"אחכה עם כדור בקנה": מנגנון הסחר באיברים
לקראת הגשת האישומים בפרשה שבמסגרתה אולצו צעירות למכור כליה בטורקיה תמורת כסף, חושפת המשטרה פרטים חדשים על אודות השיטה. מאיתור הנזקקים לתרומה, דרך מסכת האיומים על מי שבחר לסגת ועד לגריפת הכספים הגדולה. נבדק חשד שחלק מהכספים התגלגלו לארגוני פשיעה
"הרשת התבססה על ניצול של חולשת הצדדים", כך אמר היום (ב') מפקח אורן בר יהושע, קצין תשאול ביחידה המרכזית של משטרת מרחב נגב, בהתייחסו לפרשת הסחר באיברים שנחשפה באפריל, ובמסגרתה פותו צעירות למכור כליה בטורקיה תמורת כסף. דבריו של בר יהושע נאמרו לקראת כתבי האישום בפרשה שיוגשו מחר לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. במהלך החקירה נבדק חשד שלפיו חלק מהכספים התגלגלו לארגוני פשיעה.
עוד בחדשות:
לפיד: "צריך ועידה אזורית עם מדינות המפרץ"
חשד: נערים ערבים תקפו צעיר חרדי ביפו
חקירת הפרשה החלה לאחר שהורים מהדרום גילו כי בתם בת ה-18 נסעה לטורקיה ועתידה לעבור שם ניתוח שבסופו תמכור כליה. הם הבחינו בפרטים בדף הפייסבוק שלה, ובעקבות כך פנו לתחנת המשטרה המקומית. הפנייה הובילה לעצירת ההליך, להחזרת הבת לארץ, והלכה למעשה לחשיפת הרשת לסחר באיברים.
חוקרי הימ"ר גילו מנגנון משומן ומאורגן היטב, ששלח זרועות לכל עבר במנגנוני הרפואה בישראל. זה החל באיתור חולים הנזקקים לתרומה. החולים היו מגיעים אל אנשי הרשת דרך מודעות בעיתון או מאותרים דרך מכוני דיאליזה, מחלקות שונות בבתי
חולים ואף בשיטת "חבר מביא חבר". כולם היו ברשימת ההמתנה להשתלה בישראל, אך הזמן, שעמד לרעתם, גרם להם לנקוט אמצעים נואשים.
"במהלך החקירה, שהייתה מורכבת מאוד, עלינו על כמה צמדים של קונים ומוכרים איברים", הסביר מפקח בר יהושע. "חשפנו רשת שלמה שעובדת בצורה אורגנית כגוף אחד, לכל חשוד היה את התפקיד שלו. החולשה של הקונים הייתה הרצון שלהם לחיות, והחולשה של המוכרים הייתה המצוקה הכלכלית".
לאחר איתור הצדדים, הגיע לטענת המשטרה הליך שכלל זיוף מסמכים, בדיקות רפואיות וגם הפעלת לחץ על הצדדים. לדברי בר יהושע, "הטיסו אותם לחוץ לארץ, שם בודדו אותם לגמרי עד ביצוע הניתוח".
לפי החשד, בראש הפירמידה עמדו עוזי שמואלי וקובי דיין, שתפקידם היה לאתר תורמי כליות ואנשים שנזקקו להשתלה. השניים פעלו להעביר את הכספים בין הגורמים השונים, שילמו לבתי החולים – שם בוצעו ההליכים הרפואיים, ומימנו את הטיסות והבדיקות הרפואיות. כל הליך רפואי עלה לפי החשד בין 600 ל-800 אלף שקלים, והרוב הגיע לכיסם של השניים.
60 אלף שקלים בלבד למוכר
עוד עלה בחקירה כי המוכר קיבל כ-60 אלף שקלים בלבד עבור האיבר. שמואלי, שהיה מבוקש על ידי המשטרה, נעצר לפני כמה חודשים בקפריסין ונידון שם לארבעה חודשי מאסר לאחר שהורשע בכניסה למדינה עם דרכון מזויף. האיש, כדורגלן עבר בהפועל באר שבע, נעצר עם הגעתו לשדה התעופה בלרנקה לצורך פגישה עם אשתו ובתו. לאחר שסיים לרצות את מאסרו הוא הובא לישראל ונעצר.
חשוד שלישי בפרשה, דניאל פאר, היה מופקד על ליווי תורמי האיברים והקונים לחו"ל, תוך ניצול העובדה שהוא דובר את השפה הטורקית. "בטורקיה הוא בודד את האנשים מהתקשורת עם גורמים אחרים וניהל בשבילם את השיח גם מול הרופאים, והעביר תשלומים למי שצריך", הסביר בר יהושע. "לאחר מכן הוא היה מלווה את מוכר האיבר חזרה לארץ".
חשוד רביעי, שלומי ביטון, היה אחראי על הפעלת לחץ על תורמים שהחליטו לסגת. במקרה אחד אמר לפי החשד לתורם שהתחרט כי "אם אתה חוזר לארץ אני מחכה לך עם אקדח וכדור בקנה". במקרה אחר אמר לתורם "אתה חוזר - אני מוחק אותך וכל המשפחה שלך". בפרשה נחקר גם ד"ר מיכאל זיס, שנחשד גם בעבר במעורבות במעשים דומים באוקראינה. לטענת המשטרה, בפרשה הנוכחית היה מעורב ד"ר זיס כאחראי על בדיקות רפואיות וכן באיתור תורמים והפניות.
לדברי מפקח בר יהושע, "זה לא השאיר ברירה לבן אדם, אלא לעשות מה שרוצים ממנו. המון תורמים חששו לשתף פעולה מחשש שיפגעו בהם. חשוב להבין כי מדובר בניצול מצב. התורם הוא אדם שכילה את כל יכולותיו להסתדר כלכלית, חייב לשוק האפור, ומי שגובה שם זה עולם תחתון. כל שנותר לו זה ללכת ולמכור כליה".
סעיף האישום המבוקש: סחר בבני אדם
המשטרה ופרקליטות מחוז דרום מנסות להשיג אישור מפרקליטות המדינה להגיש נגד המעורבים כתבי אישום בגין עבירה של סחר בבני אדם, שעונשה עד 16 שנות מאסר. החקירה בוצעה בשיתוף מס הכנסה, לנוכח החשד שלפיו המעורבים העלימו
הכנסות בשווי מיליוני שקלים. עם הגשת כתבי האישום תועבר גם בקשה לחילוט רכושם של חלק מהמעורבים בשווי של מאות אלפי שקלים.
עו"ד דוד יפתח, שמייצג את ד"ר זיס, מסר בתגובה כי "מדובר ברופא שלא היה מעורב בשום פנים ואופן בסחר באיברים ולא בתיווך לסחר. הוא אישר בחקירתו שביצע בדיקות של חולים לגבי האפשרות לקבלת איברים אבל לא היה לו כל קשר להליכים אחרים. הוא לא היה בקשר עם התורמים. נגרם לו עוול רציני בפרשה הזו". עו"ד מוטי יוסף, המייצג את ביטון, אמר: "מרשי מכחיש את כל החשדות נגדו". עו"ד ששי גז, המייצג את דיין, מסר: "מרשי כופר בחשדות נגדו". עו"ד אסתר בר ציון ועו"ד ויקטור אוזן, המייצגים את שמואלי, אמרו כי "מרשנו לא קשור לביצוע העבירות המיוחסות לו. הוא לא קיבל שום תמורה בגין שום פעולה שביצע. במקרים בודדים שבהם קישר בין אנשים, הדבר נעשה מתוך מניעים הומניים וכדי לסייע לאנשים במצוקה".
את שמואלי מייצגים עורכי הדין אסתר בר ציון וויקטור אוזן.