מוועידת פירוז לאי מלאכותי: התוכניות לעזה
להסתמך על הסעודים, לחזק את אבו מאזן, לשלוח את האו"ם לעזה. בזמן ששרים בכירים מפרסמים את התוכניות שלהם להסדרה אחרי "צוק איתן", ראש הממשלה נתניהו מעדיף לשתוק. איך ייראה היום שאחרי המבצע?
העימות הצבאי עוד לא הסתיים, אבל בימים האחרונים מתעסקים רבים ביום שאחרי המבצע. שרים וחברי כנסת, חוקרים ומכונים, ארגונים ועמותות, בארץ ובחו"ל - כולם שוקדים בימים אלה על רעיונות שאמורים לחתום את מבצע צוק איתן, לשנות את פני המזרח התיכון ולהביא סוף סוף לפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. אבל דווקא ראש הממשלה בנימין נתניהו, האחראי הישיר על המשא ומתן בקהיר, כמעט לא אמר מילה על כך.
עוד בחדשות:
- המדינה מתעקשת: צוק איתן אינו מלחמה
- חיבוק לסיסי ברוסיה. דו"ח: פושע נגד האנושות
- "הפסנתרן": גרסת מחנה הפליטים הסורי
חלק מהרעיונות אכן חדשניים, אחרים הם בבחינת אותה הגברת שמלווה את המו"מ בין ישראל והפלסטינים בשני העשורים האחרונים. לא ברור מה מידת ההיתכנות של ההצעות האלה, והאם הן מקובלות על ראש הממשלה, וקל וחומר על הצד הפלסטיני וחמאס. בכל מקרה נראה כי נתניהו, שאמור להיות מתווה המדיניות, לא מצליח למנוע משריו להציג אלטרנטיבות - שעלולות להקשות על ישראל בניהול המשא ומתן ובזירה הבינלאומית. הנה כמה דוגמאות מהשבוע האחרון.
תוכנית פרי: ועידה לפירוז הרצועה
ראש השב"כ בעבר ושר המדע בהווה, יעקב פרי, העלה את הצעתו עוד בטרם שככה האש ולפני שהמו"מ בקהיר עלה מדרגה. בראיון באולפן ynet הוא הציע לכנס ועידה בינלאומית שתדון בפירוז רצועת עזה ובשיקומה.
"נוצר פה פתח לא רק לחידוש המו"מ, אלא להסדר או ועידה אזורית שתתחיל לפחות לדון על קץ הסכסוך", אמר באותו ראיון. "נוצרה פה הזדמנות כי נוצר ציר מתון במדינות המזרח התיכון - סעודיה, מצרים, ירדן, הרשות הפלסטינית. את הציר הזה מדינת ישראל צריכה לנצל".
תוכנית לבני: אבו מאזן לעזה
ימים אחדים אחר כך הופיעה גם תוכניתה של שרת המשפטים ציפי לבני, שלרגע לא מפסיקה לחתור למשא ומתן עם הרשות הפלסטינית. כמי שעסקה בשנתיים האחרונות באינטנסיביות במו"מ מול הרשות, שלא הוביל לפריצת דרך, היא הציגה את עקרונות התוכנית שלה להסדר מול עזה, שעשויה לזכות בגיבוי בינלאומי רחב:
* עזרה הומניטרית מיידית לתושבים
* כלכלה תמורת פירוז ואי התעצמות
* הכרה בשליטת הרשות הפלסטינית על בסיס של חוק אחד, כוח אחד ומשטר אחד
* שיקום הרצועה על ידי אבו מאזן
* עצירת מימון הטרור (פיקוח על כך שהכסף ישרת את תושבי רצועת עזה ולא את חמאס)
* פתיחת מעברים בכפוף למנגנון פיקוח למניעת העברת חומרים לשימוש הטרור
* חידוש המו"מ המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית
תוכנית לפיד: מתווה 4 הנקודות
שלשום הצטרף גם שר האוצר לעיסוק בתוכניות המדיניות. בדומה לשר פרי ממפלגתו, הוא הציג מתווה של ועידה בינלאומית שתכלול מדינות מהמזרח התיכון ומהמערב, שיחד יקבעו מתווה לפירוז רצועת עזה ולשיקומה.
תוכנית לפיד כוללת ארבעה סעיפים - החזרת הרשות הפלסטינית לשליטה במעבר רפיח; הצבת הרשות כאחראית על תהליך השיקום של הרצועה על מנת למנוע הגעת כספים ישירות לחמאס; קביעת התניות בין קידום תהליך השיקום להבטחת ביטחונם של תושבי ישראל; וקביעת עקרונות שימנעו חיזוק הטרור: פירוז עזה, הסרת איום המנהרות ואיום הטילים.
תוכנית ליברמן: עזה לשליטת האו"ם
שר החוץ אביגדור ליברמן העלה בכינוס ועדת חוץ וביטחון בשבוע שעבר את האפשרות שרצועת עזה תעבור לשליטת האו"ם. "צריך לשקול להחזיר את המנדט על גבול עזה ובתוך הרצועה לאו"ם. זה יכול להיות אחד הרעיונות שכן ניתן ליישם אותו", אמר ליברמן לחברי הוועדה.
בראיון שלשום באולפן ynet התרכז ליברמן בלאווים לסיום המבצע, ופחות ביום שאחרי: "אסור לסיים את המבצע מבלי שיוחזרו גופות החיילים שלנו, סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול. לא מתקבל על הדעת שכל אנשי חמאס יקבלו את משכורותיהם באופן מסודר, כשגופות חיילי צה"ל עדיין לא הובאו לקבורה ראויה בישראל. אנחנו לא מסכימים לשום שחרור של מחבלים, ולא נסכים אפילו לדון על פתיחת נמל ימי ועל שדה תעופה בעזה".
תוכנית כץ: אי מלאכותי בים
גם שר התחבורה ישראל כץ העלה היום מחדש את התוכנית החצי-מדינית-חצי-כלכלית שעליה הוא מדבר כבר כמה שנים, ובמרכזה הקמת אי מלאכותי בים שעליו יוקם נמל שישמש את תושבי עזה. כץ סבור שהרעיון שלו יאפשר לישראל להשלים את ההתנקות החד צדדית ולשים סוף לכל קשר אזרחי או תשתיתי עם הרצועה. "הסיכוי להשיג הסכמות במו"מ עקיף מול מטורפי החמאס - לא גבוה, וייתכן שנצטרך לחזור לעזה ולרוצץ את ראש הנחש. אבל אולי ניתן להוציא מתוק מעז", כתב בעמוד הפייסבוק שלו.
לדבריו, מדובר בהקמת אי מלאכותי בשליטה, בפיקוח ובמימון בינלאומי. הוא יחובר לעזה בגשר באורך 4.5 ק"מ, עם נקודת בידוק ביטחונית, ושממנו יינתנו שרותי נמל ותעופה, התפלת מים וייצור אנרגיה לתושבי עזה. "כמובן שתנאי בסיסי להקמת האי והפעלתו הוא הסכם בינלאומי אפקטיבי לפירוז מוחלט של עזה", סיכם.
תוכנית הרצוג: בדרך למדינה פלסטינית
פרט לשרים הבכירים שהוזכרו למעלה, גם ליו"ר האופוזיציה יש תוכנית משלו. יו"ר מפלגת העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג התייחס במהלך מבצע צוק איתן לכך שבמזרח התיכון צמחה קואליציה עם אינטרסים משולבים, הכוללת את ישראל, מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית של אבו מאזן, בגיבוי סעודיה ומדינות המפרץ. על פי תוכנית הרצוג, יש לפעול בכמה מהלכים.
הראשון הוא הפסקת אש וסיוע הומניטרי דחוף לעזה. השני יורכב מהסדרה מדינית שכוללת את הכנסת מנגנוני הרשות הפלסטינית למעברים והענקת סמכויות לאבו מאזן לנהל את עזה מכוח ממשלת האחדות שהוקמה לפני המבצע. השלב הבא יהיה דיון של המדינות התורמות בנורבגיה בתחילת ספטמבר, במטרה לייצר מגבית חירום לשיקום עזה.
הרצוג סבור שיש לגייס מיליארד דולר באופן מיידי דרך הרשות הפלסטינית בלבד. לדבריו יש לייצר תוכנית מדינית שתאפשר הסרת המצור מעל עזה באמצעות פתיחת מעברים ובניית נמל באחריות בלעדית של אבו מאזן, על פי כללים בינלאומיים קפדניים ופיקוח, והסכמה בינלאומית מחייבת באמצעות החלטת מועצת הביטחון, שלפיה יש לפרז את הרצועה ואין לממן את חמאס.
לבסוף, סבור הרצוג, הדבר יאפשר לשלב את חמאס במשחק הפוליטי. "אי אפשר לפעול אך ורק בכוח", הוא מסביר. "צריך להתחיל תהליך מדיני מיידי שסופו הקמת מדינה פלסטינית. ישראל חייבת להניח תוכנית מרחיקת לכת שבמסגרתה תוקם מדינה עם שמירה על האינטרסים הביטחוניים שלנו. זה מחייב את הממשלה ללכת למהלך נועז".
ורק נתניהו
ומה באשר לראש הממשלה? עד כה, למרות ההזדמנויות המדינות שנוצרו בעקבות "צוק איתן" ובראשן חידוש וחיזוק הקשר עם אבו מאזן, לנתניהו אין תוכנית מדינית. או לפחות לא כזו שהובאה לידיעת הציבור. גם בנוגע ליום שאחרי המבצע בעזה לא אמר נתניהו כמעט מילה, פרט לדרישת ישראל לשקט וליעד הסופי - פירוז הרצועה.
ראש הממשלה רמז אמנם באחד מנאומיו במהלך המבצע על קשרים הדוקים עם מדינות שונות במזרח התיכון, אולם לא הציג עד כה מתווה מדיני שיוציא את ישראל מן הבידוד הבינלאומי שלקראתו היא צועדת, ותשפר גם את יחסי החוץ שלה עם וושינגטון וגם בירות המערב באירופה.
מלשכת נתניהו נמסר: "המבצע עדין נמשך, ולכן אנחנו עוד לא עוסקים ביום שאחרי. יש לשים לב לדברים של ראש הממשלה מלפני כמה ימים, שבהם הוא מדבר על הזדמנויות חדשות שיהיו אחרי המבצע".