שתף קטע נבחר

 

מעוני לאושר? כלות בהזמנה מווייטנאם לסין

הן מגיעות ממשפחות עניות בווייטנאם שמקבלות מגברים סיניים תשלום עבורן. אף שידוע על מקרי התעללות ומדווח רבות על בריחה של כלות מבעליהן, יש אחדות המספרות על שיפור בחייהן: "כלכלית, החיים כאן בסין טובים יותר"

נישואיהן אורגנו עבור מזומנים, אך חלק - לא גדול - מהנשים מוייאטנם שמצאו במקרה "אבירים על סוס לבן" בכפרים הנידחים של סין אומרות כי הן חיות באושר עד עצם היום הזה. "כלכלית, החיים כאן בסין טובים יותר", מספרת נגויין תאי האנג, אחת מיותר מ-20 נשים מווייטנאם שהתחתנו עם גברים סינים, תושבי העיירה לינקי.

 

עוד חדשות בעולם :

סעודיה: 4 הוצאו להורג בגלל הברחת חשיש

דאעש מאיים: "נתקוף אמריקנים בכל מקום"

"דאעש בכל מקום": במדבר עם הכורדים  

 

העיירה מורכבת מכמה כפרים קטנים הפזורים ברחבי שדות התירס, בעומק הרי חנאן, אחד המחוזות העניים בסין. מדובר במרחק של 1,700 קילומטרים מווייטנאם, אך שוק הסחר בנישואים בדרום מזרח אסיה - שלעתים טומן בחובו התעללות - רק הולך מתרחב.

"כלכלית, טוב יותר בסין". נגויין תאי האנג מווייטנאם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"כלכלית, טוב יותר בסין". נגויין תאי האנג מווייטנאם(צילום: AFP)

העסק, כמו כל עסק, מונע על ידי ביקוש וזה מגיע בעיקר מגברים סינים מאזורים כפריים המתקשים למצוא נשים לנוכח הפער הגדול בין המינים במדינה, שבעבר נבע ממדיניות ההגבלות על מספר ילדים במשפחה.

 

האנג, 30, הגיעה ללינקי בנובמבר האחרון. היא מספרת כי היא מתקשה לתקשר עם לקוחות החנות הכפרית המאובקת שבה היא מוכרת נודלס, קולה וסיגריות. לדבריה, תנאי מחייתה הבסיסיים - חדר שינה קטן עם קירות חשופי בטון ושירותים חיצוניים ללא אסלה בסמוך ללול התרנגולים - הם שיפור מביתה הקודם. "חיינו בבית לבנים באיכות חיים נוראית בווייטנאם והיינו צריכים לעבוד בשדות האורז. זה היה קשה מאוד", סיפרה.

"לא העזתי לשאול את הוריי על הכסף". האנג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא העזתי לשאול את הוריי על הכסף". האנג(צילום: AFP)
 

היא מספרת כי נישואיה למקומי בן 22 אורגנו על ידי משפחתה וטקסי נישואין צנועים נערכו בעיירת מולדתה ובסין. "אני יודעת שהם נתנו למשפחה שלי כסף, אבל לא העזתי לשאול את הוריי על כך. קרוביי אמרו לי להתחתן עם גבר סיני, הם אמרו לי שהם דואגים לנשותיהם ושלא אצטרך לעבוד הרבה, אלא רק ליהנות מהחיים", הוסיפה וחייכה לעבר קבוצה של ילדים שקנו ממתקים.

 

בעלה, פועל בנייה במקצועו, מבלה את מרבית השנה רחוק מהכפר. בראיון לסוכנות הצרפתית נראה חמהּ גאה בתוספת החדשה למשפחה. "נשים וייטנאמיות הן בדיוק כמונו, הן עובדות בכל סוג של עבודה, ועובדות קשה", אומר ליו שוואנגן. "זה לא קל למצוא נשים במקום הזה, יש רק קצת מהן".

 

הונו על ידי קרוביהן ובני זוגן

מדובר בפזמון חוזר שנשמע ברחבי סין: במשך עשורים נעשו הפלות כשהתברר שהעובר בת והדבר הביא ללידות של בנים יותר מאשר לידות של בנות. כעת, לפי נתוני הממשלה, נולדים במדינה 118 בנים על כל 100 בנות. הפער המגדרי הוביל לזינוק ב"מחירי הכלות", תשלומים ששולמו מסורתית על ידי קרובי החתן, מה שפגע קשות בגברים מהאזורים העניים במדינה.

האנג (צד שמאל) ו-וו תאי הונג טוי, כלה וייאטנמית נוספת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האנג (צד שמאל) ו-וו תאי הונג טוי, כלה וייאטנמית נוספת(צילום: AFP)

"כדי להתחתן, משפחת הכלה דורשת לעתים מכונית ובית, לכן קל יותר להתחתן אם יש לך יותר כסף", סיפר המוכר וואנג יאנגפאנג והוסיף: "בווייטנאם דורשים מחירים נמוכים יותר".

 

המחיר הטיפוסי לאישה ווייטנאמית הוא 20,000 יואן (3,200 דולרים). תושבי לינקי אומרים כי מדובר בפחות מרבע המחיר המקומי. לדבריהם, המחיר הוא מציאה של ממש ובשל כך ניתן למצוא יותר מ-20 נשים מווייטנאם בבתים בכל האזור בשנים האחרונות.

 

אך הסחר בנשים שופע במקרים של התעללות. במקלט בווייטנאם, שוחחו כתבי הסוכנות הצרפתית עם יותר מעשר בנות שאמרו כי הן הונו על ידי קרוביהן, חבריהן ואף בני זוגן ונמכרו לגברים סינים ככלות.

 

ממשלת מיאנמר פרסמה דו"ח מ-2011 לפיו רוב הסחר מהמדינה "מבוצע כמעט תמיד בכפייה על נערות ונשים להינשא לגברים סינים". משטרת סין "הצילה והחזירה למולדתן" 1,281 נשים זרות שנחטפו רק בשנת 2012, רבות מהן מדרום-מזרח אסיה.

 

מומחים אומרים כי אכיפת חוק רפה באזורים הכפריים משמעה - אלפי מקרים שאינם מדווחים או נחשפים. בלינקי, כמה משפחות סירבו לדבר על הווייטנאמיות החיות ביניהן, ואחת מהן אף נראתה טורקת את הדלת בפני העיתונאים.

"הכרנו, התאהבנו, התחתנו".  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הכרנו, התאהבנו, התחתנו". (צילום: AFP)

נהג, תושב המקום, ציין כי ישנה התיישבות קטנה בין הפסגות המפחידות בהרים המהווה יעד לנשים שנקנו מווייטנאם. "כשהן מגיעות, הן בדרך כלל בורחות אחרי כמה ימים", סיפר. "אך זה לא קל לברוח מכאן כי זה אזור הררי ובכל הגבעות מתגוררים קרובי משפחה של בעליהן. אם הלכת לאיבוד, הקרובים ייצרו קשר אחד עם השני ויחזירו אותך".

 

כלות נמלטות

בלתי אפשרי לדעת כמה נשים הן קורבנות של סחר. "אין נתונים מדויקים", אומר פרופ' לסוציולוגיה פאנג גאנג מאוניברסיטת ג'ג'יאנג. הוא הוסיף כי החלק היחסי של נישואים מאולצים באוכלוסייה אינו גדול.

 

למרות זאת, התקשורת הסינית מרבה לדווח על מקרים של "כלות נמלטות" שברחו זמן קצר לאחר חתונתן. לפי פאנג, חלק מהן פשוט שינו את דעתן או שניסו להונות את הגבר ששילם למשפחתן.

 

מומחים סבורים כי מרבית מהנישואים המאורגנים נובעים מרצון הדדי. חלק מתושבי העיירה לינקי נסעו לעבוד בווייטנאם, שם פגשה וו תאי הונג טוי, 21, את בעלה. "הכרנו, התאהבנו והתחתנו", היא סיפרה. "בווייטנאם קשה לעבוד ולא הרווחנו מספיק. אני חושבת שהחיים טובים יותר רק שבעלי הוא זה שעובד".

 

למרות היחסים המתוחים בין שתי השכנות הקומוניסטיות, אתרי "דייטינג וייטנאם" תורמים גם הם לסחר באמצעות תמונות של

 נשים וייטנאמיות המשווקות כ"נחמדות" ו"צייתניות".

 

"אנחנו גובים 3,000 יואן לארגון דייטים בעיר הו צ'י מין, ואם השניים מחליטים להתחתן, זה עוד 36,000 יואן לארגון החתונה, כולל תמונות", אמרה אשת צוות מאתר אחד, שסירבה להזדהות.

 

אתרים רבים מציעים אפילו חלופות לכלות אחרות במקום אלה שברחו. "אם בת הזוג מתגרשת או בורחת בחודשיים הראשונות, אנחנו אחראיים למצוא בת זוג חדשה", היא הוסיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים