מתקרבים להסכם? נתניהו זימן את שרי הקבינט ל"שיחת ריכוך"
ביומו השני של המו"מ בקהיר, ניהל רה"מ שיחות אישיות עם ראשי סיעות הקואליציה ועם השר ארדן, כדי להכין את הקרקע להסכם הפסקת האש המתגבש. פירוז הרצועה לא נכלל בהסכם המתרקם, צפויות הקלות בסגר על עזה. מזכ"ל האו"ם: זאת פעם אחרונה שנסכים לשקם את עזה
כשברקע הסכם אפשרי בין ישראל-חמאס בתוך כ-24 שעות, ראש הממשלה מנסה לפייס את שריו הבכירים ולהכין את הקרקע להצבעה המכרעת בקבינט. נתניהו זימן הערב (ג') לשיחות אישיות את שרי הקבינט - אביגדור ליברמן, יאיר לפיד, נפתלי בנט וציפי לבני וגלעד ארדן, כדי לעדכן אותם על המשא ומתן בקהיר וההסכם המתגבש. כפי שפורסם אתמול לראשונה ב-ynet, מסתמן כי הסכם הפסקת האש יכלול הקלות על הסגר ברצועת עזה, ומאידך - לא יכלול את פירוז הרצועה, יעד שהציב ראש הממשלה נתניהו רק לפני שבועיים.
צפו: הצהרת נתניהו לפני שבועיים - "פירוז הרצועה חייב להיות חלק מכל פתרון"
אחד השרים הגדיר את זאת "שיחות ריכוך" לקראת החדשות שצפויות להגיע מקהיר, שם דן הצוות הישראלי מול המצרים והפלסטינים. השר יצחק אהרונוביץ' לא זומן לראש הממשלה, אך הוא צפוי להצביע בקבינט על פי עמדת יו"ר מפלגתו, אביגדור ליברמן.
מוקדם יותר יצא השר בנט במתקפה חזיתית נגד ההסכם המסתמן. בתגובה להעברה הצפויה של משכורות לפקידי חמאס ברצועה: "זאת מכבסת מילים מסוכנת. זהו פרוטקשן מדיני: תשלמו לנו - נירה עליכם אחר כך, לא תשלמו - נירה עליכם עכשיו".
גם ח"כ דני דנון תקף את ההסכם המתגבש: "לא עושים מסחרה עם ארגון טרור, ההבנות המתגבשות יאפשרו לחמאס לשקם את מעמדו ברחוב הערבי ואת יכולותיו הצבאיות שיופנו אלינו במועד שיקבעו ראשי חמאס". לדבריו, "אם איסמעיל הנייה ומחמוד א-זאהר יקבלו חסינות במסגרת ההסכם, זוהי פגיעה מהותית ביכולת ההרתעה שלנו".
המשלחת הישראלית לקהיר כוללת את ראש השב"כ יורם כהן, עמוס גלעד (ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון), יצחק מולכו (נציגו של ראש הממשלה), ראש אגף התכנון, אלוף נמרוד שפר, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי.
ההסכם המתגבש
על פי ההסכם המתגבש, ישראל תסכים להעברת משכורות לממשל חמאס דרך צד ג' - לטובת תשלום משכורת לפקידי חמאס. עוד הוסכם כי ישראל תרחיב בהדרגה את מרחב הדיג של רצועת עזה. בתחילה הוא צפוי לעמוד על 6 מיילים ימיים. כמו כן הוחלט על הכנסת חומרי בנייה תחת פיקוח צמוד. מנגד, לא הוסכם על פירוז הרצועה - כפי שדרשו בכירים ישראלים.
נושא נוסף שההסכמה עליו קרובה להיות סופית הוא שישראל תכפיל את כניסת המשאיות לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום ל-600 משאיות לערך בכל יום. עוד נושא שקרוב להכרעה הוא שישראל תגדיל את המכסה החודשית של אישורי הכניסה אליה מרצועת עזה דרך מעבר ארז. במקביל יורחבו הקריטריונים של כניסת תושבי רצועת עזה לישראל ולגדה המערבית.
עד כה לא הגיעו הצדדים להבנות באשר לנמל ימי. אמש אמרו גורמים בחמאס ברצועת עזה שאפשר יהיה לדחות את העיסוק בנמל תעופה ובנמל ימי אם ישראל תסכים לשאר הדרישות שלהם. הגורמים ציינו כי במקרה כזה ידרשו בכל זאת הסכמה עקרונית להקמת נמלים.
מזכ"ל האו"ם: פעם אחרונה שמשקמים את עזה
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון שב וקרא לחקור את ההפגזות של ישראל על מתקני או"ם שאכלסו אזרחים פלסטינים במהלך מבצע צוק איתן. במסיבת עיתונאים במטה האו"ם בניו יורק הוא האשים את ישראל בחוסר אבחנה בין לוחמים לאזרחים ובהרס חסר פרופורציות. באן הזהיר כי אם לא יטופלו הנושאים הבסיסים בעימות, סיבוב נוסף הוא רק שאלה של זמן.
"ישראל צריכה להגן על אזרחיה מירי הרקטות של החמאס ושל פלגים אחרים, בזה אין ספק", אמר. "אבל באותה שעה, הלחימה מעלה שאלות רציניות לגבי השאלה אם ישראל מכבדת את העקרונות של האבחנה והפרופורציות. פעילות צבאית אינה מצדיקה סיכון חייהם וביטחונם של אלפים רבים של אזרחים חפים מפשע. קראתי לחקור את ההפגזות של מתקני או"ם עמוסים באזרחים. אני מצפה לנשיאה באחראיות על החיים שאבדו של חפים מפשע ועל הנזק".
באן הוסיף שאף שנכון לעכשיו הפסקת האש מחזיקה מעמד, דרוש הסכם יציב שיענה על צרכי הצדדים: "אם לא נטפל בנושאים הבסיסים, סבב נוסף של עימות מובטח".
לדברי באן, האו"ם וגורמים בינלאומיים אחרים מוכנים לטפל הפעם בבניית עזה, אבל לדבריו אחרי כמה סיבובים שבהם "הורסים ובונים, הורסים ובונים", זוהי הפעם האחרונה שייעשה מאמץ לשיקום של הרצועה. הוא שלח אזהרה מרומזת לחמאס מבלי לנקוב בשם הארגון, "להפסיק להפקיר את האזרחים".
לדברי באן נהרגו בצוק איתן 2,000 פלסטינים, 75 אחוז מהם אזרחים, כולל 459 ילדים. הוא הדגיש ש"נהרגו הפעם יותר ילדים מאשר בכל העימותים הקודמים יחד". בתוך כך מתקיימות התייעצויות בין חברות מועצת הביטחון כדי להסכים על נוסח החלטה, לאחר שתושג הפסקת אש יציבה.