ממניפור לכפר חסידים: השבט המסתורי עולה לארץ
הם רואים בעצמם שבט אבוד שהוגלה על ידי האשורים לפני קרוב ל-3,000 שנה. "בני המנשה" לא חדלו מעולם לחלום על הארץ ולשמור על המסורת, ולמרות שהרבנות דורשת את גיורם - הם חולמים על הרגע בו יעלו. המצלמה של ערוץ 20 ליוותה את יוחנן פלטואל וחבריו מצפון-הודו לישראל, ועין לא נשארה יבשה. צפו
20 שנה חלם יוחנן פלטואל, בן לשבט "בני המנשה" במניפור שבהודו, על דבר אחד: ישראל. החלום היה מורכב עבורו, מאחר שניהל בעשור האחרון את "בית השלום" – המרכז הקהילתי ובית הכנסת של "בני המנשה" בעיר. לאחרונה זה קרה: פלטואל נפרד ממקום הולדתו - ועלה עם חלק מבני הקהילה לארץ.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
את פלטואל וחבריו לקהילה ולעלייה ליווינו ממניפור - עד לביתו במרכז הקליטה שבכפר חסידים. "לעיתים קשה לי להאמין שזה קורה", אמר ל-ynet לפני שעלה." אותי באופן אישי זה מאוד מטלטל ומרגש. אני מרגיש כאילו כל חלומותיי התגשמו".
הרבנות החליטה: גיור
למעלה מ-400 עולים משבט בני המנשה המסתורי והעתיק, עלו השנה לישראל, ועוד רבים צפויים להגיע בחודש הקרוב. מאחורי המפעל הזה עומד ארגון "שבי ישראל", בראשות מיכאל פרוינד.
בראיון לערוץ 20 מתאר אותם אבי מזרחי, מי שאחראי על קליטתם בישראל מטעם הארגון, כ"אנשים הכי ציוניים שפגשתי מעולם". את הנסיעה הראשונה שלו אליהם עשה בערב סוכות, "ולראות אותם שרים בעברית במשך שעות ארוכות בתוך הסוכה, זהו מראה שלעולם לא אשכח".
לדבריו, למרות הקשיים שמעמידה הרבנות הראשית וממשלת ישראל בפניהם, העולים מקבלים זאת בשלווה ומוכנים לעבור את מסכת הביורוקרטיה, כולל גיור מחדש, העיקר שתינתן להם הזכות לעלות לישראל. "ההחלטה היא שהם יעברו את הגיור, והם מקבלים את זה. אני כגורם מקצועי לא נכנס לשיקולים הללו", מוסיף מזרחי.
אלפי עולים כבר כאן
שבט "בני המנשה", מזוהים כצאצאי העם היהודי שהוגלו על ידי האשורים בשנת 722 לפנה"ס אל הלא נודע, כאשר ממלכת ישראל נכבשה על ידי ממלכת אשור. על פי המסורת הנקוטה בידיהם, ספר התורה שלקחו עימם אבד או נגזל מהם, כאלף שנים מאוחר יותר, ומאז המסורת היהודית הנהוגה בקהילה הועברה בעל-פה, מאב לבן.
בני השבט מספרים כי מאז הגעתם לאזור נידח בשולי הרי ההימלאיה, נשמרה מורשתם, ומשום כך הם נחשבים עדיין ליהודים.
עוד בערוץ 20 - היכנסו לשידור החי :
מזרחי מציין כי הממשלה הסמיכה את ארגונו להעלות ארצה את בני השבט, והם מועלים
במספר פעימות בשנה, ובשנים האחרונות הגיעו לישראל כ-2,500 עולים. את הטיסות ואת מרכז הקליטה שממוקם בכפר חסידים מממנות תרומות, ושם הם שוהים במשך שלושה חודשים עד לקבלת תעודת הזהות וסל הקליטה לאחר גיורם.
"חיכינו לרגע הזה 25 שנה", אמרה בהתרגשות עולה, מספר דקות לאחר שנפגשה עם בני משפחה וקרובים שעלו ארצה בעליות קודמות. השמחה נכרה על פני כל הנוכחים. "לראות את האנשים האלו מגשימים את חלומם לאחר אלפי שנים, ומגיעים אל ארץ אבותיהם, מרגש אותי בכל פעם מחדש", מסכם יו"ר ארגון שבי ישראל, מיכאל פרוינד.
- תוכניתו של אטילה שומפלבי משודרת בכל יום בערוץ 20 בשעה 21:00