נסראללה: אני לא חי בבונקר. ישראל קפאה בעזה
תמך בארגנטינה בגמר המונדיאל, לא נהג ברכב מאז 86', עוקב אחרי פייסבוק. בראיון לעיתון לבנוני משתף מזכ"ל חיזבאללה את קוראיו בשגרת יומו ומאיים: "ישראל יודעת שהנקמה על מורנייה תגיע"
"אין קווים אדומים במלחמה הביטחונית עם ישראל", כך אומר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בראיון מיוחד שמתפרסם היום (ה') בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר". בראיון התייחס נסראללה למלחמת לבנון השנייה, לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה עימאד מורנייה ולשגרת יומו שמתקיימת לטענתו "מחוץ לבונקר".
"אני קורא את כל העיתונים שתומכים בנו ומתנגדים לנו, ואני צופה בכל ערוצי הטלוויזיה", גילה נסראללה. "לא נהגתי ברכב מאז 1986, אבל אני עדיין מסייר ברחובות, במקומות ובערים. אני עוקב אחרי האינטרנט והפייסבוק באמצעות עוזרים, ובאופן אישי אסור לי להיצמד לטכנולוגיה כלשהי". נסראללה אף סיפר כי עקב אחרי המונדיאל האחרון בברזיל ושבגמר בין גרמניה לארגנטינה בחר להיות בצד של ליאונל מסי.
במהלך הראיון הכחיש נסראללה כי הוא חי בבונקר. לדבריו, "נפגשתי במהלך מלחמת לבנון השנייה עם המשפחה שלי, והביקור הראשון שלי אחרי המלחמה היה אצל השייח השיעי מוחמד חוסיין פדלאללה שכבר אינו בחיים". נסראללה סיפר כי לפני אחת מהופעותיו הפומביות לאחר המלחמה סירב עד הרגע האחרון קצין המבצעים של ארגונו מורנייה לאפשר לו לעשות את זה.
"ישראל חיסלה את יועצו של אסד עקב תפקידו בלבנון השנייה"
בראיון טען נסראללה כי העברת הנשק מסוריה לחיזבאללה לא פסקה במהלך מלחמת לבנון השנייה. מזכ"ל חיזבאללה אף טען בהקשר זה כי "ישראל התנקשה ביועצו המיוחד של נשיא סוריה, מוחמד סלימאן, בגלל התפקיד שמילא במלחמת לבנון השנייה. הוא היה זה שפיקח על הנושא. הוא מילא את תפקיד היטב ובצורה חיובית". סולימאן חוסל ב-2008 בעת שהיה בחופי טרטוס.
לפי מסמכי ויקיליקס סולימאן שימש כאיש קשר בין המשטר הסורי לבין חיזבאללה והיה אחראי על רכש של אמצעי לחימה. סוריה, כך נטען במסמכי ויקיליקס, לא מיהרה להאשים את ישראל בכך למרות שידעה כי היא אחראית לחיסולו על רקע שיחות השלום שהתקיימו באותה תקופה בין הצדדים.
נסראללה הביע את התייחסותו למבצע "צוק איתן" ואמר כי "המלחמה בעזה השהתה את המלחמה הישראלית הבאה נגד לבנון. אני לא יודע אם בקצת או בהרבה כיוון שלא ברור באילו תנאים או נתונים ישראל יכולה לפתוח במלחמה, אם היא חפצה בכך".
עוד אמר מזכ"ל חיזבאללה כי "הלקחים של ישראל ממלחמת לבנון השנייה הם שכל מלחמה עתידית צריכה להביא לניצחון מהיר ומכריע". לדבריו, "כאשר ישראל לא מצליחה להתמודד עם עזה הנצורה והאמצעים הידועים שלה, אז בוודאי שזה מגדיל את החישובים שהיא עושה. מה שאחרי המבצע שונה ממה שהיה לפני". ישראל, כך לדברי נסראללה, "קפאה" בעזה ולא הגדירה את מטרת המבצע.
נסראללה אמר עוד בנוגע לעניינים הביטחוניים כי "מה שהכנו לישראל לא הושפע בשום אופן ממה שאנחנו עושים בסוריה. זה לא השפיע על התוכניות שלנו ולא על אמצעי הלחימה בעימות עם ישראל".
חיסול מורנייה והנקמה הכפולה
נסראללה הגדיר את נושא הנקמה על מותו של מורנייה "נושא פתוח", וטען כי חיסולו מוביל לשתי נקמות: "האחת היא המשך ביסוס התשתיות של חיזבאללה, פיתוחה ואמצעיה ויכולתה ומוכנותה לכל עימות ולהביא ניצחון חדש בכל עימות כיוון ששמו של מורנייה ורוחו נמצאים בכל זאת".
לדברי נסראללה, "הנקמה השנייה היא שישראל יודעת שהנקמה תבוא אפילו אם היא תיקח זמן. הם חושבים שאנחנו מחפשים אדם או מטרה שמתקרבת למעמדו של מורנייה. למען האמת אין אצלם משהו שהוא שווה משקל למעמדו. ישראל מגבירה את אמצעי האבטחה סביב ראש הממשלה, שרי ביטחון ורמטכ"לים שמכהנים וגם שכיהנו וראשי מערכת הביטחון הישראלית הנוכחיים והקודמים. הם מניחים שכל נקמה על מותו של מורנייה לא תהיה פחותה מהדרג הזה אפילו אם זה ייקח זמן".
נסראללה אמר כי גם ההתנקשות בבכיר הארגון חסאן א-לקיס בוצעה במסגרת המלחמה הביטחונית חסרת הגבולות עם ישראל: "זהו לא נושא של קווים אדומים. אנחנו יודעים שיש כמה אנשים שאם ישראל הייתה יכולה להגיע אליהם בכל נקודת זמן, אז היא לא הייתה משתהה". באשר לחיזבאללה הסביר נסראללה: "יש כמה יעדים הקשורים לנושא עימאד מורנייה, וזה חלק מהמלחמה הביטחונית בינינו לבין ישראל".
נסראללה ציין בראיון כי אינו "נעדר" מהפרבר הדרומי, המעוז של חיזבאללה, וכי הוא יודע מה מתרחש שם לפרטי פרטים. הוא הכחיש כי הוא חי במקלט (בונקר) כפי שמנסים לטעון בישראל, ומסייעים לה בכך בתקשורת הערבית. לדבריו, הכוונה באמצעי האבטחה היא לשמור על חשאיות מבחינת התנועות שלו. זה לא מונע ממנו בשום אופן מלנוע או להסתובב ולראות כל מה שקורה: "הבעיה טמונה בכך שאחרים יראו אותי. על כן אני מעורה בכל מה שקורה בדאחייה וגם במה שקורה בדרום ובבקעת הלבנון".
"החטיפה תוכננה כמה חודשים לפני הפעולה"
במהלך הראיון התייחס נסראללה לחטיפתם חיילי צה"ל אלדד רגב ז"ל ואהוד גולדווסר ז"ל, שהובילה לפתיחת מלחמת לבנון השנייה. לדבריו, "ההחלטה התקבלה במועצת השורא של חיזבאללה כמה חודשים לפני הפעולה. העניין גם עלה לדיון במועצת הג'יהאד בהיבטים רבים כמו בחירת המקום המתאים לביצוע הפעולה, העיתוי, הטקטיקה, התוכנית, המשתתפים, ניהול הפעולה, התגובות האפשריות על הפעולה ואמצעי הזהירות שיש לנקוט בה".
נסראללה סיפר כי "המקום לביצוע נבחר וגם החוליות שישתתפו בה וכיצד זה ינוהל. אולם העניין לא היה פשוט וההוצאה לפועל שלו לקח מספר חודשים". לדברי נסראללה, "אנשי הארגון נכנסו לאזור ואפילו לתוך שטח ישראל יותר מפעם אחת והיו אורבים לפרק זמן מסוים ואז יוצאים וחוזרים כשהם מחכים להזדמנות המתאימה. לעתים היו יעדים שנמצאו על הכוונת אבל לא היה ברור אם הם יעדים אזרחיים או צבאיים. אנחנו הדגשנו כי יש לשבות חיילים ולא מתנחלים כדי שלא ייאמר עלינו בהמשך כי חטפנו אזרחים".
נסראללה ציין כי "ברגע הפעולה, היינו מעודכנים ונקטנו את הצעדים ואמצעי הזהירות שתכננו מראש. חוליית הפיקוד של המבצעים עברה למקום שהיא הייתה צריכה להיות בו מהדקות הראשונות. בשעות שלאחר מכן ההשלכות לא היו כבירות ומסוכנות. כל מה שציפינו לו ביום הראשון הוכן היטב כיוון שהכנו את עצמנו היטב להתמודד איתו".
מזכ"ל חיזבאללה טען כי "במלחמת לבנון השנייה הייתה לנו את היכולת לירות לתל אביב. הישראלים יודעים זאת אך תירץ כי כי הדיון בנושא ביסס את המשוואה של 'תל אביב-ביירות' שנסמכת על כך "שאם אנחנו מסוגלים להגן על ביירות או לסייע בהגנה עליה מסיבות רבות, אז זה עדיף". לדבריו, "הארגון לא שיגר איום או דיבר על משוואה שהוא אינו יכול לבצע אותה".
מנהיג ארגון הטרור השיעי הכחיש בראיון כי המקומות שבהם שהה הופצצו או הותקפו במהלך המלחמה בין אם האזור שהוא היה בסביבתו הופצץ. הוא גם הכחיש כי אחד מהטילים התפוצץ לידו כאשר עבר בשיירה. הוא הוסיף כי "אחד הדברים הכואבים ביותר במלחמה היו מעשי הטבח והפגיעה באזרחים". הוא טען כי בניגוד למה שנטען כי ההפצצה של הקומפלקס על שם האימאם חוסיין בביירות נועדה לפגוע בו אישית, הוא לא היה שם באף רגע במהלך המלחמה.
מזכ"ל חיזבאללה ציין גם כי "כמו שהגנו על הגבול הדרומי עם ישראל, אנחנו מגנים על המדינה שלנו ועל הגבול עם סוריה. רבים מאלה שהתנגדו בהתחלה שינו את עמדותיהם". במקביל, כלי תקשורת בלבנון ציטטו את נסראללה כמי שמתח ביקורת על קריאתו של בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק, ולפיה על חיזבאללה לפתוח חזית נוספת נגד ישראל. "הקריאה הזאת הייתה לא רצינית. זכותה של ההתנגדות בעזה לנחול ניצחון אמיתי", אמר נסראללה.
נסראללה טען כי אף אחד מהפלגים הפלסטיניים לא ביקש מחיזבאללה להתערב ישירות למעט ההצהרה של בכיר חמאס אבו מרזוק בנושא: "אם הייתה בקשה רצינית, היינו דנים בכך בדלתיים סגורות ולא בכלי התקשורת. מה שעלה בתקשורת לא מתאים ומעלה תהיות". לדברי נסראללה, "קווי התקשורת בין חמאס לחיזבאללה לא התנתקו באף יום. התקשורת תמיד קיימת". עם זאת הוא אמר כי הוא סבור שמה שקרה בעזה ידחוף קדימה את הקשר בין חיזבאללה לחמאס.
הנה מקבץ שאלות ותשובות מהראיון של נסראללה.
האם אתה אוהב כדורגל?
"כן אני אוהב. הייתי משחק לפני ששמתי את הטורבן ולאחר מכן עם החברים.
האם אתה אוהב נבחרת מסוימת?
בעבר כן, לשם ההנאה וכדי לשנות את האווירה. לרוב הייתי בעד ברזיל ולפעמים עם ארגנטינה ובייחוד כשמראדונה היה שם. אהבתי מאוד איך שהוא שיחק".
את מי אהדת במונדיאל האחרון?
נאמר שאני אוהד את ברזיל, אבל אני לא עם אף אחד. בסביבת חיזבאללה יש תמיכה לברזיל. זוהי אהדה ישנה שנובעת מהטכניקות שלהם והמשחק היפה שלהם. לאחר מכן היו כאלה שאמרו שאהדה הזאת נובעת מכך שהדגל הברזילאי מורכב מהצבעים ירוק וצהוב, שני צבעים מאוד בולטים בקרב השיעים.
האם עקבת אחרי המונדיאל השנה?
למען האמת השנה לא הייתה אווירה שאפשר לעקוב אחרי זה בגלל מה שקורה בלבנון, בסוריה, ולאחר מכן בעזה ובעיראק. צפיתי בחלק מהמשחק האחרון למען הבן שלי ולא בגלל המשחק. הבן שלי היה בעד גרמניה. רציתי ליצור אווירה תחרותית אז עודדתי את ארגנטינה.
האם אתה משתמש בפייסבוק?
בגלל התנאים הביטחוניים כל דבר שיש לו קשר לטלפון סלולרי ואינטרנט אני צריך להתרחק ממנו ולכן אין לי קשר ישיר לפייסבוק, אבל אני מעורה תמיד במה שקורה ברשתות החברתיות - הן מבחינת דיונים, שיחות, שמועות ותקצירים שמגיעים אליי בנושא.
מה המאכלים האהובים עלייך?
בעבר היו לי מאכלים מועדפים, אבל כעת אין משהו כזה. אני אוכל מה שיש. בעבר אהבתי מאכלים רבים כמו מלוחיה, מג'דרה ודגים.
האם את יודע היטב עוד שפות חוץ מערבית ופרסית?
הייתי יודע אנגלית, אבל בגלל חוסר השימוש אני מבין את השפה, אבל מדבר מעט מאוד. אני שומע את מהדורת החדשות ומבין מה שנאמר בה.