליים בפעם האחרונה בהחלט.

 

הוא, למשל, לא יהיה. פרנסיסקו אלסון (צילום: פיב"א)
הוא, למשל, לא יהיה. פרנסיסקו אלסון(צילום: פיב"א)

 

תשע שנים לאחר מכן הגיע הפסד נוסף של הישראלים להולנדים, שאומנו אז על ידי גדי קידר. הולנד חגגה, תרתי משמע, את משחקה ה-700 בהיסטוריה עם ניצחון סופר מרשים, 74:96. זה גם היה משחק הבכורה של גל מקל, יובל נעימי, אלישי כדיר ורוברט רות'בארט בנבחרת ישראל. ארווין סלאחטר, שעדיין משחק, בלט עם 18 נקודות. יותם הלפרין הוביל את המפסידה עם 9 בלבד.

 

אז נכון שמאז שני הצדדים עברו לא מעט. לישראל יש שני נציגים בליגה הטובה בעולם, הכדורסל ההולנדי, לפחות ברמת הנבחרת, די הלך אחורה, אבל עדיין קשה שלא להיזכר בשני ההפסדים המביכים הללו שהשאירו כתם שחור על החבורה שלנו.

 

הסגל ההולנדי נבנה כמעט לגמרי מחדש, וממוצע הגילאים שלו עומד על 24 בלבד. קיס אקרבום (2.01 מ'), שהיה הכוכב הבלתי מעורער של הנבחרת, פרש מהמדים הלאומיים. הסנטר הענק הנק נורל (2.14 מ'), שמשחק ב-8 השנים האחרונות בליגה הראשונה בספרד מצא עצמו בחוץ. 

 

השחקן המשמעותי. ארווין סלאחטר (צילום: פיב"א) (צילום: פיב
השחקן המשמעותי. ארווין סלאחטר(צילום: פיב"א)

 

דן גדזוריק (2.11 מ') ופרנסיסקו אלסון (2.11 מ'), שהעבירו קריירות יפות ב-NBA ולאחרונה שיחקו בליגה האיראנית, נמצאים אף הם על סף פרישה ממשחק, אחרי שכבר עברו חלק ניכר מהעשור הרביעי לחייהם.

 

אז מי כן ישחק עבור הולנד? שני הכוכבים המרכזיים הם ארווין סלאחטר (28, 1.91 מ'), הרכז והשחקן המוביל. הוא מעולם לא עזב את הליגה המקומית, למרות שמבחינת כישרון יכול היה לשחק בקלות באחת הליגות הגדולות באירופה. הרכז משחק בנבחרת משנת 2006, מספר קליעה טובה מחוץ לקשת ונחשב לשחקן קבוצתי מאוד.

 

וורת'י דה יונג (26, 1.94 מ') הוא הולנדי ממוצא סורינאמי, וגם ממנו החבורה של ארז אדלשטיין צריכה לחשוש. גארד אתלטי, שעוזר מאוד במלאכת הריבאונד ונחשב לחוטף מצוין.

 

בדומה למונטנגרו, הולנד נחשבת לאחת המדינות ה"גבוהות" בעולם, וכפועל יוצא מכך גם הסגל שלה ניחן בלא מעט סנטימטרים. למאמן טון ואן הלפטרן יש ארבעה שחקנים בגובה של 2.10 מ' ומעלה, אך למזלה של ישראל רובם חסרי ניסיון ברמה הבינלאומית. ניק אודנדאך (27, 2.10 מ') והסנטר עם שם המשפחה הקשה להגייה, קרייג אוסייקווהוואומוואן (24, 2.11 מ'), יהיו הגבוהים המובילים של הכתומים.

 

השם מחייב. וורת'י דה יונג (צילום: פיב"א) (צילום: פיב
השם מחייב. וורת'י דה יונג(צילום: פיב"א)

 

הנבחרת שכמעט ופורקה

עד שנת 1989 הייתה הולנד חברה די קבועה באליפויות אירופה השונות. אמנם הישג השיא שלה (מקום חמישי) ביורובאסקט היה אי שם ב-1949, אבל היא שיחקה גם באליפות העולם ב-1986 וסיימה במקום ה-14 המכובד.

 

מתחילת שנות ה-90 ועד לתקופה הנוכחית, הכדורסל ההולנדי ברמת הנבחרות נמצא בדעיכה. יתרה מכך, בשנת 2012 הייתה סכנה קיומית לעתידה של הנבחרת הבוגרת לאחר שהאיגוד המקומי הודיע כי אין ביכולתו להמשיך ולתמוך כלכלית בפרויקט. בסופו של דבר, ואחרי קמפיין תקשורתי גדול, הסכים ערוץ הספורט ההולנדי, ספורט 1, להפוך לספונסר המרכזי של האורנג', ובכך אפשר להגיד שהציל את הענף.

 

באוגוסט 2013 השתתפה הולנד בחלק המוקדמות הראשון של אליפות אירופה 2015. מדובר בקמפיין בו השתתפו כל הנבחרות שלא העפילו לאליפות באותה השנה, ומתוכו רק נבחרת אחת יכולה הייתה להבטיח את מקומה בטורניר שייערך בעוד שנה.

 

מוחמד חראזי. נבחרת הולנד (צילום: פיב"א) (צילום: פיב
מוחמד חראזי. נבחרת הולנד(צילום: פיב"א)

 

ההולנדים החלו נהדר את הקמפיין וניצחו את שני משחקיהם הראשונים מול אסטוניה בבית, ונגד פורטוגל בחוץ. אלא שאז פיב"א החליטה כי הכתומים שיתפו שני מתאזרחים באותו משחק.

 

ארגון הכדורסל הבינלאומי טען כי שון קנינגהאם לא נולד במדינה וקיבל אזרחות בשלב מאוחר יותר. בהולנד טענו כי אימו נולדה בהולנד, לכן הוא נחשב אזרח הולנדי בלי קשר לזמן בו קיבל באופן מעשי את התעודה.

 

קנינגהאם היה "המתאזרח" השני יחד עם מוחמד חראזי המרוקאי. בסופו של דבר ההולנדים ספגו שני הפסדים טכניים (20:0) והעדיפו שלא לערער. בעקבות כך הם סיימו את דרכם מוקדם מהצפוי בקמפיין. מי שעלתה בסופו של דבר ליורובאסקט היא אסטוניה, אחרי שגברה על יריבה נוספת של ישראל במוקדמות - בולגריה.

 

גרם לבעיה בירוקרטית בהולנד. שון קנינגהאם (צילום: פיב"א) (צילום: פיב
גרם לבעיה בירוקרטית בהולנד. שון קנינגהאם(צילום: פיב"א)

 

פתחו נהדר את המוקדמות

לא הרבה נתנו סיכוי להולנדים לנצח ולו משחק אחד בשלב המוקדמות. בכל זאת, בית עם נבחרות כמו ישראל המשתתפת על בסיס קבוע ביורובאסקט, מונטנגרו החזקה שאומנם רק החלה את דרכה בכדורסל האירופאי אבל כבר נחשבת לכוח אמיתי ביבשת, ובולגריה המתחדשת. היה נראה כי הכתומים ינסו בעיקר לצאת עם כמה שפחות נזק.

 

אלא שאז הגיע מחזור הפתיחה ביום ראשון ובו ההולנדים טרפו את כל הקלפים. סלאחטר וחבריו הגיעו לבולגריה למשחק חוץ. מהפתיחה הם הראו עליונות והוליכו בלי שום רגשי נחיתות. ההפרש צמח ובסיום הרבע השלישי עמד על 15 נקודות.

 

לקראת הסיום הצליחו הבולגרים לצמק את הפער לשתי נקודות בלבד, אבל הניסיון של סלאחטר דיבר, והקפטן ההולנדי הבטיח את הניצחון עם שתי שלשות רצופות בדרך ל-18 נקודות אישיות, 53:62. אודנדאך הראה נוכחות בצבע וסיים עם 9 כדורים חוזרים בנוסף ל-13 הנקודות אותן קלע.

 

ביום רביעי תתארח ישראל בהולנד. אחרי ההפסד המרגיז למונטנגרו, ומנגד הניצחון המפתיע של הכתומים, לחבורה של ארז אדלשטיין אסור שוב להפסיד, כי אם זה אכן יקרה, הסיכויים להעפיל ליורובאסקט מהמקום הראשון כנראה יהפכו ללא ריאליים. גם המאבק על המקום השני יהיה קשה מאוד עם מאזן של שני הפסדים וללא ניצחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים