שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

מותר להורה להיעדר מהעבודה ב-1.9? בדקנו

האם מותר להיעדר מהעבודה ביום הראשון ללימודים כדי ללוות את הילד לגן? מי זכאי לתוספת מעונות? מה עושים אם הילד חלה ואחד ההורים חייב להישאר עמו בבית? שאלות ותשובות להורים העובדים לקראת פתיחת שנת הלימודים

שנת הלימודים תפתח בקרוב עם חזרתם של הילדים לבתי הספר ולגנים. עבור הורים רבים, שנטלו חופשה במהלך הקיץ, מדובר בסיומו של החופש הגדול גם עבורם. מה זכויותיהם של ההורים החוזרים כעת לעבודה ושל הורים עובדים בכלל? בסיועה של עו"ד גילי פטרן,

מנהלת הקו הפתוח של שדולת הנשים בישראל לזכויות נשים בעבודה, גיבשנו שאלות ותשובות לגבי הזכויות המגיעות להורים לילדים ולהורים שבדרך.

 

   

הורים רבים מבקשים ללוות את ילדיהם למסגרות החינוכיות ביום הלימודים הראשון ונאלצים להיעדר ממקום העבודה. מה החוק אומר במקרה זה?

 

פטרן משיבה כי עבור עובדי המדינה, יום פתיחת שנת הלימודים במוסדות החינוך הוא יום בחירה מתוך שני ימי בחירה שנתיים. יום הבחירה ניתן בנוסף למכסת ימי החופשה להם זכאים עובדי מדינה.

 

עובדים במגזר הפרטי זכאים לשני ימי בחירה, אולם אלו נכללים בתוך מכסת ימי החופשה. עובד או עובדת שבחרו ב-1 בספטמבר כיום בחירה, חייבים בהודעה של 30 יום מראש למעסיק ובנוסף, יום זה ירד ממכסת ימי החופשה המגיעים להם.  

 

מה עושים במקרה שהילד חלה ואחד ההורים חייב להישאר עמו בבית?

 

  • הורים לילדים מתחת לגיל 16 זכאים לזקוף עד 8 ימי היעדרות בשנה, בשל מחלת ילדיהם על חשבון ימי המחלה הצבורים להם.

 

  • הורים שילדיהם בחזקתם הבלעדית או שהינם הורה יחידני, יכולים לזקוף 16 ימים בשנה על חשבון ימי המחלה הצבורים להם.

 

  • הורה שעובד לפחות שנה במקום עבודה, שילדו מתחת לגיל 18 וחולה חלילה במחלה ממארת, זכאי לזקוף 90 ימי היעדרות על חשבון ימי מחלה הצבורים לו או ימי החופשה שלו.

 

פטרן מדגישה, כי החוק מבחינת ימי מחלה תקף גם גם במקרה של מחלת ילדים - עובד או עובדת שנעדרו יום אחד בשל מחלת ילד, זכאים לנצל יום מחלה אך בפועל לא יקבלו תשלום עבור יום זה. ביום השני והשלישי, יהיו זכאים ל- 50% מהשכר עבור יום זה ומהיום הרביעי והלאה, ל-100% מהשכר.

 

אילו עובדים זכאים לתוספת מעונות או השתתפות בהוצאות הטיפול בילד?

 

"עובדות בשרות המדינה ועובדים אצל מעסיקים אחרים בשרות הציבורי, החתומים על הסכם קיבוצי המעגן את הנושא, זכאים לתוספת מעונות שמהווה למעשה השתתפות חלקית בהוצאות הטיפול עבור ילד שטרם מלאו לו 5 שנים. עבור ילד ראשון ההשתתפות היא בגובה של 300 שקל ועבור ילד שני בגובה של 200 שקל. באשר לעובדת במשרה חלקית – התשלום יעשה באופן יחסי".

 

מהי שעת הנקה והאם עובדת שחזרה מחופשת לידה ואינה מניקה, זכאית לשעת הנקה?

 

לדברי פטרן, הזכות לשעת הנקה ניתנת לעובדות במשרה מלאה בלבד ומשמעותה, שהעובדת יכולה לצאת שעה מוקדם יותר מבלי שהמעסיק יכול לנכות משכרה. את הזכות יכולה לממש כל עובדת שמניקה, שואבת חלב, או עובדת שאינה מניקה ואינה שואבת חלב.

 

"שעת הנקה ניתנת מרגע חזרת העובדת מחופשת הלידה ולמשך 4 חודשים, כולל חופשות ללא תשלום. משך חופשת הלידה משתנה - עבור עובדת עם ותק של פחות משנה במקום העבודה, חופשת לידה הינה 14 שבועות. עבור עובדת עם ותק של יותר משנה, 26 שבועות", היא מסבירה.

 

"כך למשל, עובדת ביקשה לברר האם תוכל לממש את הזכות לשעת הנקה עם חזרתה לעבודה לאחר חופשת לידה ולמשך כמה זמן. אותה עובדת עבדה 10 חודשים במקום עבודה ויצאה לחופשת לידה. על אף שהיא זכאית על פי חוק לחופשה של 14 שבועות, היא בחרה להאריך את החופשה ללא תשלום בחודשיים נוספים. במקרה זה, היא היתה זכאית לשעת הנקה לחודשיים בלבד".

 

מה קובע החוק לגבי פיטורי אישה בהריון?

 

"על פי חוק אסור לפטר עובדת בהריון אם היא עבדה לפחות 6 חודשים אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, זאת אלא אם מתקבל לכך היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה. ההיתר ניתן רק במקרים שהממשונה השתכנעה כי הפיטורים לא קשורים להריון ולאחר ששקלה את מכלול הנסיבות הקשורות ביחסי העבודה במקום.

 

"באופן כללי, פיטורי עובדת בהריון בשל הריונה, גם אם עבדה במקום העבודה פחות מחצי שנה, אסורים על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ומהווים אפליה אסורה. במקרה זה זכאית עובדת שפוטרה לתבוע פיצויים מהמעסיק".

 

מהן זכויותיה של עובדת הנמצאת בטיפולי הפריה? מה החוק קובע לגבי בן הזוג?

 

"החוק לגבי טיפולי פוריות תקפים הן לעובדת והן לעובד שעוברים טיפולים, בין היתר לשימור הפוריות, שיפור הפוריות, טיפולים הורמונאליים, טיפולי הפריה, הפריה חוץ גופית ועוד. החוק אוסר לפטר עובד או עובדת שעוברים טיפולי פוריות בזמן ההיעדרות מהעבודה ובמשך תקופה של 150 יום מתום ימי ההיעדרות, אלא באישור של משרד הכלכלה.

 

"עובד או עובדת שעוברים טיפולי פוריות אך לא נעדרים מהעבודה, גם מוגנים על פי החוק בתקופת הטיפולים ובמשך 150 יום לאחר מועד תחילת הטיפולים. אם וניתנת לעובד או לעובדת הודעת פיטורים יש לתת למעסיק אישור בכתב מהרופא המטפל, לא יאוחר מ-3 ימי עבודה מיום מתן הודעת הפיטורים.

 

"עם זאת, ועל אף החוק, מעסיקים עדיין פועלים בניגוד לו ומפטרים נשים שעוברות טיפולי פוריות. כך למשל, במקרה שהגיע לאחרונה לקו הפתוח של שדולת הנשים, סיפרה ד' כי פוטרה לאחר שנעדרה מהעבודה לצורך טיפולי פוריות. המעסיק פיטר אותה מספר ימים לאחר ששבה לעבודתה עם תום הטיפולים".

 

במכתב ששלחה שדולת הנשים בשמה ובשם ד', הובהר למעסיק כי הוא פועל בניגוד לחוק ועליו לפנות למשרד הכלכלה. המעסיק אכן פנה למשרד הכלכלה, שבחן את המקרה והגיע למסקנה כי הפיטורים נעשו בשל היעדרותה של ד' בזמן טיפולי הפוריות, המעסיק נענה בשלילה ולא קיבל היתר לפיטורים. 

 

פניות בנושא זכויות נשים בעבודה ניתן להפנות לקו הפתוח של שדולת הנשים בישראל בטלפון 03-6120000 או באימייל adv@iwn.org.il

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים