שתף קטע נבחר

 

הקשר בין קרחת לדימוי העצמי בקרב גברים

התקרחות גברית היא אחד הדברים הפוגעים בביטחון העצמי והדימוי העצמי של גברים. למה לשיער יש תפקיד כל כך משמעותי בתפיסת העצמי, ואיך ניתן להתמודד עם ההשלכות של ההתקרחות שפוגעת בכ-70% מהגברים

בשנים האחרונות גברים עסוקים יותר ויותר במראה שלהם והעיסוק בטיפוח ומראה חיצוני כבר אינו נחלתן של הנשים בלבד. ישנם מוצרי טיפוח רבים לגברים, ורבים עוסקים בפעילות ספורטיבית לטיפוח גופם והשגת מראה שרירי ומחוטב.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

פן מרכזי במראה החיצוני של גברים הינו השיער שלהם. הוא מציין נעורים, חוזק, גבריות, און, בריאות וחיוניות. ישנם מיתוסים רבים כמו שמשון הגיבור, שכוחו ועוצמתו הגיעו בעצם משערו.

 

עוד על דימוי עצמי

דימוי גוף: איך נבנה אידאל היופי הגברי?

הגודל קובע? בטח שקובע (למרות הכל)

פתרון להקרחה? לראשונה מדענים גידלו שיער במעבדה

 

70% מהגברים סובלים מהתקרחות

התקרחות אצל גברים הינה תופעה נפוצה ביותר עד ש- 70% מהגברים סובלים ממנה. התקרחות אצל רבים מתרחשת בגיל צעיר, כך שלהרבה גברים זו הפעם הראשונה בה הם מתמודדים עם אובדן הנעורים, אובדן הכוח והאון.

 

ההתקרחות בעצם מקדימה סימנים אחרים של הזדקנות ומפגישה גברים רבים עם תחושות קשות של אובדן, בתקופה בה הם אמורים להימצא בשיא אונם וכושרם ובכלל אינם מוכנים או בשלים להתמודד עם הזקנה.

 

בנוסף, בעוד תהליכים אחרים למשל כמו השמנה עשויים להיות הפיכים, התקרחות הינה בלתי הפיכה. יתרה מכך, התקרחות הינה בולטת ביותר, לעומת שינויים כמו קמטים או ורידים שאינם בולטים לסביבה גם אם משמעותיים לאדם עצמו.

 

ההתמודדות עם הקרחת, היא אם כן, פומבית ועליהם להתייחס בו זמנית גם לאופן בו הסביבה מגיבה לכך. כך הם עשויים להרגיש חשופים תרתי משמע לעיניים בוחנות וביקורת סביבם.

 

סוגיה זו אף רגישה יותר אצל גברים מאשר נשים, בגלל שאמנם עיסוק במראה החיצוני נפוץ יותר בקרב גברים מאשר בעבר, עדיין רבים מסתירים זאת ומתביישים להודות עד כמה חשוב להם הטיפוח ואיך הם נראים.

 

להתמודד עם השינויים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתמודד עם השינויים(צילום: shutterstock)

 

התמודדות עם השינוי

על כן גברים רבים עלולים להתבייש להודות עד כמה מפריעה להם הקרחת שלהם ולהשתמש בטכניקות של הומור או הימנעות מלדבר על כך בכדי להסוות זאת. אחרים יפנו לפתרונות כמו השתלת שיער, קעקוע של שיער וכו' כדי להימנע מלהתמודד עם כך.

 

התקרחות עם כך אינה תופעה נעימה עבור כל הגברים, נראה כי השינוי הפיזי מלווה בשינויים רגשיים ונפשיים שיש לעכל ובכל זאת בעוד חלק מהגברים צולחים שינוי זה יחסית בקלות עבור אחרים תהליך זה עשוי להיחוות כאובדן של ממש. ניראה כי אחד הגורמים המשפיעים באיזה אופן יגיב גבר לנושא ההתקרחות היא הדימוי העצמי.

 

דימוי עצמי הוא מושג רב ממדי הכולל את התכונות והדימויים שאדם מייחס לעצמו. אחד המרכיבים הבולטים של הדמוי העצמי הוא הדימוי הגופני של האדם, הכולל את הרגשות המחשבות, והמשאלות של אדם לגבי המראה החיצוני שלו.

 

מאחר ששיער הינו מרכיב מאוד משמעותי במראה החיצוני של גברים להתקרחות יכולה להיות השפעה רבה על הדימוי העצמי שלהם.

 

שאלה של סובייקטיביות

הדימוי העצמי הינו מדד מאוד סובייקטיבי. ישנם אנשים מוצלחים מאוד בעלי הישגים שבאופן אוביקטיבי הינם מרשימים, שהדימוי העצמי שלהם עשוי להיות נמוך מכאלו שהישגיהם עשויים להיות בינוניים בלבד או אף פחות מכך. כך שהישגים, ומעלות אחרות כמו מראה חיצוני כישרון וכישורים אינם ערובה לדימוי עצמי גבוה.

 

בנוסף הדימוי העצמי אינו מקשה אחת הוא מורכב מתחומים שונים ועשוי להשתנות בהתאם. כך למשל, יש מי שבטוח מאוד ביכולותיו הבינאישיות והדימוי העצמי החברתי שלו גבוה אך הדמוי העצמי הקוגנטיבי או האקדמי שלו עשוי להיות נמוך כי הוא אינו סומך על כישוריו בתחום הזה.

  

בעוד שחלק מהגברים יגיבו בעוצמה, ירגישו נבוכים מאוד, יסתגרו, יתקשו להתחיל עם בחורות, חלקם אף עלולים לפתח ממש דיכאון ולהתאבל על אובדן הנעורים. גברים אחרים עשויים להגיב לכך בעוצמה פחותה ולקבל את השינוי כחלק מהתבגרות ושינויים פיזיים אחרים אשר מתפתחים במהלך חיינו.

 

ניתן לומר, שככל שהדימוי העצמי של אדם הינו נמוך יותר הוא יגיב באופן חזק יותר לשינוי כמו התקרחות ובנוסף, ככל שהדימוי העצמי נשען על הדימוי הגופני ולא מחוזק מתחומים אחרים כמו דימוי עצמי חברתי, קוגנטיבי ועוד יהיה קשה יותר לקבל את השינוי.

 

כמובן שישנם גורמים אחרים אשר הינם משמעותיים כמו חוסן נפשי ותמיכה חברתית. למשל, האם גבר מתקרח נשוי או רווק, איך סביבתו מגיבה לעניין ההתקרחות וכו.

 

לדימוי העצמי תפקיד מרכזי ומשמעותי כך יכול להיות גבר שהקרחת בסהכ מחמיאה לו, והוא ייקח זאת באופן יותר קשה ממי שהקרחת תחמיא לו פחות רק בגלל שהדימוי העצמי שלו רעוע יותר.

  

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית, מהקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
התמודדות עם הקרחת ותגובות החברה
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים