שתף קטע נבחר
 

80 מ' שקל בשנה לפגיות הקורסות. יעזור?

בניסיון לגרום לבתי החולים לשפר את מצבן של הפגיות בישראל, העומדות כבר שנים ארוכות בפני קריסה, הוחלט על תוספת תקציבית לבתי החולים. הבעיה: התוספת תינתן כ"בונוס", ורק לאחר שבתי החולים יוכיחו שיפור במצב הפגייה שבתחומם. מומחה בתחום: זה לא יסייע לפגיות בבתיה"ח החלשים יותר

האם סוף סוף נראה שיפור במצבן של הפגיות בישראל? משרד הבריאות החליט להקצות 80 מיליון שקלים בשנה במטרה לתמרץ את הפגיות בבתי החולים להשתפר. תוספת כוח אדם, פיתוח תשתיות וצמצום זיהומים יובילו את המוסדות הרפואיים לקבלת סכומי כסף גדולים בתמורה.

 

מחדל הפגיות - כל הכתבות:

"מוות של פג מזיהום הוא משהו שלא צריך להתרחש"

מנכ"ל מש' הבריאות בדיון על הפגיות: "שערותיי סומרות"

דו"ח חמור: תמותת פגים בישראל - פי 2 מארה"ב

 

בשנים האחרונות הושקעו משאבים רבים על מנת לשפר את מצבן הקשה של הפגיות בישראל, אך היעדים הדרושים טרם הושגו. בין הצעדים שננקטו היו הוספת כ-240 מיטות, הגדלת הסכום שמשלם הביטוח הלאומי עבור לידת פג, תשלום מענקים בגובה של מאות אלפי שקלים למתמחים כדי שיחליטו להתמחות בניאונטולוגיה (רפואת יילודים), הוספת תקנים והכשרת אחיות מומחיות ברפואת פגים.

 

כעת הוחלט על צעד נוסף, שמטרתו לגרום לבתי החולים להשקיע בפגיות. משרד הבריאות הגיש הצעת חוק לתיקון חוק הביטוח הלאומי שקובעת כי בכל שנה יוקצה סכום של 80 מיליון שקלים נוספים שמטרת עידוד בתי החולים לפיתוח הפגיות. 55% מחישוב הזכאות של כל פגייה לתוספת יתבססו על נתוני כוח אדם, כך שהציפייה היא שיגדל מספר הרופאים המומחים והמתמחים, אחיות המומחיות בטיפול נמרץ פגים, יועצות ההנקה ואנשי צוות בתורנות ובכוננות.

 

33% מהחישוב יתבסס על שיפור בתשתיות, כך שהמרחק המינימלי בין האינקובטורים יגדל לשני מטרים, בעוד שכיום המציאות היא של פחות ממטר אחד, הוספת חדר הנקה או שאיבת חלב, מטבח חלב, חדר הכנת תרופות, חדר הורים ועוד. 12% יתבססו על צמצום הזיהומים, על ביצוע תצפיות לרחיצת ידיים ועוד.

 

בתי החולים אמורים להשקיע מתקציבם על מנת לשפר את הקריטריונים שקבע משרד הבריאות, ובכל שנה כל פגייה תקבל ציון לפי עמידתה ביעדים. כל בית חולים שהפגייה שלו תקבל ציון גבוה מעל החציון יקבל מענק נוסף עבור כל פג שנולד באותה שנה. חמשת בתי החולים המצטיינים יקבלו שני מענקים עבור כל לידת פג. בנוסף, הסכומים שיעביר הביטוח הלאומי לבתי החולים עבור לידת פג יגדלו מ-174,754 שקלים ל-196,710 שקלים עבור כל תינוק שייוולד ומשקלו קטן מ-1,750 גרם.

 

חשוב לציין שהתקציב לפרוייקט יגיע בהדרגה. השנה הוא יעמוד על 20 מיליון שקלים, ובכל שנה הוא אמור לגדול ב-20 מיליון נוספים, כאשר החל משנת 2017 הוא יהיה 80 מיליון שקלים בכל שנה.

 

50% יותר זיהומים מאשר במדינות העולם המערבי

בישיבת הועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת בנושא פגיות שנערכה בשנה שעברה התברר כי חסרות מיטות לפגים בכל בתי החולים בארץ, חסרות מיטות לטיפול נמרץ בפגים, חסרים רופאים המתמחים בנאונטולוגיה (רפואת פגים), המוגדר כמקצוע במצוקה וכי קיים מחסור כללי באחיות בפגיות. עוד הועלה כי הצפיפות והמחסור בכוח אדם גורמים לזיהומים, מעלים את תמותת הפגים ומשפיעים אחר כך על התפתחותם המוחית של יילודים שלקו בזיהום ושרדו אותו.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, בשנים 1995-2006 אובחנו כ-30% מהתינוקות בפגיות עם אירוע אחד לפחות של זיהום דם לאחר גיל שלושה ימים. בשנים 2007-2009 אחוז התינוקות שלקו בזיהום בפגייה עמד על 26%, כלומר, אחד מכל ארבעה פגים לקה בזיהום מסכן חיים אשר עלול היה לגרום למותו או לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

דו"ח שערכה עמותת לה"ב בשנת 2012 העלה גם הוא נתונים קשים על מצב הפגיות ותחלואת הפגים: שיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות בישראל גבוה בכ-50% מאשר במדינות העולם המערבי. אחוזי התמותה של הפגים עלו אף הם מ-15.6% ל- 18.1%, ושיעור התמותה של פגים זעירים השוקלים פחות מ-750 גרם גבוה אף הוא מהשיעור במערב ואף כפול מזה שבארצות הברית.

 

כעת מקווים במשרד הבריאות לבצע את השינוי הדרוש, על מנת לקדם את מבן של הפגיות.

"הרעיון הוא לקדם את האיכות בפגיות תוך כדי שהיחידות מקבלות תגמול על כך שהן משקיעות בפגיות, במיוחד בתשתיות, אבל גם באיכות הטיפול", מסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק. "בתי חולים שייתנו יותר משאבים, גם יקבלו יותר. מבצעים כעת סקר כדי לבחון את מצב הפגיות הנוכחי. ההתחלה לא תהיה פשוטה, אבל צריך לעשות סוויץ' ולהגיד למנהלי המוסדות שהגיע הזמן להשקיע בפגיות. חלק מהדברים ייקחו שנים, אבל אנחנו משקיעים".

 

"במדינת ישראל פועלות 26 פגיות ב-26 בתי חולים שונים", נמסר מדוברות משרד הבריאות. "משרד הבריאות בשיתוף משרד האוצר השקיע בשנים האחרונות משאבים רבים לטובת שדרוג באיכות הטיפול והשירות בפגיות. המדינה פעלה והוסיפה מיטות לפגים ותקני רופאים ואחיות שמיועדים לפגיות. בנוסף, נכתב חוזר מנהל רפואה המגדיר את הסטנדרטים לטיפול בפגיות. אחד מאבני הדרך בתהליך הינו מודל תמרוץ לעידוד בתי החולים והפגיות לפעול למען מטרות אלו. היתרון החשוב במודל הינה התערבות נקודתית המבטיחה תמרוץ ממשלתי לטובת הפגיות המצטיינות".

 

אך רבים רואים בהחלטה של משרד הבריאות טעות, שתחזק רק את הפגיות שגם כך מצבן טוב יותר, ולא תסייע כלל לאלו הנמצאות בפרפריה. "אין ספק שהמטרה של משרד הבריאות לחזק ולשפר את איכות הפגיות בישראל חשובה וראויה מעין כמוה", אומר עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי ומי שהיה חבר בועדה לחיזוק מערכת הבריאות שהקימה שרת הבריאות. "אולם נראה כי בתנאים הנוכחיים התחרות והתמריץ הכלכלי שבאמצעותם מבקשים להשיג את היעד לא צפויים לשנות את המציאות בעבור בתי חולים דלי תקציבים. נוכח העובדה שקיים פער משמעותי בתנאי הפתיחה של בתי החולים השונים - פריפריה לעומת מרכז, אך לא רק - מבחינת התשתיות הפיזיות, כוח האדם ועוד, נוצרת תחרות לא הוגנת, כזו שבסופה תוספת המשאבים עשויה להתנקז דווקא לבתי החולים החזקים. ככל שמבקשים לשפות את בתי החולים על ההוצאות שהוציאו בשל אשפוז וטיפול בפגים, טיפול הכרוך בעלויות רבות נוספות - יש עשות זאת בדרכים שיסייעו לבתי החולים הטעונים שיפור, ולא לייצר תמריץ כלכלי שעשוי להעצים את הפערים הקיימים ממילא".

 

מעמותת לה"ב נמסר: "העמותה תשמח לכל חקיקה אשר תסייע לקידום פתרון למצוקת הפגיות ומברכת על כל יוזמה בעניין. השאלה היחידה היא האם במבחן המציאות התמריץ המוצע אכן יוכל למצוא את דרכו אל הפגיות החלשות ולהשפיע על איכות הטיפול הניתן בהן לפגים. ככל שכספי המענק לא ימצאו דרכם לפגיות אלו, התוצאה עלולה להיות פגיעה נוספת במצבן והרעת הטיפול בפגים".

 

מאיגוד הנאונטולים בישראל נמסר: "מודל הבונוס נועד לתמרץ מנהלי בתי חולים להשקיע בפגיות, ללא קשר להיות בית החולים עשיר או עני יותר. הנושא קשור אך ורק לסדרי עדיפויות של בית החולים. והראיה - במבחן ראשוני שעשה האיגוד ביחד עם משרד הבריאות לבדיקת זכאות לתמריץ, הוא מצא כי גם בתי חולים פריפריים וקטנים יותר, יזכו לקבל את הבונוס".

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פגיות בישראל. צפיפות ומחסור בכוח אדם
צילום: shutterstock
מומלצים