שתף קטע נבחר

 

מסתמן: כן להקלות בסגר על עזה, לא לפירוז הרצועה

המו"מ בין ישראל לחמאס בתיווך מצרי: ל-ynet נודע כי ישראל תסכים להעברת כסף לטובת משכורות לפקידי חמאס מצד ג', תכפיל את כמות המשאיות שיעברו מדי יום לרצועה ל-600 לערך, וכן תאפשר הגדלת מרחב הדיג בעזה והכנסת חומרי בנייה בפיקוח. בנוסף, תוגדל מכסת אישורי הכניסה מעזה לישראל דרך מעבר ארז. מעבר רפיח המצרי עשוי לעבור לשליטת אנשי אבו מאזן. בשלב זה אין הבנות לגבי נמל ימי

ישראל תסכים להקלות בסגר על רצועת עזה - כך עולה ממידע שהגיע לידי ynet בנוגע להסכם המסתמן בין חמאס לישראל בתיווך מצרי במסגרת המו"מ המתקיים בימים אלו בקהיר. ל-ynet נודע כי ישראל תסכים להעברת משכורות לממשל חמאס דרך צד ג' - לטובת תשלום משכורת לפקידי חמאס. עוד הוסכם כי ישראל תרחיב בהדרגה את מרחב הדיג של רצועת עזה. בתחילה הוא צפוי לעמוד על שישה מיילים ימיים. כמו כן הוחלט על הכנסת חומרי בנייה תחת פיקוח צמוד. מנגד, לא הוסכם על פירוז הרצועה - כפי שדרשו בכירים ישראלים. לדברי גורם מדיני בישראל "הפערים עדיין גדולים".

  

המשלחת הפלסטינית בקהיר       ()
המשלחת הפלסטינית בקהיר

 

נושא נוסף שההסכמה עליו קרובה להיות סופית הוא שישראל תכפיל את כניסת המשאיות לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום ל-600 משאיות לערך בכל יום. עוד נושא שקרוב להכרעה הוא שישראל תגדיל את המכסה החודשית של אישורי הכניסה אליה מרצועת עזה דרך מעבר ארז. במקביל יורחבו הקריטריונים של כניסת תושבי רצועת עזה לישראל ולגדה המערבית.

 

עד כה, במהלך השיחות שהתנהלו אתמול, לא הגיעו הצדדים להבנות באשר לנמל ימי. אמש אמרו גורמים בחמאס ברצועת עזה שאפשר יהיה לדחות את העיסוק בנמל תעופה ובנמל ימי אם ישראל תסכים לשאר הדרישות שלהם. הגורמים ציינו כי במקרה כזה ידרשו בכל זאת הסכמה עקרונית להקמת נמלים.

 

עוד בחדשות:

 

ישראל מתנגדת לפי שעה להקמת נמלי ים ואוויר בשטח הרצועה מחשש שהם ישמשו את חמאס ואת הפלגים האחרים לשם הברחת נשק ואמצעי לחימה. "הבעיה שלא מדובר רק בנמל", אמר לפני כמה ימים ראש אמ"ן בעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין. "אם היה מדובר בנמל בלבד, אני מאלה שחושבים שהיה אפשר להתנות נמל בכך שכל מה שיגיע יהיה אזרחי בלבד ותחת פיקוח. ייקח ארבע שנים לבנות דבר כזה, וישראל כבר הסכימה בעבר לבנות נמל בעזה, עוד בתקופת ערפאת".

 

באשר למעבר רפיח, אף שזו לא סוגיה הנוגעת ישירות לישראל, נראה כי הצד המצרי וזה הפלסטיני נוטים להעביר את השליטה עליו לכוחות הרשות הפלסטינית הנאמנים לאבו מאזן.

 

גורם המקורב למשלחת הפלסטינית בקהיר אמר אמש כי מהשעה 13:00 נמשכות ברציפות השיחות בין המשלחת הפלסטינית למשלחת הישראלית בתיווך מצרים ללא לוח זמנים מוגדר. לפי אותו גורם, המשא-ומתן מעמיק וקשה, אך המכנה המשותף הוא שכל הצדדים מעוניינים להגיע להסכם ולא לחזור להסלמה.

מעבר כרם שלום (ארכיון)        (צילום: Lowshot.com ) (צילום: Lowshot.com )
מעבר כרם שלום (ארכיון) (צילום: Lowshot.com )
 

המשלחת של ישראל שבה אתמול בערב לארץ, והיא צפויה לשוב לקהיר היום להמשך השיחות. במשלחת חברים ראש השב"כ יורם כהן, ראש המטה המדיני-ביטחוני עמוס גלעד, שליחו של ראש הממשלה עו"ד יצחק מולכו, מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי וראש אגף תכנון בצה"ל, אלוף נמרוד שפר.

 

אין פירוז ואין נמל

גורם מדיני ציין כי סוגיית הפירוז, למרות שהפכה למרכזית במהלך המלחמה בעיקר בפיו של ראש הממשלה, לא צפויה להיכלל בסיכומים, ודאי שלא מצד חמאס. "חמאס לא יכול לומר שהוא מסכים לפירוז, אולם החשיבות של הסוגיה היא בהצגת הנושא". המשמעות: ישראל רצתה שיקום תמורת פירוז, ונראה כי תצטרך להסתפק בהקלות לעזתים, ללא התחייבות חמאס לדרישה להתפרק מן הנשק. נראה כי במהלך השיחות בקהיר, הדרישה הזו ירדה מהפרק יחד עם הדרישה של חמאס לנמל ימי ושדה תעופה. שרים בקבינט הבהירו כי "נמל ייבנה אם חמאס יסכים לפירוז פלוס".

 (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
(צילום: צפריר אביוב)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

חלק מהשרים הביעו אי שביעות רצון מהעובדה שהשיחות בקהיר התנהלו מבלי ליידע אותם על ההתקדמות. "כשיביאו את הסיכומים, השרים יהיו חותמת גומי משום שיהיה קשה מאוד לשנות משהו במה שנוסח". בישיבות קודמות, עם זאת, ניתנה לשרים זכות הדיבור בסוגיית ההסדרה, וחלקם הציגו רעיונות וחלקם אפילו תוכניות. "בעת מלחמה מי שצריך לקבל החלטות מיידיות הם ראש הממשלה ושר הביטחון", אמר גורם באחת הלשכות הבכירות. "השרים יקבלו דיווח על מה שהושג בשיחות". באופן רשמי טרם הובהר אם תתקיים הצבעה בקבינט על ההסכמות בקהיר, אולם ההערכה בקרב אנשי הקבינט היא שנתניהו לא יאשר הסדרה עם חמאס מבלי לקבל את גיבוי השרים.

 

ליברמן: עוד יבינו שהטרור משתלם

ייתכן שבישראל ההסכם המסתמן לא יתקבל בברכה. שר החוץ אביגדור ליברמן אמר אתמול בראיון ל-ynet: "אם בסופם של כל האירועים הללו חמאס יקבל את מבוקשו, ואפילו אם רק תהיה תחושה כזו בקרב מנהיגיו או בציבור הפלסטיני, מה שיבינו כל ארגוני הטרור שמקיפים אותנו, הוא שהטרור משתלם. המחיר שנשלם על-כך יהיה כבד. אסור לנו לאפשר זאת בשום אופן".

 

ליברמן הוסיף: "אסור לסיים את המבצע מבלי שיוחזרו גופות החיילים שלנו, סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול. לא מתקבל על הדעת שכל אנשי חמאס, כולל 20 אלף המחבלים שנמנים על הזרוע הצבאית של החמאס, יקבלו את משכורותיהם באופן מסודר, באמצעות הרשות הפלסטינית או בכל דרך אחרת, כשגופות חיילי צה"ל עדיין לא הובאו לקבורה ראויה בישראל".

 

"אנחנו לא מסכימים לשום שחרור של מחבלים, לא של אלו שהפרו את תנאי עסקת שליט ונעצרו במהלך מבצע 'שובו אחים', ולא של אלו שעצורים עוד לפני כן. אנו גם לא נסכים לפעימה רביעית של שחרור אסירים כפי שדורש אבו מאזן. צעדים כאלו בעיתוי הזה יעניקו רוח גבית ופרס לטרור".

 

אתמול בבוקר הסביר ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, כי הפסקת האש היא למעשה המשך הירי באמצעים אחרים. "מדובר חלק מהטקטיקה שלנו להביא להצלחת המשא-ומתן ולאפשר סיוע הומניטרי", אמר משעל. לדבריו, "כל הפסקת אש ארוכת טווח כרוכה בהסרת המצור מעל רצועת עזה". משעל הוסיף: "אחת מתוצאות המלחמה היא העובדה שסוגיית הנמל הימי ברצועת עזה עלתה לסדר היום האזורי והבינלאומי. לפלסטינים מגיע לנסוע ללמוד ולטייל מחוץ לרצועה", אמר.


פורסם לראשונה 11/08/2014 21:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשלחת הפלסטינית בקהיר (ארכיון)
מומלצים