בעקבות מות רובין וויליאמס: למה התמכרות הורגת?
מותו הטרגי של השחקן הפופולרי רובין וויליאמס מציף שוב שאלות חשובות הנוגעות להתמכרות לאלכוהול: מתי שתייה תמימה במסיבות הופכת לבעייתית, איך מזהים התמכרות - ומהן הדרכים לטפל בה? ד"ר אילן טל עושה סדר
מותו של רובין וויליאמס מחדד נקודה קריטית: להתמכרות יש מחיר. לפעמים המחיר הוא חוסר תפקוד, לפעמים הוא פגיעה במשפחה ולפעמים ההתמכרות הורגת. ספציפית, ההתמכרות לאלכוהול שממנה סבל גם וויליאמס מביאה איתה התמכרויות רבות אחרות ועלולה לעתים להוביל למוות.
השימוש באלכוהול הוא בעיה כלל עולמית עם אימפקט אדיר - כרבע מאוכלוסיית ארצות הברית יסבלו מבבעיית שתייה במהלך החיים, כך לפי נתוני המכון הלאומי האמריקאי לשימוש לרעה באלכוהול. הנתון המדהים ביותר הוא שמדי שנה מתים בארצות הברית בלבד כשמונים ושמונה אלף אנשים עקב הנזקים של השימוש באלכוהול, כלומר 240 אנשים ביום, עשרה אנשים בשעה.
רוב האנשים האלו אינם מתאבדים, אלא נפגעים בנהיגה תחת השפעת אלכוהול, סובלים ממחלות נפשיות וגופניות ועוד.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד על התמכרות:
התמכרות להימורים: איך מזהים ואיך מטפלים?
התמכרות למחשב: כך תזהו כי הילד שלכם בבעיה
מסמך רפואי ראשון: כך תזהו התמכרות לפייסבוק
גם ישראל מגיעה בהדרגה לנתונים מדאיגים, בעיקר עקב שתיית אלכוהול בקרב בני נוער. קרה לכם שישבתם בגינה ציבורית במרכז העיר ליד שברי בקבוקים מאתמול בלילה? שמעתם שבני הנוער "מתדלקים" הרבה לפני מסיבות? משרד הבריאות, הרשות למניעת סמים ואלכוהול ואילסם, האיגוד הישראלי לרפואת התמכרויות, עורכים כיום מאמצי הסברה כדי לצמצם את ממדי התופעה.
איך מזהים התמכרות לאלכוהול?
חשוב לציין כי לא כל שימוש באלכוהול הוא שימוש לרעה. רובנו שותים בצורה מחושבת, נהנים המשפעת האלכוהול ושומרים על עצמנו ועל הקרובים אלינו. תוכלו לזהות התמכרות אם תבחינו ב:
מי ששותה באופן לא אחראי, כלומר פוגע בעצמו או באחרים (נוהג תחת השפעה, מדבר בצורה לא יפה, עלול להכות ועוד).
מי שממשיך לשתות אף שהוא רואה שזה כבר לא הולם. למשל, אם החברים העירו ש"אתה משתכר במסיבות יותר מדי" - אבל השתייה לא מפסיקה.
מי ששותה יותר ויותר עם הזמן כי הכמות הקודמת לא הספיקה.
מי שסובל מאי שקט או אפילו מתסמיני גמילה כשאין אלכוהול. למשל, מי שחושב "אין טעם ללכת למסיבה בלי לשתות" או סובל מסימנים גופניים כשלא שותה.
מי שמתעניין עם הזמן בעיקר בשתייה: החברים הם רק כאלה ששותים, באירועים חברתיים מחפשים את האלכוהול ועוד.
אין סיבה שלא ליהנות מאלכוהול, כל עוד לא נוצרת התמכרות ואין שימוש לרעה. מצד שני, ארגוני הבריאות, המשפחות, מטופלים ומטפלים עומדים חסרי אונים מול הכוח המזיק של אלכוהול.
הבעיה החמורה היא שגם אחרי שאנשים מפסיקים לכאורה לשתות, הם חוזרים לכך שוב ושוב, אף שמזמן היו רוצים להפסיק. ה"מעידה", כלומר החזרה לשתייה, היא בעיה מרכזית הגורמת לסבל ולנזק כלכלי עצום במכורים ובני משפחותיהם.
מה אפשר לעשות?
1. לא להמתין בפנייה לטיפול. כשיודעים שיש בעיית שתייה, בעיקר התמכרות ממש, רצוי להגיע לטיפול כמה שיותר מוקדם. הטיפול הציבורי נמצא ברשויות הרווחה של העיריות או בעמותת "אפשר", וישנם גם מכונים פרטיים הנותנים מענה. ישנם מרכזים ציבוריים ופרטיים רלוונטיים גם אם צריך מסגרת סגורה, ובכל מקרה המטפל יפנה לטיפול הנכון והמתאים.
מי ששותה כמויות גדולות של אלכוהול אינו יכול להפסיק לשתות לבד בבית, כיוון שעצם ההפסקה עלולה להזיק ויש לעשות זאת תחת השגחה רפואית.
2. סיוע מבני המשפחה. פעמים רבות הם המפתח להפסקת השימוש אצל מי שמכור - הורים הנמנעים לשים גבולות לילדיהם או בני זוג שמעדיפים להעלים עין. אם בני המשפחה עצמם יבינו את הנזק, זהו צעד גדול בכיוון הנכון.
3. קבוצות עזרה עצמית. זהו הטיפול היעיל ביותר בכל הזמנים. קבוצת AA, אלכוהוליסטים אנונימיים או קבוצת NA. הטיפול הקבוצתי לעזרה עצמית מחזק, מקדם ונותן תקווה.
4. פתרונות טכנולוגיים לשליטה בשתייה. מדובר במערכת מתוחכמת, כמו של medicvalue (גילוי נאות: אני חבר בפרויקט זה), המנטרת את הפעילות של אדם באמצעות הסמארטפון שלו ומתריעה מבעוד מועד מתי אדם עלול לשתות יתר על המידה. התוצאה היא שאפשר לשלוט בקלות יותר במידת השתייה, והמערכת עוזרת להם לא "ליפול".
5. תרופות. ישנן תרופות חדשות המנסות לעזור להפחית את כמות השתייה, חלק מהן נמצא כבר בשימוש בארץ. פסיכיאטרים המטפלים במכורים יכולים לתת מרשם לתרופות אלה ולהסביר על אופני הנטילה - ובכל מקרה יש צורך בהשגחה רפואית.
לסיכום: אתם שותים באופן אחראי, לא בכמויות גדולות ומנהג השתייה אינו שולט בכם? תמשיכו ליהנות. אתם שותים יותר מדי, השתייה שולטת בכם וגורמת סבל לכם ולבני המשפחה? לא כדאי להמתין - פנו לסיוע מקצועי.
לדעתי, כשקיימת התמכרות צריך להשתמש בכל כלי אפשרי כדי לעזור. אנשים רבים מצאו את עצמם מכורים עמוקות לשתיית אלכוהול, וכאשר הגיע האומץ לשנות הם יצאו מחוזקים והגיעו למקום טוב הרבה יותר.
הכותב הוא פסיכיאטר מומחה ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז 'ד"ר טל'