חם-קר: 3 מנות טבעוניות לקיץ
בקיץ אורי שביט מעדיפה את האוכל שלה קל וגם קר יותר. איך עושים את זה בלי לוותר על תחושה של אוכל אמיתי? שלישיית מתכונים שמשלבים חום וקור - מיני קישואים צלויים עם קרם סלק, במיה מוקפצת וגם ניוקי חצילים ועגבניות
בימים שעוד שתיתי קפה (כן, נגמלתי. לא יודעת איך זה קרה, אבל כאבי הגמילה עוצרים אותי מלהתפתות למרות הגעגוע) הצעתי קפה לסבא מיכה, שהגיע אלינו מהקיבוץ לביקור משפחתי. "לא תודה", הוא ענה לי מיד. "אני לא מוסיף לגוף שלי קלוריות של חום בזמן שכל כך חם בחוץ".
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
זה היה מובן אפילו יותר בהתחשב בכך שהקיבוץ נמצא אי שם בעמק הירדן הרותח, היכן שהיציאה מהרכב הממוזג לאוויר הדחוס והמהביל שבחוץ גורמת להשתנקות וקפיאה במקום, לפני שמצליחים בכלל לפלס דרכו את הדרך.
כמו בדרך כלל עם סבאים מלאי חוכמה וניסיון חיים, גם במקרה הזה אין ספק שסבא מיכה צדק. אני יודעת שיש אנשים שלא יוותרו על המרק החביב עליהם גם כשבחוץ משתוללת סופת לחות וחום של 40 מעלות, אבל נדמה לי שמרגע שהטמפרטורות מתחילות לטפס - רובנו מעדיפים את האוכל שלנו קל יותר וגם קר יותר.
אמצע אוגוסט הישראלי הוא הזמן המושלם להיצמד לעיקרון הזה, אבל איך עושים את זה בלי לוותר על תחושה של אוכל אמיתי, טעים ומשביע? כי בינינו, עם כל הכבוד לסלטים, הם אף פעם לא מרגישים כמו ארוחה מלאה, בטח שלא שלוש פעמים ביום. הפתרון שלי נמצא אי שם באמצע. בעונה הזאת אני אוהבת להכין וגם לאכול מנות שהן חצי-חצי - גם חמות ומבושלות, אבל גם משלבות מרכיבים קרים ומרעננים שמאזנים את הטמפרטורה ומשיבים את הנפש.
באופן טבעי, הכוכבים הראשיים של המנות הללו הם ירקות העונה הצבעוניים והמפתים שגודשים את השווקים והירקניות: חצילים בוהקים, עגבניות סמוקות, במיה מתפצחת וקישואים ננסיים. וזה מה שיצא מהם ממגרש המשחקים הפרטי שלי.
מיני-קישואים צלויים בפסטו נענע וקרם סלק נא
קישואי אצבע צעירים וקטנטנים קרצו אלי מהדוכן של "עלה עלה" בשוק האיכרים החדש בדיזנגוף סנטר (ימי חמישי מהצהריים) - אפשר כמובן להשתמש בקישואים או בזוקיני רגילים, חתוכים לאורך לפלחים דקים. מניסיון, הרטבים ישמשו אתכם במתכונים רבים נוספים.
המרכיבים ל-4 סועדים:
20 מיני קישואים שלמים או 5 קישואים/זוקיני צעירים, חתוכים לאורך לפלחים דקים
עלים טריים מ-4 ענפי טימין
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
לפסטו נענע:
1 כוס עלי נענע טריים
1/2 כפית זרעי כוסברה כתושים
1/4 כוס קשיו טבעי
מיץ מ-1/2 ליים או לימון קטן
1/3 כוס שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
חופן עלי כוסברה טריים - לא חובה
לקרם סלק נא:
1 סלק בינוני, קלוף וחתוך לקוביות
1 שן שום
2 כפות חמאת שקדים טבעית
1/4 כוס מים
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
- מניחים את הקישואים בקערה. יוצקים מעל מעט שמן זית, מפזרים עלי טימין טריים ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים בידיים, כך שהקישואים ייעטפו בשמן ובתבלינים. מניחים את הקישואים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-15 דקות, עד שהקישואים מתרככים ומזהיבים קלות. בינתיים מכינים את הרטבים.
- מכינים פסטו נענע: מניחים במיכל קטן של מעבד מזון את כל חומרי הפסטו, ומעבדים עד לקבלת ממרח סמיך. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערית הגשה.
- מכינים קרם סלק: מרסקים בבלנדר את כל החומרים, עד לקבלת קרם סמיך וחלק. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערית הגשה.
- מגישים את הקישואים הצלויים לצד הרטבים, כמתאבן או כמנה ראשונה מרהיבה.
במיה מוקפצת עם טופו על אטריות סובה
את אטריות הסובה הנהדרות שעשויות מכוסמת (ללא גלוטן) ניתן כמובן לאכול גם כשהן חמות, אבל בימים החמים האלה הן לא פחות טעימות בטמפרטורת החדר בתוספת ירקות וטופו שהוקפצו תוך דקות.
ועוד משהו: מומלץ להוסיף להן מעט שמן שומשום ולערבב, כדי שלא תידבקנה זו לזו בזמן שהן מתקררות.
המרכיבים ל-2-3 מנות:
400 גרם אטריות סובה, מבושלות לפי הוראות היצרן
200 גרם במיה תאילנדית ארוכה, שטופה וקטומת גבעול300 גרם טופו טבעי או מתובל (אני השתמשתי בטופו שומשום שחור)
2 שיני שום, קצוצות דק
1-2 פלפל צ'ילי טרי קצוץ
1/4 כוס רוטב סויה בהיר
מעט מלח ים אטלנטי
1/4 כפית סוכר
מיץ מ-1/2 ליים או לימון קטן
שמן צמחי להקפצה
להגשה:
עלי כוסברה טריים
שומשום שחור
אופן ההכנה:
- מחממים מעט שמן בווק או במחבת רחבה. מקפיצים את הבמיה בשמן מעל להבה גבוהה במשך 3-4 דקות, עד שהצבע שלה מעמיק והיא מזהיבה מעט. מוציאים ושומרים בצד.
- מחממים שוב את הווק או המחבת ומקפיצים יחד את הטופו, הצ'ילי והשום במשך 2-3 דקות. מוסיפים רוטב סויה, מלח, סוכר ומיץ ליים וממשיכים להקפיץ כ-2 דקות נוספות.
- חותכים את הבמיה לשלישים או לחצאים אלכסוניים, ומחזירים למחבת לדקה נוספת. טועמים ומתקנים תיבול.
- מגישים על אטריות הסובה המבושלות, או מעבירים את האטריות למחבת לחימום קל וספיגת חומרי הרוטב. מעטרים בכוסברה ושומשום שחור, ומגישים.
ניוקי בקרם חצילים קלויים ורוטב עגבניות טרי
מנה שנולדה מתוך רעיון ויזואלי - הניגוד בין קרם החצילים הבהיר לעגבניות הטריות התגלה כמושלם גם מבחינת הטעם, שנע בין מתקתקות לחמצמצות עדינה. כמובן שאפשר להכין ניוקי טרי, אבל עצלני המטבח יכולים בכיף לרכוש ניוקי איכותי, מוכן וטבעוני.
המרכיבים ל-3-2 מנות:
500 גרם ניוקי
לקרם חצילים:
2 חצילים בינוניים, רצוי בלאדי
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס חלב סויה, לא ממותק (או טופו משי או מים)
1 כף מיץ לימון
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית שמן קוקוס נייטרלי - לא חובה
לרוטב העגבניות:
3 עגבניות בשלות, מרוסקות על פומפיה
2 שיני שום מגורדות
חופן עלי אורגנו טריים
מלח ים אטלנטי
אופן ההכנה:
- קולים את החצילים: מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וקולים בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות במשך כשעה, או עד שהחצילים רכים (בודקים בנעיצת סכין). אפשר כמובן לקלות על אש גלויה, מה שיגביר את הטעמים המעושנים. מחלצים את בשר החצילים למסננת פלסטיק, ומניחים אותה מעל קערה להגרת נוזלים במשך כ-15 דקות.
- מכינים את קרם החצילים: מעבירים את החצילים לקערה קטנה, מוסיפים את יתר מרכיבי הקרם וטוחנים בעזרת בלנדר מוט עד לקבלת קרם סמיך וחלק. במידת הצורך מוסיפים מעט נוזלים. טועמים ומתקנים תיבול.
- מכינים את רוטב העגבניות: מערבבים בקערית את מרכיבי רוטב העגבניות. טועמים ומתקנים תיבול.
- מבשלים את הניוקי במים רותחים ומומלחים, לפי הוראות היצרן. מסננים היטב.
- הגשה: מעבירים את הניוקי המוכנים לצלחות. יוצקים מעל הניוקי מקרם החצילים, יוצקים עליו מרוטב העגבניות הטריות ומגישים.
מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט
לכל כתבות שני צמחוני