מול האו"ם: 'ועדה ישראלית תמנע הגעה להאג'
במשרד החוץ רמזו שהוועדה לחקירת המבצע לא תזכה לשיתוף פעולה. שגריר ישראל לשעבר בארה"ב מייקל אורן: "ועדה ישראלית תהיה שכפ"צ בינלאומי"
האם ישראל תשתף פעולה עם האו"ם בחקירת מבצע "צוק איתן" ? תלוי את מי שואלים. במשרד החוץ הגיבו בספקנות להודעה אמש על מינוי חברי הוועדה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם ואמרו כי "הדו"ח כבר נכתב ורק נקבע מי יחתום עליו". שגריר ישראל לשעבר בארצות הברית, מייקל אורן, קורא לישראל: "הקימו ועדה עצמאית שתחקור ותספק תשובות אמינות".
עוד בחדשות:
נער הותקף בכלא, הסוהרים התעלמו
דו"ח: א-סיסי - פושע נגד האנושות
"הפסנתרן": גרסת מחנה הפליטים הסורי
אורן, ששימש כשגריר בוושינגטון בתקופת דו"ח גולדסטון על מבצע "עופרת יצוקה" וכן בתקופת משט המרמרה, אמר היום (ג') בשיחה עם ynet כי הוא נאלץ להתמודד עם הביקורת שהופנתה נגד ישראל אחרי דו"ח גולדסטון. לדבריו, היה ניתן לצמצם את הביקורת אם ישראל היית מקבלת את ההצעה האמריקנית להקים ועדה עצמאית.
"גם בגולדסטון וגם על המרמרה באו האמריקנים והציעו לנו להקים ועדת חקירה בהשתתפות בינלאומית כדי שזה יגן עלינו מפני תביעות בינלאומיות", סיפר אורן ל-ynet. "הוועדות שהוקמו כאן טיהרו אותנו מכל אשמה וזה מאוד חשוב שנטיל מכת מנע משפטית על ידי הקמת ועדת חקירה ישראלית בהשתתפות בעלי שם עולמיים".
על פי הצעת אורן, הוועדה הישראלית תבדוק את התנהלות צה"ל במלחמה ותספק תמונה ברורה לעולם כולו לטענות נגד ישראל. "הוועדה של האו"ם היא בדיחה אל מצחיקה והחלטותיה כבר ברורות מראש וידועות לכל. ועדה ישראלית תדחוק את הוועדה של האו"ם ותשמש כשכפ"צ משפטי נגד תביעות בית הדין הבינלאומי בהאג וסמכויות השיפוט שלו. הסמכות של האג קיימת רק אם מדינה לא מוכנה או אינה יכולה לקיים חקירה עצמאית", הסביר אורן.
השגריר לשעבר הדגיש כי ישראל תמיד פועלת באיחור ולכן התזמון בסוגיה הזו חשוב ביותר. "ישראל עשתה את זה גם בוועדת טירקל לבדיקת ההתנהלות במשט המרמרה. הוועדה עשתה עבודה מאוד טובה, אבל גם שם הפרסום של המסקנות לא היה בזמן והמטרות פוספסו".
ראש ועדת האו"ם: נתניהו צריך לעמוד לדין בהאג
בתוך כך, עדיין לא ברור מה תהיה ההחלטה הסופית של ישראל בעניין הוועדה של המועצה לזכויות אדם. חלק מן הדרג המקצועי במשרד החוץ המליץ לדרג המדיני שלא לשתף פעולה עם הוועדה ובכך לא להעניק לה לגיטימציה בינלאומית. במשרד החוץ סבורים כי הוועדה של המועצה לזכויות אדם כבר החליטה למעשה להרשיע את ישראל בדו"ח שתפרסם ולכן יש להתייחס אליה כאל "משחק מכור מראש". לדברי גורם בכיר במשרד, "גם גולדסטון נעלם, וגם איתו לא שיתפנו פעולה".
אתמול הודיע האו"ם על מינויו של ויליאם שאבאס הקנדי כראש הוועדה לחקירת האירועים בעזה. שאבאס, פרופסור לדין בינלאומי ומומחה לזכויות אדם ונשיא האיגוד הבינלאומי של חוקרי שואה, אמר בעבר כי היה מעוניין שראש הממשלה בנימין נתניהו יועמד לדין בהאג. בינואר 2013 אמר שאבאס בוועידה בניו יורק שעסקה בפלסטינים: "האדם שהכי הייתי רוצה לראות בבית הדין הבינלאומי הוא נתניהו". הוא אמר את הדברים כהערת אגב.
במאמר בכתב-עת בענייני משפט כתב שאבאס בדצמבר 2010 שאפשר לראות בנתניהו "האדם בעל הסבירות הגבוהה ביותר לאיים על קיומה של ישראל". זאת, על רקע דברי נתניהו כי "אנו ניצבים בפני שלושה אתגרים אסטרטגיים: תוכנית הגרעין של איראן, רקטות המשוגרות לעברנו ודו"ח גולדסטון".
בצוות החקירה המיוחדת הייתה אמורה לכהן גם אמל עלם א-דין (36), ארוסתו של השחקן ג'ורג' קלוני, אולם היא דחתה את התפקיד. בהודעה הסבירה כי הודיעו לי על כך לראשונה הבוקר. מדובר בכבוד גדול, אולם בהתחשב במחויבויות הקיימות שלי, אין באפשרותי לקבל את התפקיד". היא הייתה אמורה להיות האדם הצעיר ביותר שמונה להיות בוועדת חקירה של האו"ם. לצוות החקירה מונה גם דודון דיאן, עורך-דין ופעיל זכויות אדם שפעל בשליחות האו"ם בסנגל.