שתף קטע נבחר

רגע לפני הגן: 10 עצות לגמילה מחיתולים

החופש הגדול מתקרב לקיצו ועבור הורים לילדים בני שלוש, שמתחילים בקרוב גן עירוני, יש לכך משמעות גדולה נוספת: הם צריכים לסיים לגמול את הילדים מחיתולים. אז איך עושים את זה בקלות וברוגע? ד"ר ברוך קושניר עם 10 עצות שיסייעו לכם

בעוד שבועיים תחל שנת הלימודים והורים רבים לבני שלוש נכנסים למירוץ במטרה שילדיהם יגיעו לגן העירייה ללא חיתולים. לחץ הזמן והחשש שמא הגמילה לא תצלח גורמים להורים רבים לציפיות לא ריאליות בנוגע לגמילה - מה שעלול להוביל לכישלון. אז איך בכל זאת תעברו את הגמילה בשלום? ד"ר ברוך קושניר, מנהל מרפאות לטיפול בהרטבת לילה, חרדת אסלה וגמילה מחיתולים, עם העצות שיעזרו לכם:

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

1. אל דאגה - בסוף כולם נגמלים

כמעט כל הילדים בעולם רוכשים הרגלי ניקיון ושליטה בסוגרים גם ביום וגם בלילה בגילים שנה עד שלוש. אין כללים או חוקים מוגדרים, התהליך מגוון ושונה בין תרבויות, משפחות, אחים ואפילו בין תאומים. על אף השונות הרבה כולם נגמלים. אין דרך נכונה אחת ויחידה לגמילה. ילדים שונים הגדלים במשפחות שונות ובתרבויות שונות נגמלים בדרכים שונות. דרך שאינה מתאימה לילד אחד עשויה להתאים לילד אחר. האתגר הוא להתאים לכל ילד את הדרך המתאימה לו ולהישאר רגועים גם כאשר התהליך מתעכב.

 

גמילה מחיתולים : איך מתחילים? מדריך שלב אחרי שלב:

שלב 1: איך להתחיל כבר בגיל שנה וחצי

שלב 2: יוצאים לדרך הגמילה מחיתולים

שלב 3: איך צריך להגיב ל"פספוסים"?

שלב 4: להציע לו פרס על כל פיפי?

שלב 5: מה עושים כשהגן פוגע בתהליך הגמילה

שלב 6: גמילה בשינה: להעיר את הילד לפיפי?  

שלב 7: "אבל אין לי פיפי"; כשהילד מסרב להיגמל  

שלב 8: איך להתמודד עם חרדת אסלה?  

 

2. גמילה היא גורם חשוב בעיצוב הדימוי והביטחון העצמי של ילדכם

גמילה מחיתולים מתרחשת בתקופה קריטית מבחינת עיצוב אישיותו של הילד. ביצוע נכון ובזמן הנכון של תהליך הגמילה יתרום לגיבוש עצמאותו וביטחונו העצמי של הילד. לעומת זאת, תהליך גמילה שגוי עלול להביא לידי פגיעה באישיותו של הילד. לכן יש לנהוג ברגישות ובסבלנות לכל אורך התהליך.

 

מומלץ לקבל באהבה ובהבנה מקרים שבהם הילד עושה את צרכיו בבגדים, על אף שכבר הצליח לעשות בשירותים מספר פעמים, או מקרים שבהם עשה הילד בבגדים אחרי שכבר ניסה לעשות בשירותים מספר פעמים ללא הצלחה. אירועים מסוג זה עלולים ליצור תגובות של כעס ואכזבה, אך תפקיד ההורים לזהות תחושות אלה בעצמם ולרסנן. הורים שמביעים כעס ותסכול יוצרים אצל הילד תחושת כישלון, אכזבה, ולמעשה פוגעים בדימוי ובביטחון העצמי שלו, וממילא משבשים את תהליך הגמילה.

 

גם דחייה מתמשכת של התהליך עלולה להזיק, והיא בעלת השלכות פיזיות, חברתיות ונפשיות קשות. הילד עלול לחוש דחוי ושונה מבני גילו, ועקב כך עלול להימנע מלהשתתף בפעילויות חברתיות שונות ולהפנים תחושה של חוסר מסוגלות. בכך ייפגעו דימויו וביטחונו העצמי.

 

3. גמילה מחיתולים היא תהליך של שינוי הרגלים

גמילה היא תהליך שבו הילד עובר ממצב שבו נהג לעשות את צרכיו בכל זמן ובכל מקום, למצב שבו הוא רכש שליטה על פעולות אלה ומבצע אותן בזמן ובמקום המתאים. יש להדגיש כי בכל גיל, המעבר מהרגל אחד להרגל אחר אינו משימה קלה, כמו שינוי בהרגלי אכילה, הפסקת עישון, הפסקת כסיסת ציפורניים וכו'. ואכן, לא מעט מבוגרים נמנעים מלבצע שינוי חיוני בחייהם רק בגלל אי נוחות הנובעת מביצוע השינוי.

 

לגבי חלק מהילדים, גמילה מחיתולים היא תהליך טבעי וקל. עם זאת, ישנם ילדים שזקוקים ליותר הכוונה, תמיכה ורגישות כדי לעבור תהליך זה בהצלחה. מומלץ להתחיל בתהליך רק כאשר נראים סימני מוכנות ברורים אצל הילד, כגון הבעת רצון לעשות צרכים בשירותים, הודעה על כך שעשה את צרכיו ובקשה להחליף חיתול, ניסיון לטפס ולשבת על הישבנון וכדומה.

 

4. מתי נפרדים מהחיתול, בסוף או בהתחלה?

המבחן האמיתי של תהליך הגמילה הוא לא המהירות שבה נפרד הילד מהחיתול ועבר לשימוש באסלה, אלא של ההורים! האם ליוויתם וסייעתם לילד לעבור את התהליך באופן חלק, הרמוני, ללא עימותים וללא חוויות של כעס, אכזבה ואי עמידה בציפיות? האם הענקתם לו תנאים מתאימים, השרתם אווירה נוחה ונתתם תגובות מעודדות שתרמו לחיזוק ביטחונו ודימויו העצמי?

 

הורים רבים מתחילים לגמול את הילד באמצעות הורדת החיתול ומצפים ממנו להפנים את המסר ולהתחיל להשתמש באסלה. צעד זה עשוי להסתיים בהצלחה רבה כאשר הילד משתף פעולה מיד ובאופן מלא. לעומת זאת, כאשר אין שיתוף פעולה כזה, על ההורים לסגת מספר צעדים אחורה בתהליך. מתוך כך, פרידה מוחלטת מן החיתול אמורה לסמל את סיומו של תהליך מוצלח. זכרו תמיד: הילד חשוב יותר מהגמילה עצמה!

 

5. זרמו בקצב ובסגנון של הילד - מה זה בעצם אומר?

מאחר שברוב המקרים תהליך הגמילה אינו מתקדם לפי הציפיות של ההורים, עליהם לדעת להתאים עצמם לקצב ולסגנון של כל ילד. למשל, יש לאפשר לילד לחזור להשתמש בחיתול כאשר הוא מבקש זאת, או כאשר הוא חוזר לעשות צרכים בבגדיו, גם לאחר מספר ימים של שימוש מלא באסלה. באופן דומה, כאשר הילד מתפקד כראוי בגן ולא בבית (או להיפך) או כאשר הוא משתף פעולה עם הורה אחד ופחות עם הורה אחר, יש להימנע מעימותים ויש לחזק את ההתנהגות הרצויה.

 

בכל מקרה, יש להקפיד לפעול בהרמוניה מוחלטת עם הילד. על ההורים להיות יצירתיים ומתוחכמים: לא לכעוס, לא לשדל, לא לשחד ולא לכפות על הילד ציפיות ורצונות. יש לעשות הכול כדי שתהליך הגמילה לא יהפוך למקור של מאבקי כוח ועימותים מתסכלים.

 

6. כשהילד יוזם את הגמילה

בדומה לתהליכי התפתחות אחרים, כמו הליכה, דיבור וכו', תהליך הגמילה מתרחש מעצמו, ויש בו משום התנסות חיובית ומהנה עבור הילד וההורים. הילד חש בעצמו את הצורך להיפרד מהחיתול ומזהה באופן טבעי את יכולתו לעבור לשימוש באסלה. הוא מבצע את הפעולות הדרושות לבדו, או מבקש את עזרתם של הוריו. פעולה זו מתרחשת בגילים שונים, כל ילד לפי התפתחותו ובשלותו.

 

לעתים תהליך הפרידה מהחיתול מתרחש בשלבים. במקרים אלה כדאי לשבח את הילד על הצעדים ההדרגתיים שעשה כדי להיגמל. לעומת זאת, במקרים שבהם הילד אינו יוזם דבר, מומלץ להמתין בסבלנות עד כמה שאפשר, לחשוף את הילד לספרים ולקלטות בנושא הגמילה ולאפשר לו להגיע בעצמו לשלב התפתחותי זה, לפני נקיטת יוזמה כלשהי של ההורים.

 

7. כשההורים יוזמים את הגמילה

היוזמה השכיחה ביותר של הורים היא הסרת החיתול ביום אחד. כאשר הילד מגיב, משתף פעולה ומתקדם לקראת פרידה מוחלטת מהחיתול, יש להתמיד בכך. אך אם הילד אינו משתף פעולה ומתנגד לכך, יש לסגת מהרעיון, לשוב להשתמש בחיתול ולהמתין להזדמנות אחרת.

 

בזמן ההמתנה מומלץ לצפות בילד ולהכיר את המחסומים העומדים בפניו בתהליך הפרידה מהחיתול. לדוגמה, האם הילד אינו מצליח לזהות את התחושה הגופנית שהוא צריך להתפנות? האם הוא חושש מגודל האסלה או מעומקה? יש להשתדל לבנות תוכנית פעולה המבוססת על הבנות אלו, ולפעול על פיה אם ברצונכם להתניע את התהליך מחדש. אם ברצונכם ליזום תהליך של גמילה, אך אינכם בטוחים כיצד לעשות זאת, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית.

 

8. הכינו תוכנית ברורה ומגובשת מראש

תוכנית זו צריכה להתבסס על היכרות מלאה עם מידת מוכנותו של הילד בתחומים שונים (פיזי, פיזיולוגי, תפיסתי, רגשי וכו'), להביא בחשבון את המכשולים הצפויים בדרך, לתכנן דרכי פעולה בהתאם ולקבוע מועד מתאים ליישום תכנית הגמילה. למשל, יש להימנע מלהתחיל בתהליך בזמן שינויים, כמו מעבר לגן חדש, מעבר דירה, לידת תינוק, התחלה של עבודה חדשה ועוד. בהעדר תוכנית, הורים עלולים להתמודד עם התפתחויות ומכשולים שונים שאינם צפויים. בכך הם עלולים לאבד שליטה ולהיגרר לתגובות לא רצויות של כעס ותסכול, שיעכירו את האווירה, יפגעו בילד וישבשו את תהליך הגמילה.

 

9. גמילה מהרטבה בלילה

רוב הילדים נגמלים מהרטבה בלילה באופן טבעי ללא התערבות של הוריהם. זהו תהליך פיזיולוגי המתרחש מעצמו, והוא חלק מהבשלת מערכת הרפלקסים המפקחת על השליטה בשלפוחית השתן. התערבות יזומה של ההורים תזרז את התהליך הטבעי הזה. כדי לזרז את תהליך הגמילה הטבעי של הילד מהרטבה בזמן שינה יש להפסיק להשתמש בחיתול במשך שלושה שבועות, לאפשר לילד לשתות באופן חופשי בשעות הערב ולעודד אותו לעשות את צרכיו לפני השינה. כמו כן אין להפעיל עליו לחץ להיגמל, ויש להימנע מלהעיר אותו באופן יזום במהלך הלילה.

 

אם מספר הלילות היבשים הולך ועולה בהדרגה, הילד נמצא בתהליך גמילה טבעי והוא מתקרב למצב שבו יימנע בקביעות מלעשות את צרכיו בלילה. לעומת זאת, אם הילד ממשיך להרטיב ללא כל שינוי במהלך שלושת השבועות הללו, יש לשוב להשתמש בחיתול ולנסות לגמול אותו שוב בעוד מספר חודשים, או לפנות לטיפול במסגרת הדרכה, ליווי ומעקב במרפאה מקצועית.

 

10. הסתבכתם? אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית

כאשר הילד מפתח עצירות מתמשכת של מספר ימים או מראה ירידה חדה בתיאבון,

מומלץ לפנות לרופא ילדים. לעומת זאת, אם אתם מתעמתים עם הילד בתהליך הגמילה וחשים כי אתם בדרך ללא מוצא או מתלבטים באיזו דרך לבחור, יש לפנות לגורם מקצועי המתמחה בתחום.

 

במקרים רבים הורים מוקפים בדמויות שונות בסביבתם, כמו גננת, יועצת, אחות טיפת חלב, סבא וסבתא, דודים, וכו', ולכל אחת מהן השקפה שונה על תהליך הגמילה, בהתאם לניסיון החיים שלה. למשל, כאשר מתרחשת נסיגה בתהליך הגמילה והילד חוזר לעשות את צרכיו בבגדיו, יש הממליצים לשוב להשתמש בחיתול ויש הטוענים כי אין להחזיר את החיתול משום שפעולה זו תגרום לרגרסיה של הילד. במצבים אלה מומלץ להחליט על קו פעולה אחיד המתאים להורים, או לפנות לייעוץ מקצועי ולפעול על פי הנחיות ברורות.

 

במסגרת שבוע גמילה מחיתולים בערוץ לולי, שייערך עד ה 23.8, ניתן להתעדכן במידע מקצועי, טיפים והדרכת קורס גמילה להורים ותוכניות לילדים בנושא 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גמילה מחיתולים. הכינו תוכנית ברורה מראש
צילום: shutterstock
מומלצים