מהפכה: גם מכללות יעניקו תואר דוקטור
הסמכות להענקת תואר דוקטור בישראל ניתנת היום אך ורק לאוניברסיטאות. תוכנית חדשה של המועצה להשכלה גבוהה, שתיכנס לתוקף בסוף 2015, תאפשר לימודי דוקטורט גם במכללות. האוניברסיטאות: "נלמד את ההחלטה"
מהפכת המכללות משנת 1993 הביאה לפריחתם של מוסדות השכלה בכל רחבי הארץ והגדילה את נגישות הציבור לקבלת תארים. כעת, בעקבות החלטה שקיבלה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), המכללות יקבלו הזדמנות נוספת לבצע מהפכה ולהנגיש גם את לימודי התואר השלישי - זכות שהייתה שמורה עד כה לאוניברסיטאות בלבד.
כתבות נוספות בערוץ הלימודים :
הלמ"ס: 10.4% מהדוקטורים חיים בחו"ל
בוגרי מכללה או אניברסיטה: מי עובד יותר?
MBA בארה"ב: כמה זה עולה ואיך מתקבלים?
השבוע פרסמה הות"ת (ועדה לתכנון ולתקצוב במל"ג) "קול קורא" למוסדות להשכלה גבוהה, על מנת שאלו יגישו סטודנטים מצטיינים לתואר ראשון למסלול דוקטורט ישיר.
לטענת המועצה להשכלה גבוהה, רוב הסטודנטים בארץ לומדים לדוקטורט בגיל מבוגר יחסית ונאלצים לשלב את הלימודים עם הקריירה. דבר זה מביא להשתרכות הלימודים לתואר ובסופו של דבר גורם לכך שהידע הנרכש לא מנוצל בשוק העבודה לשנים ארוכות. לכן, כדי להקל על הצורך להתפרנס, במסגרת התוכנית החדשה שפרסם הות"ת, הסטודנטים המצטיינים יזכו לפטור משכר לימוד ותוענק להם מלגת קיום לחמש שנים.
בנוסף מציינים במל"ג, כי המהלך יביא לאיכות גבוהה יותר של לימודים, שכן תיבנה תוכנית לימודים והדבר יחליף את המצב הקיים בו קיימת התנהלות של מנחה מול דוקטורנט ללא התערבות חיצונית ובקרה על התכנים.
לפי קריאת המל"ג, המכללות שירצו לקחת חלק בתוכנית יגישו בקשה עד נובמבר 2014. אלו צריכים לעמוד במספר תנאי סף שכוללים ותק ורמה מחקרית.
בחודש מאי 2015 צפויה לפרסם המל"ג את רשימת המאגדים שיקחו חלק בתוכנית ובתחילת שנת הלימודים התשע"ו (אוקטובר 2015) כבר יתקיימו מסלולי לימוד ישיר לדוקטורט בהם, ובכלל זה במכללות המשותפות. על הדוקטורט של סטודנט במאגד הרשום למכללה שותפה תהיה חתומה מכללה, אך מסלול הלימודים לא יהיה בלעדי לה. לפי התוכנית, יוקם אגד של מכללות ואוניברסיטאות (מינימום 2 ואחת מהן חייבת להיות אוניברסיטה) שישתפו פעולה ויציעו מסלול דוקטורט ישיר.
העלות: 100 מיליון שקל
בשלב הראשון, ייערך פיילוט של 2-4 תוכניות אקדמיות שיפתחו למשך שלושה מחזורים. כל מחזור ימשך כחמש שנים שבתחילתם ילמדו הסטודנטים בכיתות שיכילו 15-20 סטודנטים מצטיינים.ד"ר ליאת מעוז, ראש היחידה לפרויקטים במל"ג ות"ת, הסבירה כי שלב הפיילוט יכלול מסלולים במדעי החברה והרוח, ובהמשך יורחב לתחומים נוספים. "המטרה של כל המהלך ומהלכים משלימים בו היא לשפר את איכות ותנאי הדוקטורט בארץ", אמרה ד"ר מעוז. לדבריה, "המהלך הוא פיילוט כשכוונת המל"ג היא לבחון המשך פעולה בכיוונים נוספים ושונים".
וכמה זה עולה? מבחינה תקציבית מדובר על מהלך שצפוי לעלות כ-100 מיליון שקל (במשך 3 שנים). 80% מהתקציב יגיע ישירות מהמל"ג. 20% נוספים יגיעו מתקציב מוסדות הלימוד השונים.
במכללות, כצפוי, מברכים על המהלך, שיעמיק את תחום עיסוקם. דוד מנשרי, נשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן אמר, כי "מדובר בהחלטה המשקפת את ההתפתחות האקדמית של המכללות בישראל ושילובן במארג ההשכלה הגבוהה. כמו כן, החלטה זו תפתח אפיקים אקדמיים רחבים יותר ותחזק את מעמד המכללות בארץ ובמישור הבינלאומי".
ועד ראשי האוניברסיטאות מסרו כי "בהתאם לפרסומים הרשמיים של הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, כל אוניברסיטה תלמד את ההנחיות, ותפעל על פיהן על פי שיקוליה".
צילום: shutterstock
מומלצים