שתף קטע נבחר
 

עברתם שיקום שיניים? כך תשמרו על שלמותן

אם התמזל מזלנו והגענו לגיל 60 ויותר עם כל השיניים שלנו, הרווחנו. אבל רובנו מגיעים לגיל הזה ואפילו הרבה לפני אחרי טיפולי שיקום והרכבת שיניים חלופיות. איך להצליח לשמור על השיניים הללו לאורך זמן? 7 שיטות שכדאי לאמץ בכל גיל

עד לפני 20 שנה גורלם של סבינו וסבתנו שאיבדו את שיניהם נחרץ – שיניים תותבות. בדור הקודם מעטים היו האנשים שהצליחו להחזיק בכל שיניהם לאחר גיל שבעים, בעוד שכיום, כאשר תוחלת החיים עלתה משמעותית, רפואת השיניים מעניקה טיפולי רפואה מונעת המאריכים את חיי השיניים הטבעיות באופן משמעותי.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כמובן שהדבר קשור באופן ישיר גם לשיפור באיכות החיים. כיום, בני הדור השלישי עדיין מרגישים צעירים ברוחם ובנפשם, אבל שלא נטעה, שום רפואת שיניים בעולם לא תספק לנו שיניים חזקות ואיכותיות יותר מהשיניים הטבעיות שלנו.

 

בזכות טכנולוגיות הטיפול של המאה ה-21, הכוללות הבנת תהליכים ביולוגיים מורכבים, מכשור מתקדם ותרופות חדשניות, יכולים בני הגיל השלישי ליהנות משיקום שיניים המשפר לאין ערוך את בריאותם ואיכות חייהם.

 

עוד כתבות על בריאות השינים

אחרי החופש: לשקם את נזקי הקיץ לשיניים

אלוורה וציפורן: הדרך הטבעית לטפל בדלקת חניכיים

עקירת שיניים: הטיפול, הסיכונים וההחלמה

 

כאשר מגיע הרגע בו המטופל מאבד את שיניו, הוא חייב לקבל שתלים המהווים למעשה את העוגן של השיקום הקבוע ועליהם יורכבו שיניו החדשות. רופא משקם, חייב לשלוט ברזי הידע ובטכניקות המתקדמות ביותר שבזכותם ניתן להעניק את הטיפולים לאוכלוסייה זאת.

 

תהליך זה דורש מיומנות רבהכדי להתמודד עם הקשיים והמגבלות הפיסיות שהם מנת חלקם של המטופלים המבוגרים. למשל, מטופלים אלו סובלים לרוב מזמינות עצם נמוכה ולכן יש צורך בהשתלת עצם המהווה תנאי הכרחי לבניית שתלים ארוכי טווח.

 

לשם כך, חובה להכיר היטב את הביולוגיה של העצם, את טכניקות השתלות העצם למיניהם,ואת עולם השתלים על כל חידושיו המופיעים חדשות לבקרים, כדי להתאים את הטיפול הנכון ביותר לקבלת התשתית לביצוע השתלים העתידיים.

 

 

מחסור בשיניים עלול להשפיע על המצב הנפשי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחסור בשיניים עלול להשפיע על המצב הנפשי(צילום: shutterstock)

 

האתגר הגדול – טיפול בחולים מערכתיים

גופו של האדם המבוגר פחות חסין בפני פרוצדורות כירורגיות מסובכות, ולכן שיקום הפה בגיל השלישי מחייב אותנו לפרוצדורות פשוטות ומינימליסטיות ככל האפשר.

 

בתוך היצע השתלים המאוד רחב, קיימים שתלים חדישים שנועדו במיוחד לגיל השלישי, בהם תהליך ההחדרה של השתל הוא קל ופשוט בהרבה ומצריך התערבויות כירורגיות מינימליות ללא תופעות לוואי.

 

רפואת השיניים לגיל השלישי מציבה אתגר נוסף - המטופלים המבוגרים סובלים לעיתים קרובות ממחלות סיסטמיות (מערכתיות) שונות שתדירותן הולכת וגדלה: סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, מחלות לב, ולקיחת תרופות כגון נוגדי קרישה. לכל המחלות האלה השלכה על הטיפול בחלל הפה.

 

בניגוד לעבר, בו הבנת הביולוגיה של הפה הייתה מוגבלת ומנעה טיפול באלו הסובלים ממחלות מערכתיות, כיום, מחלות אלו כבר אינן פוסלות שיקום שיניים מתקדם עבור מרבית המטופלים, אך על הרופא המשקם לשלוט ולהכיר היטב את המחלות המערכתיות ואת יחסי הגומלין שלהן עם חלל הפה.

 

טיפול שיניים לגיל השלישי דורש רגישות והבנת מצבם הנפשי של המטופלים. משיחות עם מטופלים מהגיל השלישי שאיבדו את שיניהם, העידו אלו כי איבוד השיניים מלווה בתחושת השפלה וחוסר אונים. חלקם אף הפליגו והשוו את תחושת הבושה להיחשפות בעירום בפני קהל זר.

 

מטופל אחד שעמד לפני ניתוח, סיפר לי שהוא אינו חרד מהניתוח עצמו כמו מקבוצת המנתחים שיקיפו אותו ויראו אותו בבושתו ללא שיניים. לכן, חשוב להבין כי תהליך שיקום הפה הוא גם שליחות מוסרית המסייעת למבוגרים לשמור על גאוותם ועל כבודם העצמי.

 

איך להמשיך לשמור על השיניים לאחר השיקום?

1. מעבר למברשת שיניים חשמלית: תנועות הצחצוח הנכונות (תנועות מעגליות תוך מעבר על כל השיניים מכל הצדדים) קשות מאוד מבחינה מוטורית עבור אוכלוסיית הגיל השלישי, ולכן מומלץ לעבור למברשת שיניים חשמלית.

 

למשל, שימוש במברשות שיניים חשמליות 'אולטרהסוני' – מברשת שיניים חשמלית המבוססת על פעולת רטט שהיא אפקטיבית יותר מאשר המברשות החשמליות המבוססות על פעולות רטטוריות ובהם המנוע עובד על בסיס סיבובי.

 

2. הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום: שתלי השיניים נוטים לצבור חיידקים ורובד מזון ביתר קלות מאשר השיניים הטבעיות ומצריכים שמירת היגיינה גבוהה יותר. לכן, הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום היא חיונית ביותר לצורך שמירה על איכות השתלים.

 

3. התזת מים: לאוכלוסייה המבוגרת מומלץ להשתמש במכשירים המתיזים זרמי מים עדינים בתוך חלל הפה. קיימים שני סוגים – מכשיר ישראלי שמתחבר לברז הכיור באמבטיהאו מכשירים תוצרת חוץ המתחברים לשקע ועובדים על חשמל. שני המכשירים יעילים באותה מידה.

 

השימוש במכשירים משפר מאוד את איכות ההיגיינה בפה ומקל מאוד על השגת ההיגיינה הטובה לאוכלוסייה המבוגרת. יש להתיז פעם ביום בסיום הצחצוח של הערב.

 

4. ביקורת אצל שיננית פעם בארבעה חודשים ולא פעם בחצי שנה כמו בשאר האוכלוסיות: אנשים המשוקמים בעזרת שתלים זקוקיםלטיפולי שינניות בתדירות גבוהה יותר, בשל ההיגיינה ה"מועדת לפורענות" של השתלים.

 

5. ביקורות עקביות וסדירות אצל רופא השיניים המשקם כל ארבעה חודשים. שתלי השיניים מותאמים באופן אישי ופרטני עבור המטופל ולכן יש צורך במעקב תדיר וסדיר אחר התאקלמותם והשתלבותם בחלל הפה.

 

6. לא להסתפק רק בצחצוח שיניים: לצחצוח השיניים (פעמיים ביום), חייבים להוסיף שטיפה עם מי פה ושימוש בחוט דנטלי. אביזרים אלו מומלצים לכולם, אבל במיוחד עבור אוכלוסיית הגיל השלישי. מי הפה (יחד עם מכשיר ההתזה) מסייעים כנגד תופעת היובש בפה שנפוצה מאוד בגילאים מבוגרים.

 

7. להימנע מעישון ומאלכוהול: חומרים אלו מוסיפים הם לתופעת היובש בפה.

 

הכותבים הם בעליה ומפעיליה של מרפאת שיניים ייחודית, המשלבת בין טכניקות טיפול שיקומיות ואורתודונטיות

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על השיניים לאחר השיקום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים