תישרף, רובין וויליאמס (אבל תודה על ג'ומנג'י). דאעש מצייצים
הטוויטר סער השבוע סביב ציוצי ג'יהאדיסטים של דאעש, שאיחלו לרובין וויליאמס להישרף בגיהנום - אבל הודו לו על סרט ילדים מ-95'. כולם צחקו, אבל מומחים מזהירים מ"מתקפת קסם" של מי שגדלו באירופה והתגייסו לג'יהאד: אם האויב אוהב דיסני, כמה שונים אנחנו בעצם? מאות בריטים כבר התפתו
ג'יהאדיסט המכנה את עצמו "עבדאללה" גרם השבוע סערה קצרה באינטרנט - אבל לא, לאכזבתו, בשל הבעת התמיכה שלו בג'יהאדיסטים של ארגון דאעש האכזרי ("המדינה האיסלאמית") הממשיכים בטבח שלהם בעיראק ובסוריה, תוך שהם עורפים ראשים, צולבים אנשים וקוברים אחרים בחיים.
עוד חדשות בעולם :
- חתול שחור: ברק והילרי, כבר לא סיפור אהבה
- מיזורי בוערת: 'הנער השחור הרים ידיים ונורה'
- דילמת אבולה איומה: ילדה ננעלה עד מותה
- גיבורי-העל בטיימס סקוור במאבק על קיומם
הדברים שפרסם עבדאללה בטוויטר ושהפכו ויראליים נגעו בכלל למותו של השחקן האמריקני האהוב רובין וויליאמס, ועוררו גל של תהיות מבודחות על הטעם הקולנועי שלו.
עד לאחרונה התנהלו אתרי האינטרנט הג'יהאדיסטיים בעיקר בחשכה, חבויים בפינה אפלה של האינטרנט וכמעט לא זוכים לצפיות של גורמים חיצוניים, פרט לסוכנויות המודיעין וגורמי אכיפת החוק הבינלאומיים.
אלא שכעת ארגונים כמו "המדינה האיסלאמית" מתחילים להשתמש בפלטפורמות האינטרנטיות כמו כל אחד אחר, ולעתים קרובות אף עושים זאת באנגלית. כך, למשל, גם חשבונות טוויטר אחרים של ג'יהאדיסטים עסקו השבוע במותו של וויליאמס. רובם בירכו על מותו, בין השאר בגלל מערכון סאטירי משנת 2002 שבו לעג ללוחמי הג'יהאד. היו גם מי שהזכירו את הביקורים שערך אצל חיילים אמריקנים בעיראק ובאפגניסטן.
הג'יהאדיסט עבדאללה אמר שהוא מקווה שרובין וויליאמס נשרף כעת בגיהנום, אבל גם ניהל חלופת ציוצים עם לוחם ג'יהאד נוסף על ההנאה ששניהם הפיקו מסרט הילדים של וויליאמס ג'ומנג'י ב-1995. לאחר מכן הוא מצא את עצמו לוקח חלק בשלל שיחות בנוגע לטעם הקולנועי שלו, וחשף שסרט דיסני האהוב עליו הוא "מלך האריות". אתר "באזפיד" ערך רשימה של ציוצים דומים שפרסמו ג'יהאדיסטים נוספים, מה שרק הגביר את הדיון הסוער.
"זה קצת מביך", כתב עבדאללה בציוץ אחר, בהמשך, "אני ממש דואג מהאפשרות שאנשים יתחילו לעקוב אחריי בטוויטר כי הם רוצים לשמוע על הסרטים האהובים עליי במקום לשמוע דיווחים על הג'יהאד. אני כאן כדי למסור חדשות, לא כדי לדרג קומדיות רומנטיות".
הזהות האמיתית של עבדאללה, שהציוצים שלו מופיעים תחת ההאשטאג @mujahid4life, אינה ידועה. לפי החשבון שלו הוא צעיר בן 19, תומך של דאעש והחתירה שלה להקמת חליפות איסלאמית סונית. הוא מציין שהוא "אנטי-דמוקרט" המתנגד לאיסלאם השיעי ולכופרים, כלומר ללא-מוסלמים.
בתמונת הפרופיל שלו נראה גבר צעיר בכובע גרב ובמדי צבא שנמצא במדבר. המילים שבהן הוא משתמש והאיות שלהן מעלים את האפשרות שהוא בריטי. מומחי ביטחון וגורמים רשמיים אומרים שכמה מאות בריטים נסעו בשנים האחרונות להשתתף במלחמות בסוריה ובעיראק לצד לוחמי הג'יהאד המקומיים.
"בהנחה שהחשבון הזה אמיתי, זו דוגמה נהדרת עד כמה מוזר ומקושר הפך הכול", אומר ג'ון באסט, בכיר לשעבר בסוכנות המודיעין הבריטית GCHQ וכעת חוקר עמית באוניברסיטת אוקספורד. הוא מתכוון לציוצים על רובין וויליאמס. "יותר ויותר מהאנשים האלה (הג'יהאדיסטים) באים מאותו רקע שממנו אנחנו באים, והם משתמשים באותם הכלים".
אימות האותנטיות של החשבון בלתי אפשרית ועבדאללה לא הסכים להשיב לציוצים מסוכנות הידיעות רויטרס.
דאעש יחסי ציבור בע"מ
ארגון דאעש האכזרי נלחם במשך יותר משנתיים בכוחות ממשלת סוריה, ובחודשיים האחרונים הוא כבש את רוב צפונה ומרכזה של עיראק. לא נראה שיש לו אתר אינטרנט רשמי או חשבון טוויטר רשמי, אבל הוא כן נהנה ממספר הולך וגדל של תומכים ופעילים באינטרנט. אף שבכירי טוויטר נקראו שוב ושוב לחסום את החשבונות שלהם, הם סירבו לעשות זאת עד כה. לדברי מומחים, גם אם הם היו עושים זאת - אותם פעילים פשוט יופיעו מחדש תחת שם אחר.
באופן כללי, ארגון "המדינה האיסלאמית" או "דאעש", תקראו לו איך שאתם רוצים, נראה כמי שחש בטוח הרבה יותר באינטרנט וברשתות החברתיות מאשר ארגוני ג'יהאד אחרים כמו א-שבאב בסומליה, בוקו חראם בניגריה וזרועותיו של אל-קאעידה בתימן ובצפון אפריקה.
בחודש מרס השנה פרסם "דאעש" - אחרי שאל-קאעידה הפנה לו גב - את הדו"ח השנתי השני שלו על פעולותיו, מסמך בן 400 עמודים הכולל סטטיסטיקות מפורטות על הפיגועים הרצחניים והמזוויעים שביצע. "אל-קאעידה והארגונים המסונפים לו תמיד היו ארגונים נבדלים, ופירוש הדבר שגם אסטרטגיות יחסי הציבור שלהם יכולות להיות שונות מאוד זו מזו", אומר ג'ון דרייק, מומחה לענייני המזרח התיכון במכון AKE בלונדון. "במקרה של דאעש יש מגוון של אנשים עם ניסיון חיים והשקפות השונים זה מזה".
בין עשרות ציוצים המבטאים מחויבות לשריעה, התנגדות לחוק הבינלאומי וזעם על ארגוני אסלאמיים אחרים על שאינם תומכים ב"מדינה האיסלאמית" אל מול ההפצצות האמריקניות, הציג הג'יהאדיסט עבדאללה תהייה דומה: "כל-כך קשה לדמיין שאני 1) תומך בדאעש 2) צופה בסרטים?", כתב.
חלק מהג'יהאדיסטים מברכים על הקולות החדשים האלה. "דאעש צריך לשם ההתמודדות עם המערב אנשים שגדלו שם, שמבינים את הסנטימנט, שיש להם יכולת הבעה רהוטה אבל שהם גם ידענים בכל הקשור לאיסלאם", כתב @AmreekiWitness, איסלאמיסט בעל חשבון טוויטר שקורא לכבוש את האמריקות.
גורמי ביטחון רשמיים בעבר ובהווה במערב אומרים שהם מתייחסים אליו ברצינות, כולל לאיומים העתיים לבצע פיגועים באמריקה ובמערב בכלל. אם גולשים כאלה נמצאים בעצמם במדינות המערב הם מסתכנים במעצר תחת אישומים הקשורים בטרור ובפשעי שנאה. אם הם נמצאים באזורי סכסוך כמו סוריה או עיראק עשוי להיות קשה יותר לעצור אותם, אבל הם עשויים להיות מזוהים ולעמוד לדין בשובם הביתה.
אין ספק שחשבונות טוויטר כמו זה של עבדאללה גורמים ללוחמי הג'יהאד להיראות נגישים יותר וקרובים יותר למיינסטרים. מומחי ביטחון
מודאגים מהאפשרות שהדבר הזה יעזור להם לגייס לוחמים חדשים במערב.
לעת עתה, על כל פנים, נראה שהקרבה הזו מייצרת גם בוז ולעג. ציוצים נגד דאעש מצד גולשים מערביים הפכו לתופעה נפוצה מאוד. "אני מת כבר לראות כמה מכם תהפכו לשהידים הלילה", כתב גולש טוויטר מארה"ב השבוע, כשכוונתו להפצצות האמריקניות נגד לוחמי דאעש בעיראק.