שתף קטע נבחר

פרשת השבוע: היזהרו משגעון הגדלות

פרשת השבוע מזמנת לנו שיעור בצניעות: בבוא ההצלחה, אל לנו להסתנוור ולשכוח את השותפים לדרך. הוקרת תודה למי שהטיב עמנו, תאפשר להגיע להישגים נוספים. ומיהי הדמות התנכ"ית שההצלחה לא עלתה לה לראש?

הִשָּׁמֶר לְךָ פֶּן תִּשְׁכַּח אֶת יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ... וְאָמַרְתָּ בִּלְבָבֶךָ כֹּחִי וְעֹצֶם יָדִי עָשָׂה לִי אֶת הַחַיִל הַזֶּה: (ספר ''דברים'', פרק ח', פסוקים 11, 17).

 

לטורים הקודמים של פרשת שבוע כלכלית

 

בפרשת עקב התורה צופה מראש תרחישים אפשריים להתנהגות של אדם מצליח, ומשתדלת לצמצם השלכות פחות רצויות. ברוב המקרים חוברים כמה גורמים כדי להוביל אותנו להצלחה: המפגש בין כישורים ויכולות, האופן שבו אנו מזהים ומפתחים אותם, תנאי הסביבה, העיתוי, אנשים טובים שאנחנו פוגשים בדרך, צוותי משימה שמשתפים אתנו פעולה ועוד.

 

עם בוא ההצלחה אַל לנו להסתנוור משגעון גדלות ולשכוח את כל השותפים להצלחתנו. הכרת הטוב, תוך זיהוי והוקרת המיטיבים בדרך – היא שתאפשר שחזורן של ההצלחות ואף את חידושן.

 

אני מזמינה אתכם להביט סביבכם, מיהם האנשים המצליחנים המוערכים על ידכם? אני מאמינה כי יהיו אלה אותם אנשים שיודעים להכיר את הטוב. אלו שהגדלות אינה עולה להם לראש. ומה עם המצליחנים האחרים? כנראה שלא סתם אינם מוערכים על ידינו. מי לדעתכם יצליח לאורך זמן?

 

שותפות אמיצה גם בעת הצלחה

בצלאל בן אורי בן חור, האמן שבנה את המשכן במדבר, הוא דוגמה מצוינת למנהל עבודה מקצוען שידע לפרגן לכפיפים ולא זקף את כל העבודה לזכותו:

 

וַיֹּאמֶר משֶׁה אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל רְאוּ קָרָא יְהֹוָה בְּשֵׁם בְּצַלְאֵל בֶּן אוּרִי בֶן חוּר לְמַטֵּה יְהוּדָה: וַיְמַלֵּא אֹתוֹ רוּחַ אֱלֹהִים בְּחָכְמָה בִּתְבוּנָה וּבְדַעַת וּבְכָל מְלָאכָה: וְלַחְשֹׁב מַחֲשָׁבֹת לַעֲשׂת בַּזָּהָב וּבַכֶּסֶף וּבַנְּחשֶׁת: וּבַחֲרשֶׁת אֶבֶן לְמַלֹּאת וּבַחֲרשֶׁת עֵץ לַעֲשׂוֹת בְּכָל מְלֶאכֶת מַחֲשָׁבֶת: וּלְהוֹרֹת נָתַן בְּלִבּוֹ הוּא וְאַַהֳלִיאַַב בֶּן אֲחִיסָמָךְ לְמַטֵּה דָן: (ספר שמות, פרק לה', פסוקים 34-30).

 

לקראת סיום מלאכת המשכן מצטרף אהליאב משבט דן אל בצלאל. מסביר רבי חיים אפרים זייטשיק במאמרו "ההשתתפות - אבן הבוחן" ("ספר תורת הנפש", עמ' תב): הקב"ה מבקש לבחון כמה יהיה מוכן בצלאל להשקיע ולעמול בבניית המשכן גם לאחר שהתווסף לו שותף לעשייה. "ובזאת ייבחן אדם ובזאת תישקל מוסריותו של כל מפעלו, אם נכון הוא להמשיך עבודתו לטובת הכלל, אף כשרואה שמישהו נעשה שותף למעשיו, ואינו מתקנא בו ואינו חרד שהכול יירשם לזכותו של חברו".

 

גדולתו של ראש צוות היא בכך, שהוא יודע להוביל את הצוות, תוך השתתפות אישית בביצוע המטלות ורישום הישגי הצוות על שם כלל חברי הקבוצה – ולא על שמו בלבד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא כולם מצליחים להתמודד עם ההצלחה
צילום: shutterstock
צילום: דור שפיר
מרים שפיר
צילום: דור שפיר
מומלצים