הפסקת האש קרסה: רקטות, פצמ"רים ואזעקות בדרום, צה"ל תוקף ברצועת עזה
ההבטחות להפסקת אש התנפצו: רקטה התפוצצה הערב בשטח פתוח ליד אשדוד, שתי רקטות יורטו באזור נתיבות. מוקדם יותר התפוצצו שתי רקטות בשטחים פתוחים באזור באר שבע ורקטה נוספת באזור נתיבות. פצצת מרגמה נורתה לאזור שדות נגב. אין נפגעים. בתגובה, צה"ל תקף ברצועת עזה
הפסקת האש התפוצצה עם ירי רקטות, פצצות מרגמה, יירוטים ואזעקות: לאחר השעה 20:00 הערב (יום ג') התפוצצה רקטה בשטח פתוח באזור אשדוד. מוקדם יותר יורטו שתי רקטות מעל נתיבות ופצצת מרגמה נורתה אל אזור שדות נגב. בצהריים נורה מטח של שלוש רקטות גראד. שתי רקטות התפוצצו בשטחים פתוחים בבאר שבע ורקטה אחת התפוצצה בשטח פתוח באזור נתיבות. אין נפגעים ולא נגרם נזק.
בעקבות הירי לעבר שטח מדינת ישראל, תקף צה"ל ברצועת עזה. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון הנחו את המשלחת הישראלית למשא ומתן בקהיר לשוב לארץ. צפו בשידור החי מגבול הרצועה:
קריסת הפסקת האש - כותרות נוספות
צה"ל תוקף ברצועה, המשלחת חוזרת מקהיר
תגובות בדרום: ישראל לא מבינה את שפת חמאס
לאחר הירי אמרו גורמים מדיניים כי "בתגובה להפרת הפסקת האש מצד חמאס הנחו ראש הממשלה ושר הביטחון את צה"ל לשוב ולתקוף מטרות טרור ברצועת עזה". אף ארגון פלסטיני לא נטל אחריות על הירי וברצועת עזה דווח כי התנועה ברחובות פחתה לאחר הירי לקראת תקיפת צה"ל. גורמים ברצועת עזה מסרו כי צה"ל תקף באזור שכונת זיתון בעזה, מחנה הפליטים אל-מראזי ושטח חקלאי באזור בית להיא. לפי הפלסטינים, בנוסף לתקיפות מהאוויר צה"ל ביצע גם ירי ארטילרי. כל התקיפות, כך לפי הפלסטינים, בוצעו לעבר שטחים לא מיושבים ולא גרמו לנפגעים פלסטינים.
עוד לפני קריסת הפסקת האש, ציטטה סוכנות הידיעות AP את דובר חמאס פאוזי ברהום שרמז כי ארגונו ישגר רקטות. "אם נתניהו לא יבין את שפת המו"מ בקהיר", אמר ברהום, "נדע איך לגרום לו להבין". לאחר הירי ותקיפות צה"ל אמר דובר חמאס ברצועה מושיר אל-מסרי כי "הזרועות הצבאיות דרוכות וערוכות לכל האפשרויות". נציג אחר של חמאס, עיזת א-רישק, אמר כי "המאבק של העם שלנו אינו עוצר בנקודת ההגעה לרגיעה או להיעדרה. המאבק נמשך עד שנשיג את המטרות של העם שלנו ואת השאיפה לחירות ועצמאות".
הדי פיצוצים נשמעו בסביבות השעה 15:30 באזור מבלי שנשמעה אזעקה לפני כן. אזרחים רבים דיווחו על קולות נפץ וברצועת עזה דיווחו עדי ראייה כי חמושים ניסו לשגר רקטות לעבר ישראל. חיים לבוב, שהיה בבאר שבע בזמן הירי סיפר ל-ynet כי "נשמעו שני פיצוצים חזקים. הייתה בהלה קטנה וכל הדיירים בבניין ירדו למקלט לכמה דקות, אבל כרגע האווירה די רגועה".
שר הכלכלה וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני נפתלי בנט אמר בתגובה לירי כי "כשרוצים לנצח ארגון טרור, מכריעים אותו. כשמנהלים משא ומתן עם ארגון טרור, מקבלים יותר טרור. חמאס חושב שירי טילים עוזר להישגים במו"מ, ולכן הוא יורה על ישראל גם בהפסקת אש, טילים הם לא טעות מבחינתו, זאת שיטה".
לדברי בנט, "רק תגובה חריפה, כמו שמגיבה מדינה ריבונית על ירי טילים לשטחה תוכל לעצור את ההידרדרות. במוקדם או במאוחר ישראל תצטרך להכריע את חמאס, אין דרך לחמוק מזה". שר הפנים גדעון סער אמר כי "המשא ומתן עם חמאס אינו משרת את האינטרס הביטחוני של ישראל ואין טעם בהמשכו".
ראש מועצת מרחבים שי חג'ג' אמר בתגובה לירי כי "ארגוני הטרור ובראשם החמאס אינם מכבדים הסכמים פעם אחר פעם. לא נקבל ירי אל עבר יישובינו ועל הממשלה לדאוג לביטחונם ולשלומם של אזרחיה". חג'ג' הזכיר כי בימים הקרובים תחל שנת הלימודים וכי יש מוסדות חינוך שאינם ממגונים ועל הממשלה לדאוג למיגון ראוי.
"מדינת ישראל לא מבינה"
ראש מועצת אשכול חיים ילין אמר כי הירי היה צפוי. לדבריו, "מדינת ישראל צריכה לקבל החלטה. האם היא מסכימה למה שחמאס מבקש או שהיא נכנסת ומפגיזה כמו שצריך ומונעת את המלחמה הבאה. זו השפה של חמאס, שפה שבמשך 14 שנה מדינת ישראל כנראה לא מבינה".
הירי אירע קצת יותר משמונה שעות לפני תום מועד הפסקת האש שעליה סיכמו אמש הצדדים בקהיר. אתמול בערב, כשהפסקת האש בת החמישה הימים עומדת לפוג, סוכם על הפסקת אש נוספת בת יממה כשברקע גורמים בירושלים אמרו כי ישראל וארצות הברית תיאמו את פרטי ההסדרה העתידית מול חמאס ועזה.
אותם גורמים אמרו שישראל וארה"ב סיכמו בחשאיות שישראל תסכים להסרה הדרגתית של המצור מעל הרצועה, תחילה במעברים הקרקעיים ולאחר מכן גם בים. ישראל לא תתנגד לתשלום משכורות לאנשי חמאס בעזה, וכן תאפשר את שיקום הרצועה באמצעות סיוע בינלאומי.
סוגיית הפירוז, שאותה דרשה ישראל במהלך המבצע, לא תהיה ככל הנראה חלק מן ההסכם המתגבש בקהיר, אולם ארה"ב תתמוך בדרישה הישראלית לפעול למניעת התחמשות חמאס וארגוני הטרור, וישראל תפעל בזירה הבינלאומית כדי לקדם את הנושא. אלה היו, כאמור, ההסכמות מאמש לפני שהפלסטינים הפרו את הפסקת האש. בעבר ישראל הכריזה כי לא תנהל משא ומתן תחת אש.
לאחר ירי הרקטות ותקיפות צה"ל בתגובה, אמרו גורמים מצריים לרשת סקיי ניוז בשפה הערבית כי הם משקיעים מאמצים קדחתניים כדי להציל את הפסקת האש.