עקב חשש מירי נ"ט: אין רכבת לשדרות
הפסקת האש טרם נגמרה, ותושבי הדרום כבר נפגעים: עד הודעה חדשה הופסקה תנועת הרכבות לשדרות, משרד הביטחון דורש למגן את הקו מטילי נ"ט. בכיר חמאס: נתניהו דחה את ההצעה המצרית, הפסקת האש לא תחודש שוב. אבו מאזן יגיע ביום שישי לקהיר, כדי לנסות להציל את המו"מ
שקט לתקופה ממושכת. זו הייתה מטרתו המוצהרת של מבצע "צוק איתן " כפי שניסח ראש הממשלה בנימין נתניהו. כעת מתברר שתושבי הדרום לא יזכו אפילו ליום חסד אחד. במערכת הביטחון חוששים שארגוני הטרור יפגעו ברכבות בקו לשדרות בטילים נגד טנקים, והורו להשבית את הקו עד להודעה חדשה.
בעקבות הנחיה של משרד הביטחון הודיעה חברת הרכבת כי תנועת הרכבות בין אשקלון לשדרות תופסק מהיום (ב') - מחשש לפגיעה מירי נ"ט בקטעים הסמוכים לגבול עם הרצועה. ההחלטה על סגירת הקו עד להודעה חדשה שונה מההנחיות הקודמות, ולא רק עקב העובדה שניתנה בזמן רגיעה ולא בזמן לחימה - משרד הביטחון דורש מהרכבת למגן את הקו הזה נגד טילי נ"ט, ולכן עצר את פעילותו. גורמים במערכת הביטחון ציינו כי "זו אחריות של משרד התחבורה, זה הובהר גם בעבודת המטה שעשה המל"ל בעניין".
בתגובה לדרישה למגן את הרכבת, ממשרד התחבורה נמסר כי "הדרישה מטופלת על-ידי הגורמים הרלוונטיים". עוד הוחלט כי בעקבות הפסקת תנועת הרכבות ביו אשקלון לשדרות, יתוגבר קו האוטובוסים הפועל בין שתי הערים ויופעלו "שאטלים" חינם מתחנת הרכבת באשקלון לתחנת שדרות, שיאפשרו למאות הסטודנטים במכללת ספיר להגיע ללימודים ולבחינות.
הפסקת פעילות הרכבת נעשתה מעט יותר מיממה לפני תום הפסקת האש. גם הפעם, כמו בפעמיים הקודמות בשבועיים האחרונים, הציבור הישראלי בכלל ותושבי עוטף עזה בפרט עוצרים את נשימתם לקראת סיום הפסקת אש - ואיש מבין חברי הממשלה לא מספק להם תשובות בנוגע לעתיד לקרות.
בתום הפסקת האש הראשונה החל ירי כבד מרצועת עזה, בסיומה של השנייה נורו כמה רקטות לפני השעה חצות - ורק עוד 24 שעות יוכלו תושבי הדרום לדעת כיצד תסתיים ההפוגה הנוכחית. הפעם, הן בירושלים, הן בעזה והן בקהיר לא שוררת אופטימיות בנוגע לאפשרות להגעה להסכם.
על רקע המשבר, נודע כי אבו מאזן צפוי להגיע לקהיר ביום שישי הקרוב ולהיפגש בשבת עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. שגריר הרשות הפלסטינית בקהיר, ג'מאל א-שובכי, מסר כי השניים ידונו במאמצים שמשקיעה מצרים לביסוס הפסקת האש ובהכנות לוועידת השיקום למען עזה, שאמורה להתקיים בשארם א-שייח בחודש הבא.
בישראל כבר החלו להיערך לאפשרות של כישלון השיחות בקהיר ולאופציה של "שקט תמורת שקט" והעניקו לעזתים הקלה ראשונה - שטח הדיג הורחב ל-3 מייל ימי, כפי שהיה טרם הלחימה. מנגד, מתכוננים גם לחידוש האש. "לפי שעה, פנינו לא להסדרה", הבהיר גורם ישראלי לפני היום האחרון בשיחות קהיר. "כמו שזה נראה כרגע, לא ברור כיצד ניתן להגיע להסדרה. אנחנו נערכים לכל אפשרות, כולל צבאית".
אבו מרזוק: המגעים חזרו לנקודת ההתחלה
בכיר חמאס בקהיר מוסא אבו מרזוק הגדיל לעשות והצהיר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את ההצעה המצרית להפסקת אש, ושהמשלחת הישראלית הגישה תיקונים שהשיבו את המצב לנקודת ההתחלה. לדבריו, המשלחת הפלסטינית שבה לדון בהצעה ותיפגש היום עם הצד המצרי. "נתניהו שבוי בסתירות פנימיות", אמר, "הוא נכנס למלחמה והפסיד בה ולא השיג את המטרות שהציב לעצמו".
"נותרו 24 שעות לרגיעה שהוסכם עליה והיא לא תחודש בפעם השלישית. המשלחת הפלסטינית לא תוותר על אף אחת מזכויות העם שלנו", הוא הוסיף.
גם חבר במשלחת הפלסטינית אמר לסוכנות הידיעות AP כי הפערים בין הצדדים עדיין משמעותיים וכלל לא ברור שהסכם ייחתם לפני תום הפסקת האש: "אנחנו עוד פחות אופטימיים מבעבר". חבר נוסף במשלחת הפלסטינית לקהיר, בסאם א-סלאחי, אמנם הביע תקווה שתחול פריצת דרך בשיחות, אבל גם הוא הבהיר כי לפי שעה אין פריצת דרך כזו. הוא טען כי ישראל ניסתה להעלות שוב את נושא פירוז הרצועה וכי היא מנסה ליצור מחדש מנגנון להשארת המצור על הרצועה.
חבר המשלחת הפלסטינית קייס עבד אל-כרים סיפר הלילה כי התיקונים שהציעה ישראל למסמך המצרי "רעים ולא מקובלים", ולדבריו, אחד השינויים הבולטים קשור לנושא של התפרקות חמאס מנשקו. על פי סוכנות הידיעות הצרפתית, מצרים הציעה סבב שיחות נוסף עוד חודש - כנראה לאחר שגם בקהיר הבינו כי הסדר לא קרוב להיחתם. א-סאלחי הוסיף כי עד כה נושא הארכת הפסקת האש לא עלה על הפרק, אך אמר כי יש אפשרות שהוא יידון היום.
"האי-ודאות קשה. זה לא שגרה"
האי-ודאות היא הדבר הקשה ביותר עבור תושבי עוטף עזה. ענת בן עמי, תושבת מפלסים, סיפרה: "מצד אחד הכול כאילו חזר לשגרה, אבל פה זה ממש לא שגרה. אנחנו חזקים, אבל האי-ודאות הזו קשה. אני רוצה שיחליטו, שלא ישאירו אותנו באוויר. אני רוצה שהמזוודות יהיו במקום, שאפשר יהיה להכין את הבית לשבת, וזה לא המצב. עכשיו עצרו גם את נסיעת הרכבת, וזה יוצר עוד יותר אי-ודאות".
בתוך כך, נמשכת התרעומת בקרב השרים בממשלה על שאינם מעודכנים על המתרחש במשא ומתן בקהיר. שרי הקבינט כבר שפכו את זעמם על ראש הממשלה בשבוע שעבר, ועכשיו הגיע גם תורם של יתר השרים להתלונן. אחד השרים תהה לאחר ישיבת הממשלה אתמול מדוע בעצם היא התקיימה, שכן לדבריו, "לא היה שום דבר". "מדוע טרטרו אותנו עד ירושלים", תהה השר בחמיצות. שר אחר תיאר את הישיבה כ"שעמום אטומי". שר שלישי סיפר כי חש שבישיבה "לא היה שום דבר, סתם הביא אותנו".