למכור את האוטו תמורת אסימון דיגיטלי
טכנולוגיות שצצות לאחרונה עשויות להפוך על פניו את שוק הפיננסים, ולאפשר ביצוע עסקאות גלובליות בלחיצת כפתור. למעשה מדובר באותה תשתית ובאותו הגיון שיצרו את הביטקוין, רק שהפעם המטבע מכונה "ביטקוין צבוע"
כמה פשוט יכול להיות תהליך העברת בעלות לרכב. המוכר נכנס לאינטרנט, מפרסם מודעה. הקונה רואה את המודעה ורואה את הרכב. מסכימים על מחיר.
לטורים נוספים של אושי שהם-קראוס
הקונה שולח את הסכום לאתר של נאמן דיגיטאלי. כן, בלחיצת כפתור דרך הסמרטפון. המוכר שולח לאתר הנאמן הדיגיטלי את מטבע הבעלות הביטקויני על הרכב. זה הקוד הדיגיטלי שמתניע אותו. הנאמן הדיגיטלי האוטומטי (תוכנה), בודק את האישורים ומעביר את הכסף אל המוכר ואת המטבע לקונה. בו זמנית.
מרגע שהמוכר שלח את המטבע לנאמן, התהליך בלתי הפיך. הנאמן יחזיר לו את המטבע רק במקרה אחד; במידה שהקונה לא העביר את הכסף. אחרת, המוכר לא יוכל גם לקחת את הכסף וגם להשאיר את הרכב אצלו. הנאמן הדיגיטלי לא יאפשר את זה. והקונה, מנגד, לא יקבל את מטבע ההתנעה מהנאמן אפילו שניה לפני אימות תקינות ההעברה הבנקאית. עניין של שניות.
ועכשיו המוכר מחזיק בכסף, הקונה מחזיק במטבע דיגיטלי (שרק מי שמחזיק בו יכול להתניע). ומהו מטבע הבעלות? ובכן; זה נקרא בשם "ביטקוין צבוע". והביטקוין הצבוע הזה יכול להיות האישור היחידי והאולטימטיבי לכך שהרכב שייך לבעליו. אין צורך לרשום בשום מקום אחר.
זה בטוח? כן. ומי יודע על העברת הבעלות? אף אחד! כלומר כולם. מערכת אחת ענקית; מערכת הביטקוין והמאזן שלה. ומי שומר על הידע הזה? אלפי אנשים ברחבי העולם.
נשמע בדיוני? קצת, אבל ההגיון של ההצפנה ושל הרישום, כמו גם של הנאמן הדיגיטלי כבר כאן. היזמים מחכים רק לתעשיית הרכב... וכן, טכנולוגיות כאלה צצות בחודשים האחרונים כפיילוטים. והפיילוטים האלה והסטרטאפים האלה עומדים להפוך את שוק הפיננסים העולמי על פניו. הם יעשו לבנקים, לבורסות, לחברות ההשקעות וגם לעורכי דין, מה שעשו הבלוגים לעיתונות.
אני קונה מנורית את העסק
נניח לביטקוינים הצבועים ונחזור אליהם באחד הטורים הבאים. בינתיים, בואו נניח שלנורית ולי יש עסק משותף ואנחנו רוצים להפרד. אנחנו מחליטים שאחד מאיתנו יקנה מהשני את החלק שלו. אם אני קניתי את חלקה של נורית, היא יוצאת עם הכסף ואני נשאר עם כל העסק.
אנחנו מסכמים על תהליך כזה. כל אחד יכתוב על פיסת נייר הצעת מחיר. נחליף בינינו את ההצעות באופן סימולטני (בו זמני). ואז נפתח שנינו את הנייר המקופל בדיוק ביחד. כל אחד יראה את הצעת המחיר של השני בדיוק באותו זמן, וככה המחיר שאני מציע לא יושפע מהמחיר של נורית.
אבל מה קורה אם נורית בתל אביב ואני במסע עסקי בסין? אנחנו יכולים כמובן לפנות לעורך דין נאמן על שנינו. כל אחד ישלח אליו במייל את ההצעה שלו, ועורך הדין יעביר את המייל שלי לנורית. רק כשההצעה של נורית תהיה כבר אצלו.
ומה הבעיה? קודם כל, לא תמיד זו בעיה. זה יכול להיות פתרון מעולה. ובכל זאת, אם לא נרצה לשלם את העמלה של הנאמן, או שאין נאמן שאנחנו בוטחים בו, נוכל לפנות שנינו לנאמן דיגיטלי, או נאמן אוטומטי. הנאמן הזה הוא סוג של תוכנה, או תשתית תכנותית שמבוססת על הצפנה (קריפטוגרפיה). למעשה, מדובר באותה תשתית ובאותו הגיון שיצרו את הביטקוין.
מה זה נאמן דיגיטלי?
אז איך פועל נאמן דיגיטלי? צריכות להיות לו כל מני תכונות. למשל, הוא צריך לקבל את החומר (את הצעת המחיר) בצורה דיגיטלית-אינטרנטית כקובץ. וזה חייב להיות קובץ מוגן. קובץ שאף אחד לא יוכל לפרוץ. הנאמן צריך גם לדעת מתי לשחרר כל הצעת מחיר ולמי לשלוח אותה.
וחוץ מזה, רצוי שהוא גם יתעד את האירועים, כדי שאם צד אחד יתכחש למידע, לצד הישר תהיה הוכחה. לא נסביר עכשיו ממש איך פועל נאמן דיגיטלי כזה. נדבר על כך בטורים הבאים כשנסקור פלטפורמות כמו COUNTERPARTY, MASTERCOIN, או ETHERIUM.
נצא לדרך עכשיו בתאור אחד מהמרכיבים. והמרכיב הזה נקרא פונקציית האש (HASH). האש היא פונקציית מחשב; אולי תכנת מחשב קטנטנה שפועלת על נתונים בדרך מסויימת ומוגדרת מראש. ה-האש מקבל מידע דיגיטלי (נניח סכום במספרים, או אפילו משפט בעברית שמתורגם למספרים בזכרון המחשב) ומתרגם אותו לשורה של מספרים שלא נראים בכלל קשורים אחד לשני ולא מזכירים את המידע שהוכנס.
הכללים שעל פיהם פועל ה-האש הם כאלה:
- למחשב קל מאוד לחשב את שורת המספרים שיוצאת כתרגום המידע שמוכנס.
- מצד שני, זה כמעט בלתי אפשרי לקחת את סדרת המספרים שיצאה וללכת הפוך, כלומר להבין ממנה מה היתה סדרת המספרים הראשונה, זו שהוכנסה.
- וחשוב, כל שינוי קטנטן במידע שמוכנס יניב שורת מספרים שונה לגמרי.
מבלבל? דוגמא תמיד תועיל.
קבלו את בוב ואליס
בוב ואליס הם השמות שבהם משתמשים בספרי ההצפנה כדי להדגים. למה דווקא השמות האלה? לא יודע. ובעצם, זה גם לא משנה.
ובכן, בוב ואליס רוצים להחליט מי מהם יקנה את העסק מהשני. אבל הם רחוקים. אם ישלחו מייל אחד לשניה, סביר שאחד מהם יקבל אותו ראשון וההצעה שלו תושפע מכך שקיבל ידע מוקדם. לכן הם משתמשים ב-האש.
אליס כותבת משפט כזה: "אני מוכנה לשלם לבוב 500,000 דולר עבור חלקו בעסק". בוב כותב במקביל, בלי לדעת מה אליס מציעה: "אני אשלם לך 350,000 דולר עבור החלק שלך". כל אחד מהם לוקח את המשפט הזה, מעתיק אותו ועושה לו "הדבק" לתוכנת ה-האש.
התוכנה תוציא לבוב שורת מספרים כמו זאת לדוגמא (אני ממציא כמובן ומקצר את האורך מאוד): 28888a8988b999c9e987747. גם אליס תקבל שרשרת מספרים, אבל השרשרת שלה שונה. למשל: 784849aaaa87998767b88u8. כל שרשרת מספרים היא תוצר (פלט) של המשפט המסויים שכל אחד הכניס לתכנה (קלט).
עכשיו כל אחד מהם שולח לשני את שורת המספרים שיצאה לו. זו שאי אפשר להבין. ומה קורה עכשיו? אליס קיבלה את ההצעה של בוב, אבל היא מוצפנת. היא לא יכולה לפתוח אותה ולתרגם אותה בעצמה, וגם בוב מחזיק כרגע את הקוד של אליס. הם שומרים, כל אחד את המידע המוצפן של השני, כמעין ביטוח. בשלב הזה אף אחד מהם לא יכול להבין משורת המספרים שהוא קיבל מהשני מה היה המשפט המקורי. זוכרים? זו אחת מתכונות פונקציית ה-האש.
עכשיו, אליס תשלח לבוב במייל את המשפט הזה בדיוק: "אני מוכנה לשלם לבוב 500,000 דולר עבור חלקו בעסק". זה המשפט שהיא הצפינה קודם. ובוב ישלח לאליס את המשפט "אני אשלם לך 350,000 דולר עבור החלק שלך". זה המשפט שהוא הצפין קודם.
ועכשיו, גם לא כל כך משנה אם המייל של אליס יגיע לפני המייל של בוב. כי ברגע שבוב מקבל את המשפט שאליס שלחה: "אני מוכנה לשלם לבוב 500,000 דולר עבור חלקו בעסק", הוא יכניס אותו לתכנת ה-האש ויבדוק אם שורת המספרים שהתקבלה זהה לשורת המספרים שאליס שלחה אליו בהתחלה. אם היא זהה, סימן שזה אותו משפט ואליס לא שינתה בו דבר, ואם זו שורת מספרים שונה סימן שאליס שלחה עכשיו הצעה שונה, כי היא ראתה את ההצעה של בוב.
אז?
הנה, יצרנו תשתית תכנותית (מאוד בסיסית) לנאמן הדיגיטלי שלנו. הדרך, כמובן ארוכה מאוד, וזה קצה הקצה של ההתחלה, אבל תחשבו על כל אתרי ההתערבויות הפרטיים והקטנים, ועל כל אתרי ההימורים המופרטים שכל אחד יוכל לנהל מאוד בקרוב באמצעות תכנות כאלה. תכנות של הימור בין אדם לאדם, או התערבות בין אנשים זרים או מוכרים. והנה, תעשיה שלמה.
למעוניינים להרחיב, הנה ה WHITE PAPER - של COLOURED COINS.
ובקצה הקרחון ברשת א' של קול ישראל; "כלכלה על נשים"; סחר בנשים ונשיות, פורנו, דוגמנות וזנות. האורחת באולפן היתה פרופסור אסתר הרצוג והמראיין האורח דוד מאיר כהן. הנה.
ד"ר אושי שהם קראוס , מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות. מוזמנים ליצור קשר , ולהאזין לתכנית הרדיו שלי "קצה הקרחון" .התוכנית משודרת בימי רביעי, ב-12.05, ברשת א' של קול ישראל