שתף קטע נבחר

 

תשאירו טיפ: ביקור במסעדת הרוצחים בהודו

בית הסוהר המסוכן בניו דלהי מציע תכנית שיקום מקורית: הדרך לחופש עוברת במלצרות במסעדה שפתוחה לקהל. רוב העובדים הורשעו ברצח, אבל הלקוחות ש"שבעו" מהיגיינה ירודה לא מפחדים: "ציון 10"

בזמן שבירת הודו מתבשלת בחום הכבד, גאורב גופטה לוקח הפסקה מעבודות הבנייה שלו ויושב לארוחת צהריים במסעדה חדשה וממוזגת בניו דלהי, שבה מברך אותו מלצר מחייך שלוקח את הזמנתו. שום דבר כאן אינו יוצא דופן חוץ מהעבודה שהמלצר, כמו רוב עובדי המסעדה, הוא רוצח מורשע שמרצה עונש מאסר במתקן הכליאה הגדול בדרום אסיה.

 

עוד חדשות בעולם:

"הקש בדלת": לשכת הנישואים של דאעש

הכלב הציל את בת השלוש ששרדה לבד ביער

מובארק במשפטו: 'אני מתקרב לסוף חיי'

 

בתחילת יוני החל כלא טיהאר, מבתי הסוהר השמורים והקשים ביותר בהודו, להריץ בקרבת הכלא את "מתחם האוכל של טיהאר" - ניסיון שיקום של אסירים. עם כיסאות מרופדים ושולחנות עץ, המקום המרווח גם מתהדר בציורים שציירו האסירים.

 

אסיר במטבח של המסעדה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אסיר במטבח של המסעדה(צילום: רויטרס)

1.20 דולר ליום, שנתיים עבודה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
1.20 דולר ליום, שנתיים עבודה(צילום: רויטרס)
 

המסעדה בת 50 המקומות זכתה לשבחים על ההתנהגות האדיבה של העובדים, שאת תקופת ההכשרה עשו בבית ספר יוקרתי למלונאות שסמוך למקום. "האוכל ממוצע", אמר גופטה. "אבל ההיגיינה טובה ממש, נקי מאוד. וזה דבר טוב שהם מעסיקים אסירים".

 

מנהל המסעדה, מוחמד עסים, סיפר כי בכל יום מגיעים כ-50 לקוחות למקום וכל עובד מרוויח 74 רופי (1.20 דולר) ליום עבודה. התפריט צמחוני ומכיל בעיקר מאכלים מסורתיים מצפון הודו. "אלה שבאים למסעדה פעם אחת מגיעים שוב", אומר עסים, שריצה 14.5 שנות מאסר על רצח.

אוכלים במסעדה ומרוצים מהשירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אוכלים במסעדה ומרוצים מהשירות(צילום: רויטרס)
 

כדי שהאסירים יהיו רשאים לעזוב את הכלא ולעבוד במסעדה כמו עסים, הם חייבים לשמור על תיק משמעת נקי במהלך 12 שנות מאסר לפחות, ובנוסף להיות בעלי השכלה תיכונית. תוך שנתיים מתחילת העבודה במסעדה הם זכאים להשתחרר, כדי למזער את הפיתוי שלהם לברוח. העובדים נוסעים לעבודה באופניים או הולכים ברגל, והרשויות "סומכות עליהם מספיק" כדי לא להצמיד להם שמירה.

 

רוב התגובות בספר האורחים של המסעדה מעודדות. "האוכל הוא פשוט מעדן", כתב אחד האורחים. "גם את השירות יש לשבח. ציון 10 על השירות הצנוע ועל הניקיון. הצעה: להרחיב את מגוון המאכלים".

 

הכנסות המסעדה מיועדות לרווחת האסיר ולהכשרה מקצועית, מספר דובר הכלא. המקום היה ידוע לשמצה בגלל מעשי שחיתות, בעיות סמים והתעללות באסירים, ובשנים האחרונות עבר כמה רפורמות. תכנית השיקום, שהוצעה ל-13,552 אסירים, כוללת הכשרה מקצועית בכמה תחומים ואפילו שיעורי ציור. "המסעדה הוקמה כדי לתת תעסוקה לאסירים ולהציג את ההיבטים החיוביים של עבודת הכלא לציבור", הוא אמר. ניסוי דומה התחיל לפני יותר משנתיים במדינת קרלה הדרומית.

 

באל בן ה-49 סיפר שהיה חשמלאי לפני ש"הרג בטעות" אדם במהלך קטטה לפני 13 שנים. הוא אמר שהוא נהנה במסעדה, ומתכנן להחליף קריירה ברגע שישתחרר. "הכוונה שלי היא להקים רשת של 'מסעדת טיהאר", הוא מספר.

 

ללקוחות יש נקיפות מצפון מעטות כשהם פוגשים את האסירים. "אני חושב בטיהאר בחנו אותם שנים והחליטו שאפשר לתת להם להיות בציבור, אז אני לא חושב שיש סיבה לדאוג", אמר אטול בביקורו הראשון במסעדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"ההיגיינה טובה ממש"
צילום: רויטרס
מומלצים