רבבות בעצרת תושבי הדרום בת"א: "אנחנו חוששים שמתפשרים על העתיד שלנו"
תושבי עוטף עזה הגיעו לעצרת תמיכה על רקע ירי הרקטות והפצמ"רים מהרצועה. המסר: "דין העוטף כדין תל אביב". ראש עיריית שדרות: "לא מוכנים לקבל את המצב הבלתי נתפס". לפני העצרת נפגשו ראשי המועצות האזוריות עם ראש הממשלה בקריה
"זה לא עניין פוליטי. אין כאן ימין ושמאל. יש כאן עניין ברור, מובן, אלמנטרי – רוצים חיים שקטים ובטוחים. אנחנו עייפים מהבטחות והצהרות וחוששים מהסכמים מדיניים אשר שוב יסתיימו בפשרה על חיינו ועתידנו". כך פתח הערב (ה') ראש עיריית שדרות אלון דוידי את עצרת ההזדהות עם יישובי עוטף עזה, שמתקיימת בכיכר רבין בתל אביב. הפסקת האש במבצע צוק איתן הוארכה אבל תושבי הדרום יודעים שאחרי 14 שנה של פצמ"רים ורקטות, זה עדיין לא מספיק. יותר מעשרת אלפים איש הגיעו לכיכר כדי להשתתף באירוע תחת הסיסמה "לא שותקים באדום".
את האירוע ארגנו ראשי היישובים בעוטף בתמיכת עיריית תל אביב, ויחד הם נושאים מסר משותף: "דין עוטף עזה כדין תל אביב וירושלים". לפני העצרת זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו את ראשי המועצות האזוריות בעוטף עזה לפגישה בקריה, והם הגיעו לאירוע לאחר מכן. בפגישה אמר להם נתניהו שהמצב כרגע מול חמאס רגיש ושישראל מנסה את ההליך המדיני, אך האופציה הצבאית עדיין קיימת.
דוידי הוסיף: "14 שנים יורים עלינו רקטות על הראש. עם הזמן, זה קיבל את השם הסימפטי – טפטוף. אנחנו לא מוכנים עוד לקבל את המצב הבלתי נתפס. דמנו לא הפקר ואנחנו לא מוכנים לניסיונות הרצח הבלתי נגמרים של ארגוני הטרור מעזה. על מדינת ישראל להתעשת ולהגדיר לעצמה את המטרה: החזרת השקט והביטחון לדרום. האם זו בקשה מוגזמת?
"איני מבקש להשיא עצות לממשלה או לצבא. אני סומך עליהם שידעו לתת את הפתרונות הנכונים. אבל אני בהחלט מבקש לשים סוף לעניין הזה אחת ולתמיד. צבאית, מדינית או בכל דרך אחרת, אבל לסיים את העבודה עד הסוף. לא יתכן שקבוצת טרוריסטים תנהל את סדר יומה של מדינת ישראל או את סדר יומה של שדרות".
אחריו נאם ראש המועצה האזורית אשכול, חיים ילין, שאמר: "בשנים האחרונות התרחקנו יותר ויותר אחד מהשני. המדינה שלנו הפכה לאוסף של קבוצות. כל קבוצה מדברת בשפה שונה, בעלת אינטרסים שונים ובעלת תפיסה ברורה ומגובשת של בעד ונגד. אבל אני מאמין שסולם הערכים הבסיסי שמוטבע בכולנו הוא עדיין אותו סולם ערכים.
"מדינה ריבונית חייבת להגן על ביטחונם של תושביה, גם אלה החיים בפריפריה. גם אם אנחנו מעטים ולא מהווים מנדט פוליטי עבור אף מפלגה. מדינה לא יכולה לאפשר לטרור לשבש שוב ושוב ושוב את שגרת חיי תושביה. היום אנחנו עומדים כאן ביחד ואומרים: לא עוד. הירי ושלל איומי הטרור לעבר יישובנו חייבים להיפסק. באנו לכאן כולנו כדי להעביר מסר ברור שירי לעבר ישובי הנגב הוא פגיעה בכל מדינת ישראל ולא רק בישובי הדרום. עינינו נשואות לממשלה שתדע לקחת את ההישגים של הלחימה ולהביא הצלחה מדינית".
רבים מהנוכחים בכיכר לבשו חולצות שעליהן הודפס "חזקים ביחד", והם נושאים שלטים כגון "שער הנגב זה הבית", "לא שותקים באדום" ועוד. שמעון יוגב ממושב כוכב מיכאל בעוטף סיפר ל-ynet: "הגענו לפה כי אנחנו מרגישים שכל עוד המלחמה התנהלה, באיזשהו מקום היה פוקוס, ועכשיו הפוקוס הולך לכיוון של מי עשה או לא עשה, מי אמר או לא אמר. אנחנו מרגישים שהפוקוס זז מאיתנו. באנו לכאן, שלושה דורות מהמושב, להעביר מסר לממשלה: 'הלו, אתם לא סופרים אותנו'".
פאולה, ממושב תקומה במועצה האזורית שדות נגב, הוסיפה: "מאוד חשוב להפגין היום כי אנחנו כל רגע פוחדים שעוד פעם זה יתחיל. גידלנו ילדים במציאות העגומה הזאת. כשהגעתי לפה כל רעש בהתחלה נשמע לי כמו אזעקה".
ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון: "בערב הזה תושבי מדינת ישראל מצהירים: השקט של הדרום הוא השקט של מדינת ישראל כולה. אני שולח מכאן תודתי והערכתי לכם, אזרחי ישראל, שעטפתם אותנו באהבה והפכתם חלק בלתי נפרד מאיתנו. תודה לחיילי צה"ל שבמסירות נפש יצאו למשימות מתוך מחשבה על ילדי הגן ביישוב הסמוך ועל האמהות שרוצות שלווה לבתיהן. תודה שהייתם איתנו ועל כך שאתם ממשיכים ללכת איתנו עד להשגת השקט לאזור".
ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר: "זה 14 שנה אנשי שער הנגב ושאר הישובים ליד הגבול מתמודדים באומץ מול טרור יומיומי. במשך כל השנים הם עשו זאת בגבורה ובאורך רוח, כי אמרו לנו 'הפעם זו המשמרת שלכם'. הערב אני אומר - המשמרת הזו מתארכת יותר מדי. שיעור האזרחות הזה מוכרח להסתיים. הפעמון כבר היה צריך לצלצל.
"אני לא נוהג להגיד לממשלה ולצה"ל איך לפעול. אבל החודש האחרון ערער את הביטחון שלנו. והיום אני חורג ממנהגי ופונה בתביעה מפורשת: על המדינה לעשות כל שביכולתה כדי להביא שקט מלא לאזור. עליה לפעול באופן נמרץ ותקיף בכל הערוצים ולהבטיח לתושבים שיותר לא יאלצו לעזוב את ביתם. אנחנו דורשים אפס סובלנות כלפי המנהרות – היום ובעתיד".
לקראת העצרת חסמה המשטרה בשעות 23:00-18:00 את הצירים הבאים: אבן גבירול לשני הכיוונים בין שאול המלך לארלוזורוב, רחוב ארלוזורוב בין וייצמן לאבן גבירול, דוד המלך מווייצמן עד כיכר רבין.
בנוסף ייחסמו הרחובות פרישמן מכיכר מסריק ועד אבן גבירול, בן גוריון משלמה המלך עד כיכר רבין, מלכי ישראל לשני הכיוונים מבן גוריון ועד שדרות חן, רחוב גורדון משלמה המלך עד מלכי ישראל ורחוב הדסה מבן גוריון עד אבן גבירול. הציבור מתבקש להימנע מהגעה בכלי רכב פרטיים.
בעצרת אמר ראש העיר תל אביב רון חולדאי: "אני מקווה שהקברניטים שלנו יבינו סוף סוף את מלוא אחריותם לשלומם וביטחונם של אנשי עוטף עזה - אבל גם את מגבלות הכוח ואת הצורך בהליכה בדרך של הסדר".
במקביל, נערכת הערב ישיבת קבינט. לפני הישיבה אמר יו"ר הבית היהודי, שר הכלכלה נפתלי בנט כי יש להפסיק את המשא-ומתן בקהיר, אותו הוא כינה לא ראוי. "צריך לעבור למהלך חד צדדי מול חמאס", הוא אמר, "לפתוח את המעברים לציוד הומניטרי לתוך עזה באופן מוחלט, לשמור על הזכות לפעול נגד מנהרות, ולהגיב בעוצמה לא פרופורציונית על כל ירי לעבר ישובי הדרום".
בנט הדגיש כי במקרה של ירי לעבר ישובי עוטף עזה, ישראל צריכה לתת מענה למי שיזדקק. "אנחנו פותחים הומניטרית לגמרי, שומרים לעצמנו את הזכות לפעול מול מנהרות. אם יירו, נירה הרבה יותר חזק. המצב כיום אסימטרי. הם מאיימים עלינו בהתשה. ההתשה יותר גרועה להם מאשר לנו. צריך לתת מענה נקודתי לאנשי עוטף עזה, ואם צריך להעביר אותם לצימרים בצפון לחודש או חודשיים, נעשה זאת. על כל פגז שלהם אנחנו יודעים להחריב 20 בתים של מפקדים ומחרטות. אנחנו צריכים לקבוע קו חד צדדי, ולהפסיק את המשא ומתן הזה. הכוח אצלנו. אין מה להתחנן".