מש' הבריאות נגד בדיקות סקר שנתיות: הן מטעות
עשרות אלפי ישראלים עוברים כל שנה בדיקות תקופתיות, אבל כעת מתריעים מומחי משרד הבריאות: חלקן יגלו "בעיות" שבכלל לא קיימות אצלכם ויובילו לטיפולים מיותרים ומזיקים. "ידיעות אחרונות" מפרט על מה כדאי לוותר
מאות חברות וגופים במשק שולחים את עובדיהם לסקר מנהלים: יום בדיקות אינטנסיבי שנועד לגלות בעיות בריאותיות בשלב מוקדם, בטרם הן מתפתחות למחלה מסוכנת. אלא שגוף מומחים מטעם משרד הבריאות מתריע עתה כי רבות מהבדיקות הללו מיותרות, וחלקן אפילו עלולות לגרום נזק.
יום הבדיקות כולל שיחה אישית עם רופא פנימי, צילום חזה, ג''אק, ארגומטריה, בדיקות מעבדה מקיפות, תפקודי כליות, כבד וריאה, בדיקת שמיעה וראייה, בדיקת איידס, בדיקה גינקולוגית, בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, ממוגרפיה ובדיקות לצפיפות העצם. בסוף היום מקבל הנבדק ח''דו מפורט של הממצאים, משמעותם - והמלצות לטיפולים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
חדשות בריאות נוספות:
רפואה לעשירים: שלם 49 ש"ח - קבל תור מיד לרופא
הווידאו שיגרום לכם לא לצאת לשמש בלי הגנה
גיל המעבר: למה הסיכוי למחלות לב בנשים עולה?
המועצה הלאומית לבריאות הקהילה, גוף מומחים בכירים המייעץ למשרד הבריאות שדן באחרונה בסוגיה זו - יוצא כעת חוצץ נגד תעשיית הבדיקות הללו.
בדיקות מיותרות גורמות נזק
"יש הרבה בדיקות שאין להן שום הצדקה," אומר יו"ר המועצה ד"ר אמנון להד, המשמש גם ראש החוג לרפואת משפחה באוניברסיטה העברית. "רובן מיותרות, וחלקן מזיקות. אחת הדוגמאות לבדיקה מזיקה היא מבחן מאמץ באנשים בריאים, שאין להם שום סימפטומים שעלולים להעיד על כך שהם סובלים מבעיה בלב. מבחן מאמץ כזה עלול להתפרש בטעות כחיובי, כלומר כמבחן שמעיד על בעיה שלמעשה אינה קימת - ולגרום נזק רב." לדבריו, חלק מהנבדקים עלולים אפילו להגיע לצנתור, ללא שום צורך בכך.
ד"ר להד מתריע גם מפני צילום חזה, בדיקה שמציעים מכונים רבים כשגרתית. "כיום יש המלצה חד-משמעית נגד ביצוע צילומי חזה שלא לצורך משום שהם כרוכים בקרינה רבה. צילומים חוזרים כאלה עלולים אפילו להעלות את הסיכון לתמותה. גם ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד, שמוצעת במכונים לנשים מגיל 40 ומעלה - אינה מומלצת בגיל כזה כי היא מגלה ממצאים שאין להם שום משמעות למצבה של הנבדקת."
לדבריו, "גם ביצוע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית בגיל צעיר מיותרת ואינה מומלצת על ידי רוב גופי הרופאים בעולם, משום שמשמעותה שליחת מאות גברים צעירים לבדיקות בגלל ממצאים שבחלק מהמקרים בכלל לא יתפתחו לסרטן."
ד"ר להד מוסיף שיעילותה של בדיקה לדם סמוי בצואה מתחת לגיל 50 לא הוכחה, וכי מי שנמצא בסיכון גבוה לפתח סרטן המעי הגס צריך לעבור ייעוץ של מומחה. נוכח הממצאים מציעים מומחי המועצה כי משרד הבריאות יפקח על הבדיקות שמציעים מכוני הסקר - ויאסור את חלקן.
פרויקט דומה לצמצום בדיקות מיותרות נערך לאחרונה בארה"ב, שם קבעו 30 איגודי רופאים אילו בדיקות מומלץ לבצע, ומאילו יש להימנע.
"לא כל בדיקה שנקנית בכסף עולה בקנה אחד עם רפואה טובה," אומר ד"ר להד. "לאור המצב הנוכחי, אין ספק שנדרשת רגולציה של מכוני הסקר על ידי משרד הבריאות, כדי למנוע ביצוען של בדיקות שאין הצדקה לבצע אותן. יש בדיקות שעוד אפשר להתווכח עליהן, אבל לגבי בדיקות שעלולות לגרום נזק של ממש, כמו צילום חזה או ממוגרפיה בגיל צעיר, אין ספק שהמשרד צריך לאסור לאלתר את ביצוען".
כדאי לוותר
מבחן מאמץ (אלא אם יש חשש לבעיה)
צילום חזה
ממוגרפיה מתחת לגיל 50
בדיקת דם סמוי מתחת לגיל 50
צילום רנטגן להערכת צפיפות העצם
תפקודי ריאות באנשים שאינם מעשנים
PSA לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית
הבדיקות המומלצות
מדידות משקל, גובה ואחוזי שומן
בדיקות מעבדה לערכי כולסטרול וסוכר
בדיקת לחץ תוך-עיני מגיל 40
בדיקה גופנית על ידי רופא
*ההמלצות ניתנו על ידי המועצה הלאומית לבריאות הקהילה של משרד הבריאות