האונ' העברית: ראש "גולדסטון 2" לא יוחרם
על רקע מינוי פרופ' וויליאם שבאס לראשות הוועדה שתחקור את "צוק איתן", פנה עורך דין להנהלת האוניברסיטה ודרש להדיחו מתפקידו כחבר מערכת כתב העת במוסד: "דעותיו עוינות". הבקשה נדחתה: "לא נחרים חוקרים זרים"
"כמוסד אקדמי המתמודד כמעט על בסיס יומי עם ניסיונות להחרים חוקרים ישראלים על רקע פוליטי, איננו סבורים כי יהיה זה ראוי כי אנו עצמנו נחרים חוקרים זרים". האוניברסיטה העברית בירושלים דחתה בקשה להדיח את ראש ועדת החקירה של האו"ם למבצע "צוק איתן" וויליאם שבאס מתפקידו כחבר מערכת כתב העת של המוסד האקדמי. דיקן בית הספר למשפטים, פרופ' יובל שני, כתב בנושא לעו"ד דוד שונברג שהעביר את הפנייה בנושא כי שבאס נבחר לתפקיד על רקע מומחיותו.
שבאס נמנה עם קבוצה של 16 פרופסורים שמרכיבים את "הוועדה המייעצת הבינלאומית" לכתב העת המוכר בעולם בשם Israel Law Review. המינוי ניתן למשפטנים בכירים ובעלי שם הנחשב
למינוי של בעל כבוד. רשימת הפרופסורים כוללת גם את נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז והמשפטן מרדכי קרמניצר.
על רקע מינויו של פרופ' שבאס לראשות ועדת החקירה של אירועי המבצע בעזה והתבטאויות שפרסם בעבר בנוגע לישראל, ציין עו"ד שונברג בפנייתו לאוניברסיטה כי האיש "הביע דעות והשקפות עוינות כלפי ישראל, דעות בלתי-מתקבלות על הדעת ושאינן תואמות דיון אקדמי שקול. אין ספק שלאור דעותיו העוינות, ממצאיה והכרעותיה של הוועדה יהיו ידועים מראש ויעשו עוול לישראל". שבאס אף אמר בימים האחרונים: "אינני נגד ישראל... הרי אני משמש כחבר ועד מערכת של כתב עת משפטי ישראלי".
הדיקן פרופ' שני, שמשמש גם כעורך הראשי של כתב העת, השיב לשונברג שהבקשה נדחית. "פרופ' שבאס מונה לוועדה האקדמית המייעצת של כתב העת שלנו ב-2009 על רקע מומחיותו המובהקת בתחום דיני זכויות האדם, ולא על רקע עמדותיו הפוליטיות – שכלל לא היו ידועות לנו באותה העת".
פרופ' שני ציין עוד כי "מבלי להביע עמדה בשאלה אם ראוי היה למנות את פרופ' שבאס לעמוד בראש ועדת החקירה הבינלאומית מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם לאור התבטאויותיו ביחס למדינת ישראל ולמנהיגיה, אין אנו מוצאים לנכון להימנע מלקיים עמו שיתוף פעולה מדעי ולהוציאו מהוועדה האקדמית של כתב העת שלנו".
עו"ד שונברג מסר בתגובה לדבריו של שני כי איננו קורא לחרם או לאי שיתוף פעולה, אלא רק להדחת שבאס מהוועדה המייעצת. "כעת, משידועות לאוניברסיטה עמדותיו של שבאס ועל רקע
סירובו לפסול עצמו מהוועדה למרות אמירותיו כראוי למשפטן הגון, ראוי להבחין בין שיתוף פעולה רגיל ודיון עם אקדמאים ברחבי העולם – דבר שהוא רצוי וחיוני – לבין מתן מעמד כחבר בוועדת מערכת".
עו"ד שונברג פנה בעבר גם בעניינו של השופט ריצ'רד גולדסטון, מי שנודע כמחבר "דו"ח גולדסטון" לבדיקת אירועי מבצע "עופרת יצוקה", ודרש מהאוניברסיטה לבטל את תואר חבר הכבוד בחבר הנאמנים של המוסד. האוניברסיטה סירבה בתחילה לבקשה, אך ביוני 2010 שללה את התואר של השופט. באוניברסיטה טענו אז כי מדובר בהליך שגרתי כתוצאה מכך שגולדסטון לא לקח חלק בפעילות המשותפת הנדרשת במסגרת תפקידו.