שתף קטע נבחר

מדוע קק"ל רוצה להתפצל מהמדינה?

קק"ל נערכת להתפצלות מהמדינה ולהחזרת 12% מקרקעות המדינה לבעלותה. האם שלטון הפקידים יישאר לנצח נצחים, ומה יעלה בגורל התקציב שעמד השנה על סך מיליארד שקל? (דעה)

"בישיבה ממושכת שנערכה בירושלים החליט דירקטוריון קרן קיימת לישראל (קק"ל ) להיערך להיפרדות מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), המנהלת כיום את אלפי הדונמים שבבעלות קק"ל"; כך הודיעה רשמית השבוע קק"ל.

 

קק"ל, שהוקמה לפני 113 שנה במטרה לגאול קרקעות הרבה לפני קום המדינה, כמעט יובל לאחר מכן, מחזיקה בכ-12% מסך קרקעות המדינה - כולל קרקעות במרכז הארץ שהביקושים להן ערים.

 

הקופה הקטנה של השר אריאל: מיליארדים מכספי קק"ל

חלוקת כספי קק"ל - רק בהחלטת ממשלה

מבקר המדינה יחל בביקורת ישירה על קק"ל

 

כינוס דירקטוריון קק"ל הוא משימה לא פשוטה. הדירקטוריון מונה 37 חברים בהרכב מלא. חלקם מוכרים, חלקם אלמוניים ואחרים עסקנים שעסקנותם אומנותם, בהם צבי ורשביאק, מעסקני הספורט הידועים, שכיהן כיו"ר מכבי ישראל, ויצחק דנינו עסקן מרכז ליכוד. אל 33 הדירקטורים מצטרפים 4 חברי הנהלה – אפי שטנצלר (העבודה) יו"ר הדירקטוריון, אלי אפללו (קדימה) יו"ר עמית, יגאל גרינוולד סגן יו"ר ומנחם ליבוביץ סגן יו"ר. אל תטעו, גם רביעייה זו מורכבת מעסקנים.

 

תקציב 2014 כמיליארד שקל

קק"ל הציגה בתקציב 2014 כמה סעיפים מעוררי עניין ציבורי. היקף התקציב הסתכם בכמיליארד שקל. בסעיף הפנסיה התקציבית והפיצויים מצוין בתקציב סכום עצום של 104.5 מיליון שקל. השכר הממוצע לפקידי קק"ל נע סביב 16,600 שקל בחודש, לא כולל גילום רכב וזכויות פנסיוניות מופלגות, כמו סיעוד פרטי ורכב צמוד. כמובן שיערן רגיל או צופה אש, ישתכר שכר נמוך יחסית לעמיתיו, אבל יצבור זכויות פנסיוניות מפליגות לזקנתו. הזכויות הפנסיוניות של עובדי קק"ל מוערכות באופן לא רשמי ב-1.9 מיליארד שקל.

יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר, יחד עם ראש עיריית י-ם וראש הממשלה (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר, יחד עם ראש עיריית י-ם וראש הממשלה(צילום: ששון תירם)
 

קק"ל הוציאה בשנים האחרונות מיליונים על סכסוכים משפטיים – לא פחות מ-13 מליון שקל שכר טרחה לעורכי דין ב-2013 (חלק מהסכום שולם במטרה למנוע את הכפפת קק"ל למבקר המדינה).

 

כמו כן שמה של קק"ל נקשר בעבותות מביכות, לאי ניהול שקוף של נכסי נספי השואה בשווי כספי ענק. למען האמת כספי השואה וההפקרות בניהולם עלו לדיון 10 פעמים, גם אצל גורמים פוליטיים רשמיים. סגן היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט, ביקר בתחילת 2014 את היעדר השקיפות בפעילות של קק"ל.

 

הוצאות השכר של בכירי קק"ל הפכו לסוד כמוס ואיש מהם אינו טורח לפרסמן מחשש שיעוררו זעם. לחלקם (כמו במקרה של אלי אפללו) דירות שכורות נאות בצפון תל-אביב ולאחרים רכב עם נהג צמוד, טיסות לחו"ל במחלקת עסקים ואש"ל בשפע. תקציבי אירוח ודוברות לא חסרים לבכירים.

 

מאיימים מחשש לסגירה

37 חברי הדירקטוריון של קק"ל מבינים שהגיע הזמן לסגור את קק"ל ולהעבירה לבעלות ממשלת ישראל. החברה הרי שייכת בפועל למדינה. הגיע הזמן ששלטון הפקידים לא ייהנה ממנעמי קק"ל, מה עוד שגוף ששואף לתפקד ביעילות אינו נזקק ל-37 דירקטורים וארבעה יו"ר וסגני יו"ר.

 

בשיטה הישראלית ה"מקובלת", במקום להיטמע במשרד השיכון ובמינהל מקרקעי ישראל, מבקשים הפקידים לשמור על כד השמנת שלהם. להיות פקיד ממשלתי עם שכר מוגבל וחוסר סמכויות כלל לא קורץ לבכירי קק"ל.

 

וכך, אנשי קק"ל שכחו שהם נמצאים בבעלות עם ישראל וממשלתו, והם מעזים לתבוע חובות של מיליארדי שקלים ונערכים "להתפצלות מהמדינה". לאן בדיוק קק"ל רוצה להתפצל? ממי? מהמדינה שהיא הבעלים האמיתיים של קק"ל - או מכד החלב שמזין לשובע עסקנים למעלה ממאה שנה?

 

ד"ר מיכאלה אלרם היא מרצה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה (מל"א)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
קק"ל הוציאה מיליונים לשם מניעת הכפפתה למבקר המדינה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים