תיירים קשישים מחפשים בית אבות להיזרק בו
לא רק לנכדים יש "קאוץ' סרפינג": שירות חדש באירופה מעניק חדרים למבוגרים הרפתקנים שרוצים לראות עולם, אבל בהשגחת אחות
צפוי שנחשוב שמעבר של פנסיונר לבית אבות מצביע על כך שימי התהילה שלו מאחוריו. רשת חברתית חדשה בסלובניה רוצה לשנות את זה החשיבה הזאת, ולהפוך את מסעותיהם של קשישים ברחבי הגלובוס לפשוטים יותר, גם לאלה שרוצים (או צריכים) את השירותים המיוחדים של גיל הזהב.
עוד חדשות בעולם:
לא רק שוויץ: מי המדינות החפות מסכסוכים?
מנהרת החופש: אסירים תיעדו בריחה מהכלא
גרוע מאיידס: האבולה משתק את עסקי הזנות
"ברגע שההזדמנות צצה מיהרתי להחליט שאני רוצה לנסוע לספרד", אומרת יוזיסה קוסרה, אלמנה סלובנית בת 77. בסוף יולי היא יצאה מהחדר שלה בבית האבות בעיר טופולסיקה כדי לבלות שבוע בספרד בבית אבות במטארו, עיירת חוף ים תיכונית ליד ברצלונה. היא לא מדברת ספרדית, רק קצת גרמנית ואנגלית. "אבל נמצא דרך להסתדר", היא מבטיחה לפני היציאה למסע.
"אני לא מפחדת בכלל. אני תוהה איך אנשים מבוגרים חיים שם", היא אומרת. מיקל ריבאס, ספרדי בן 82, נסע בכיוון ההפוך. במשך שבוע הוא עבר לחדר של יוזיסה, שמילאה את מקומו בבית האבות הספרדי.
כמו בתופעת ה"קאוץ' סרפינג", שבה צעירים מארחים ללא תשלום צעירים אחרים ברחבי העולם, גם כאן המגורים הם בחינם. בניגוד לאירוח של הצעירים, כאן מציעים שלל בונוסים ללא תשלום: ארוחות, פעילויות, טיפול רפואי ועוד שירותים שניתנים לגמלאים. ההוצאה היחידה של יוזיסה הייתה רק עלות החברות ברשת החברתית Linkedage, שעלתה 80 דולר, וכרטיס הטיסה לספרד.
כמה ימים אחרי שהגיע לסלובניה סיפר ריבאס ש"היעדר הסלובניות" שלו לא מונע ממנו להינות בפעילות שבה חוקרים את הגבעות והיערות מסביב לטופולסיקה. "אני כבר למדתי ארבע או חמש מילים", הוא מתגאה. הקשיש מתלוצץ שהחילוף עם הקשישה מסלובניה "הוא כמו יום ולילה. בהשוואה למטארו זה בוודאי היום".
"אני אצא לעוד הרפתקה כזו שוב. אני מצלם תמונות, אמרו לי לצלם עד מאה אם אני יכול ואני אעשה תצוגה כשאני אחזור", הוא מספר. החברה הסלובנית מאחורי הפרויקט אומרת כי מדובר בפרויקט ראשון מסוגו שבו מתחלפים קשישים בבתים ומסייעים להם, לעיתים אפילו אחיות. הסיפור פשוט: הגימלאים שחיים בבית אבות שמצטרפים לרשת החברתית יכולים להחליף חדרים זה עם זה, או להיכנס לחדרים ולדירות ריקות. אתר Linkedage מאפשר לפנסיונרים להציץ על בתי הנופש הפוטנציאליים ולתאם מראש את הצרכים הרפואיים.
מקימי הרשת החברתית מספרים כי יותר מ-100 בתי אבות כבר נמצאים ברשימה, ובין המדינות שאליהן יכולים לנסוע הקשישים נמצאות גם אינדונזיה ומכסיקו. הם הודו שהושפעו מהנתונים על הזדקנותה של אירופה: ה-OECD חוזה שעד 2060 יותר מ-40% מאוכלוסיית היבשת תהיה בת יותר מ-65.