"ההסכם משאיר אותנו בני ערובה בידי חמאס"
ישראל וארה"ב סיכמו כיצד יוסר המצור, ותושבי הדרום בטוחים שהסכם בלי פירוז אינו פתרון: "מה אנחנו מקבלים?". פעילים בעוטף עזה יחלקו "כרטיס לשום מקום": "לא נגד הממשלה, נגד מדיניות של 14 שנה בלי החלטה"
הפסקת האש הוארכה ביממה, הסכמות סופיות עדיין אין - אבל ישראל וארצות הברית ככל הנראה כבר סיכמו ביניהן כיצד יוסר המצור מעל רצועת עזה. מהפרטים שהגיעו לידי ynet עולה כי ישראל ויתרה על דרישתה לפירוז רצועת עזה וסיכמה עם האמריקנים כי תסיר בהדרגה את המצור, תחילה במעברים הקרקעיים ולאחר מכן גם בים. ישראל גם לא תתנגד לתשלום משכורות לאנשי חמאס בעזה, וכן תאפשר את שיקום הרצועה באמצעות סיוע בינלאומי.
תושבי עוטף עזה, שמביטים על ההסכם המתקרב, לא מחכים לפוליטיקאים. בשבועות האחרונים, על רקע חוסר ההכרעה המדינית והצבאית, נפגשו פעילים בדרום פעם אחר פעם בניסיון לחשוב מה הם יכולים לעשות כדי להשפיע על המצב, ובמהלך השבוע קמה התארגנות בשם "התנועה לעתיד הנגב המערבי". הם סבורים כי ההסכם המתרקם לא ימנע את הרקטה הבאה.
"ההסכם כעת נשמע עמום. אף גורם רשמי לא בא ודיבר עם התושבים על הסוגיה הזו. היינו שמחים אם היו מדברים גם איתנו על זה", אמרה ענת בן עמי. "אנחנו רוצים הסדר מדיני עם ערבויות ביטחוניות. אנחנו רוצים שברצועה יהיה טוב ושיהיה טוב גם בעוטף עזה. אנחנו רוצים שהאש בת 14 השנה תסתיים, כך שאנשים יוכלו באמת לבנות את חייהם. אנחנו לא נגד הממשלה או הצבא, אלא נגד המדיניות לפיה עוברים 14 שנה בלי קבלת החלטה או קידום של פתרון אמיתי".
"נראה כאילו שההסכם הזה אומר שהעסקים כרגיל. ההסכם יכול להיות מופר כעבור חודש", מציין יונתן שמריז מכפר עזה, ואחד מחברי התנועה. "זה עדיין לא מצב שבו אפשר לפתח פה חיים נורמליים. הרקטות, הפצמ"רים והמנהרות לא טופלו. עוד מעט יבוא ראש הממשלה או מי מטעמו וימכור לנו את ההסכם הזה כאילו זה ההסכם הכי טוב שיכול להיות. אנחנו כבר מתורגלים. מכירים את כל מה שרוצים לומר. קצת מעליב שמתייחסים אלינו בצורה כזו ומזלזלים באינטליגנציה שלנו. הסכם שמשאיר את האיומים הישנים אינו פתרון אמיתי".
אחר הצהרים יסיירו פעילי התנועה החדשה בכמה מוקדים בדרום, בהם בתחנת הרכבת בשדרות, שנסגרה עד הודעה חדשה על רקע דרישת משרד הביטחון למגן את הקו מאשקלון מירי טילים נגד טנקים. בשדרות ובתחנת הרכבת באשקלון יחלקו הפעילים כרטיסים עם כיתוב "כרטיס לשום מקום". "אני שמחה שסגרו את הרכבת כי זה לא בטוח, אבל זה כמו לשים פלסטרים. אין חשיבה לטווח רחוק על טובת התושבים", הוסיפה בן עמי.
"חזרנו לאותה נקודה ואנחנו אפילו נמצאים במינוס"
בימים האחרונים אמרו תושבים רבים בדרום כי תחושת הביטחון אבדה, נוכח העבודה שחמאס הוא זה שמוביל והתושבים סופרים את השעות פעם אחר פעם, עם סיום הפסקות אש. "לא ייתכן שאזור שלם בארץ יושב וסופר את השעות האחרונות לקראת הפסקת האש ושואל את עצמו האם הירי יחזור או לא יחזור", אמר אלעד רבי מאשקלון. "זאת ההוכחה לכך שאין תחושת ביטחון, שהצד החזק הוא החלש במערכה הזו".
גם בשדרות לא מרוצים מההסכם. תושבת העיר בתיה קטר אמרה: "חזרנו לאותה נקודה ואנחנו אפילו נמצאים במינוס. נהרגו לנו עשרות חיילים, תקפנו מאות מטרות בעזה וכל זה בשביל מה? בשביל שנחזור לאותו מצב כמו שהיה? הרי זה ברור שבעוד שנה או שנתיים אנחנו ניפגש בעוד מבצע עם שם חדש. הייתי מצפה שאם כבר נכנסנו קרקעית, אז נמחק את שלטון חמאס וניצור מציאות אחרות ברצועה. ההסכם הזה משאיר אותנו בני ערובה בידי חמאס".
מורן פרייבך מקיבוץ נחל עוז, שרק בתחילת השבוע שבו אליו התושבים אחרי שבועות ארוכים הרחק מהבית, אמר: "לאורך כל המשא ומתן הזה אני שומע רק מה חמאס מקבל וכמה הוא מקבל, אבל אני לא מצליח למצוא שום דבר שמדינת ישראל מקבלת. מה יוצא לנו מההסכם הזה? האם מישהו יכול להבטיח שיותר לא יחפרו מנהרות אל היישובים בעוטף עזה? מישהו יכול להבטיח שטפטוף הפצמ"רים לא יחזור? אני באמת לא מצליח להבין איזה מציאות חדשה נוצרה כאן, אם בכלל".
בזמן שהשיחות נמצאות בישורת האחרונה מספרים הנציגים הפלסטינים על שאירע לכאורה מאחורי הקלעים של השיחות בקהיר. הנציג מטעם הג'יהאד האיסלאמי, חאלד אל-בטש, טען כי המשא ומתן כמעט קרס אתמול, לפני שהמשלחת הפלסטינית החליטה להסכים להארכה בת 24 שעות. "המשלחת הפלסטינית נחושה להשיג את הדרישות של העם הפלסטיני ומוכנה לחתום על הסכם, אבל לא בכל מחיר", אמר. הלילה גם חברי המשלחת מטעם חמאס טענו כי לא הושג הסכם וכי המצרים הצילו את המשא ומתן ברגע האחרון.
חמאס שוב מתעקש: "זו הפסקת האש האחרונה"
בשיחה עם העיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום" טענו גורמים מהמשלחת הפלסטינית כי בפגישה ביום ראשון עם המודיעין המצרי ישראל הדגישה כי לא תיישם אף אחת מהדרישות הפלסטיניות אם חמאס והפלגים האחרים לא יתפרקו מנשקם. המשלחת הישראלית אמרה כי אם תהיה הסכמה על תנאי זה, אז ישראל נכונה ליישם את כל הסעיפים והדרישות של הצד הפלסטיני כולל הסרת המצור, הקמת נמל ושדה תעופה, שחרור אסירים והרחבת מרחב הדיג. הצד המצרי ראה בתנאי הישראלי כ"בלתי אפשרי".
אותם גורמים טענו כי גם המצרים היו בהלם מתנאי זה וכאשר ביקשו מהישראלים הבהרות מדוע שינו את עמדתם, ההסבר היה שראש הממשלה בנימין נתניהו התכוון להוציא לפועל את הסעיפים שהוסכם עליהם, אולם היה נתון בלחץ כביר. לאחר הפגישה עם המשלחת הישראלית נפגש הצד המצרי עם המשלחת הפלסטינית וזו סירבה פה אחד להצעה הישראלית. לכל הדיווחים הללו אין אישור רשמי כמובן, בוודאי לא מהצד הישראלי.
חבר ההנהגה המדינית של חמאס, עיזת א-רישק, שוב אמר הבוקר: "ההחלטה להאריך את הפסקת האש ב-24 שעות תהיה האחרונה. אם לא יצליחו לגבש הסכם, המשא ומתן יסתיים". הוא הוסיף כי "אנחנו לא מעוניינים למשוך את המשא ומתן יותר. חלק גדול מהמשלחת לא רצה להאריך את הפסקת האש עד לרגעים האחרונים".