לא למנוע, רק לווסת: החטיפים המועדפים לילד
חלק נכבד מהתפריט היומי של ילדים רבים בימינו הם חטיפים וממתקים שנחשבים בעיניהם כפינוק. אילו פינוקים מומלצים וכיצד לכוון את הילדים לכך? דיאטנית ממליצה
בעידן השפע במשפחות רבות בעולם המערבי, ממתקים וחטיפים הם חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי. המגוון העצום והחשיפה הרבה מעמיד אותנו בפני אתגרים – כיצד לעמוד בפני פיתויים כה מרובים? כיצד לבחור בצורה מושכלת מוצרים בעלי ערך תזונתי גבוה? כיצד לחנך את ילדנו לצרוך במידה?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
מצד שני יש השפע מעניק לנו אפשרות בחירה של המיטב עבורנו מתוך מגוון מזונות בכלל וגם בעולם החטיפים והכיף. חטיף בהגדרתו הוא מאכל הנאכל מחוץ למסגרת הארוחות העיקריות של היום ונצרך לשם תענוג וכפינוק.
גם אם נוותר לחלוטין על צריכת ממתקים וחטיפים לא יחסר לגופנו דבר מבחינה תזונתית, אך החטיף הוא 'לנפש' וחטיפים וממתקים נכללים בקבוצות המזון, מספקים הנאה ונחווים כ'ארוחת כיף'. החטיפים המתוקים גורמים להפרשת סרוטונין מהמוח אותו חומר שתורם לתחושה הטובה ולמצב רוח טוב.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- 5 התנהגויות שמחבלות לכם בדיאטה
- איך לאכול בריא גם בימים של חרדה? 8 עצות
- בקרוב: מיקרוגל שיחשב קלוריות בארוחה
כשמדובר בילדים, לא כל הילדים הם בעלי יכולת לאזן את תזונתם וילדים שמרבים באכילת חטיפים עושים זאת לרוב על חשבון תזונה איכותית כתוצאה מכך צורכים יותר קלוריות ריקות וכמויות גבוהות של מלח שומן וסוכר ופחות מאבות המזון החשובים לגדילה.
אז מה ניתן לעשות כהורים שרוצים לגדל ילדים בריאים בגופם ובנפשם? איך עושים את הבחירות הנכונות?
הרגלי תזונה משפחתיים
כשילד נולד וגדל בבית שיש בו כללים המוסכמים על שני ההורים, הילד יגדל ויפנים באופן טבעי וכעובדה את הכללים בביתו. למשל, אם ילד גדל בבית שאין בו חטיפים וממתקים והכלל הוא שקונים בחוץ חטיף פעמיים או שלוש בשבוע - הילד לומד שאלו הכללים במשפחתו.
או למשל, ילד גדל בבית ללא שתייה ממותקת והוא שותה ממנה באירועים מיוחדים, הוא ילמד שזה הכלל בביתו. אם בבית יש ממתקים במגירה המיועדת לכך יש זמן 'חטיף יומי'-הילד יגדל לתוך אופן ההתנהלות הזה. מה שחשוב הוא ששני ההורים יגיעו להסכמה על התדירות הרצויה, כזו שיוכלו לעמוד בה ויוכלו לשמש דוגמה אישית.
כדי שילדים יפנימו מסרים בנוגע לבריאות ואכילת חטיפים, תפקיד ההורים לחנך ולהסביר את הטעם בכללים שנוגעים לארוחת פינוק-בהתאם לגיל הילד וליכולת ההבנה שלו למשל - 'במשפחה שלנו אוכלים חטיף פעם ביום כי אנחנו רוצים גם ליהנות וגם לשמור על הגוף חזק ובריא .כמויות גדולות של חטיפים מחלישות את הגוף''.
כלל חשוב מאוד הוא שארוחת חטיף אינה במקום אוכל מזין, אלא חלק מתזונה מגוונת ושלא מומלץ להשתמש בה כפרס או למנוע אותה כעונש.
מניעה לעומת ויסות
הניסיון מראה כי במה שנוגע לילדים – במידה והורים אוסרים באופן מוחלט לאכול מדי פעם חטיף/ ארוחות 'כיף' עלול להיות לכל מחיר וייתכן שיופיעו מקרים שבהם הילדים יחביאו ממתקים וחטיפים יתנפלו על הכיבוד במסיבות ובעת שהמשפחה או הילד מתארחים מחוץ לבית.
לעתים קרובות, אותם ילדים יחושו אשמה ובושה כשהם אינם עומדים בפיתוי.
עד גיל שבו הפעוט/הילד נחשף ומבקש מומלץ להורים שלא לחשוף את הילדים לחטיפים וממתקים מיזמתם (אפשרי בעיקר עם הילדים הבכורים) ולבסס תזונה מגוונת והרגלי אכילה לחיים.
במוקדם או במאוחר יהיה תפקידנו כהורים לווסת את הכמות ולהיות אחראים על האיכות, לקרוא לבדוק להבין ולהשוות את הרכיבים על גבי מוצרים ובהתאם לכך להשפיע על הבחירות שלנו ושל הילדים.
לכל משפחה מידה משלה ועולם ערכים תזונתי משלה. משפחות רבות שמאמצות את הכלל של מתוק יומי או חטיף יומי ויש שפחות מכך- בסופי שבוע או 'כשמתחשק' - אך לא יותר מחטיף ליום.
כמות הקלוריות של חטיף יומי תלויה בגיל הילד ובממוצע הקלוריות היומי שלו. לילדים בני 3-6 חטיף של עד 80 קלוריות כחלק מתזונה מגוונת – הוא מינון מומלץ ובגילאים גדולים 6-12 חטיף של 100-130 קלוריות.
מה כדאי לתת בארוחת פינוק ?
להרגיל מגיל צעיר שסלט פירות, פירות מיובשים ושייק פירות טבעי הם קינוח. כדאי לאפות בבית ולהגיש פרוסת עוגה שהכנו (עוגת גזר למשל..) . גלידה היא פינוק שילדים ומבוגרים אוהבים כאחד והיא בחירה מועדפת על הורים שמחפשים תחליפים לחטיפים וממתקים עשירים במלח ובקלוריות ריקות ומכילה חלבון וסידן.
למה גלידה?
גלידה היא מוצר פשוט, מרענן וטעים מה שהופך אותה לאידיאלי לאקלים החם בארצנו. מומלץ לחפש גלידות וארטיקים מיוחדים לילדים ללא חומרים משמרים עם צבעי מאכל טבעיים בלבד ושיכילו מנות צריכה קטנות שיספקו חוויה של הנאה בכמות מדידה ושמאפשרת אכילה במידה.
חוץ מאשר כמות הקלוריות, מומלץ לבדוק מה מכילות הקלוריות במנת הצריכה, כמה סוכר הוסיפו לגלידה וכמה שומן רווי יש במנה.מכיוון שהמגמה כיום היא לשפר את הרכבם וערכם הבריאותי של מוצרים יש יתרון לגלידות מיוחדות לילדים שמראש יוצרו לפי קריטריונים של הגבלת סוכר ושומן רווי במנה- אתגר לא פשוט כשלעצמו.
למה לשים לב בהרכב הגלידה?
לתכולת קלוריות שלא תעלה על 110 קלוריות למנה עם כמות של עד 3 גר' שומן רווי במנה. לגבי כמות הסוכר המוספת - ככל שהכמות קטנה, מה טוב ושלא תעלה על תוספת של 20% סוכר. תמיד טוב להשוות בין מוצרים של חברות שונות ולהעדיף את ההרכב הטוב ביותר.
בעולם הכיף והפינוק בהקשר לאוכל ואכילה, חשוב להפעיל שיקול דעת ולבחור את המיטב מתוך ההיצע הרב וכך לשלב הנאה ותזונה נבונה.
לסיכום, דגש על כמות, איכות ולא לשכוח ליהנות.
הכותבת היא יעל חן רביע דיאטנית ילדים ומאמנת אישית