שתף קטע נבחר

 

מכת האבולה: לבחור את מי להציל, ומי ימות

כשעשרות רופאים בליבריה נדבקו באבולה עובדים רבים ברחו מבתי החולים ולא שבו. בשל מחסור חמור בכוח אדם בחרו חלק מהמקומות "להקריב" את אלה שסובלים ממחלות שונות ולקבל לאשפוז רק ילדים ונשים בהריון

מאטו בת השלוש שוכבת בזרועות אמה בבית החולים, זעירה ותשושה. היא סובלת ממלריה שעלולה להרוג אותה, אך בכל זאת כרגע מצבה טוב לעומת אלפי חולים אחרים במרכז ליבריה.

 

עוד חדשות בעולם:

עוצר לילי עקב מהומות בפרגוסון שבמיזורי

חסיד אומות העולם ויתר על התואר בעקבות "צוק איתן"

שבט אינדיאני מבודד תועד: "תעזרו לנו"

 

בחודש שעבר נדבקו בנגיף האבולה רופא וחמש אחיות שטיפלו במאושפז בבית החולים "פבה". רוב הצוות הרפואי נמלט מבית החולים בבהלה אחר כך. בהמשך סגר "פבה" את שעריו, ו-330 אלף תושבי מחוז בונג נותרו ללא בית חולים לשעת חירום.

ליברים שנדבקו באבולה (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
ליברים שנדבקו באבולה(צילום: Getty Images)
 

אלה שמגיעים חולים או גוססים לאחד משערי בית החולים נעצרים על ידי שומרים, שכמה מהם אוחזים אלות משוננות למקרה שהחולים ינסו להתפרץ פנימה. ההנחיה היא להכניס לשערי בית החולים רק ילדים בסכנת חיים מיידית, כמו של מאטו, או אמהות עם סיבוכים במהלך הלידה.

 

ההחלטה כבדת המשקל נופלת על כתפיהם של שני רופאים שעדיין נמצאים בבית החולים. אך יש גבול גם למה שהם מסוגלים לעשות.

מכיוון שרוב הצוות הרפואי נטש את בית החולים, את רוב הניתוחים הנחוצים כלל לא ניתן לבצע. כאשר כתב "הטלגרף" ביקר ב"פבה" בשבוע שעבר מאטו הייתה החולה היחידה בבית החולים שבו 200 מיטות.

 

"כרגע אנחנו יכולים לבדוק רק את המקרים הדחופים ביותר בגלל שחסרים לנו אנשי צוות", מספר קרסון סקיור, מנהל בית החולים. "אנחנו רוצים שהאחים והאחיות יחזרו, אבל הם אומרים שהם רוצים ציוד שיגן עליהם במקרה שאחד החולים יגיע עם אבולה, ואין לנו מספיק כדי לתת להם את זה עדיין".

 

מודעה של משרד הבריאות בליבריה על סכנות האבולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מודעה של משרד הבריאות בליבריה על סכנות האבולה(צילום: AFP)
 

הצרות של "פבה" שכיחות ברחבי ליבריה, שבה עשרות רבות של מרפאות ובתי חולים לא פעילים כתוצאה מהנגיף הקטלני. כ-80 מ-6,000 עובדי הרפואה נדבקו בנגיף, כולל כמה רופאים בכירים, וההשפעה על שירותי הבריאות הרסנית.

 

בתחילת החודש נסגרו שלושה בתי חולים בבירה מונרוביה. שניים מהם נפתחו מחדש, אך כעת הם כל כך עמוסים באנשים שבמחוז בונג יודעים שאין טעם לנסוע ארבע שעות לשם.

 

למעשה, אדם מבוגר וחולה מאוד במחוז בונג יכול "לצפות" למותו. בעיירה סמוכה לבית החולים מספרים ששני תושבים מתו בשבוע שעבר מהיעדר טיפול. אחד מהם, ינדואי בן ה-69, התחיל לקבל טיפול ב"פבה" אך בהמשך התבקש לעזוב.

 

"לאחי התחילו כאבים בצוואר לפני כשלושה שבועות, והוא התאשפז שני ערבים בבית החולים. לא ידענו מה לא בסדר איתו. רגע לפני בדיקת הרנטגן הם אמרו לו שבית החולים נסגר בגלל שהצוות גוסס מאבולה. מאז נסגרו עוד בתי חולים רבים, ולא הייתה לנו ברירה אלא להביא אותו הביתה, ושם הוא מת", אמרה אחותו ל"טלגרף".

 

מקרה נוסף הוא של קווטה בת ה-45, אימא לתשעה שמתה גם כן מהיעדר טיפול אחרי שסבלה מבעיות חמורות בקיבה. "אני מאוד עצוב שאף אחד לא טיפל באשתי", מספר דני, שהוא בעצמו אחד מהעובדים שעזבו את בית החולים. "עבדתי כשהאבולה הרגה כמה מהאחיות, וכולם פשוט ברחו. אנחנו לא יכולים לחזור עד שהם ייתנו לנו כפפות מתאימות לטפל בחולים", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"יכולים לבדוק רק מקרים דחופים"
צילום: AFP
מומלצים