שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס, אבי רוקח

לא למלחמת התשה

בישראל הופתעו. בצהריים, בזמן הפסקת האש, נורו רקטות מרצועת עזה. התגובה הייתה אוטומטית, מוכנה מראש - תקיפות והשבת המשלחת מקהיר. ומה עכשיו? אסור להיגרר למלחמת התשה. גם לא במחיר כניסה קרקעית

הפרת הפסקת האש מעמידה את ממשלת נתניהו במבחן הנחישות האמיתי הראשון שלה אחרי תום הלחימה במבצע "צוק איתן". ישראל רואה בחמאס כאחראי לירי, גם אם אנשיו לא ירו בעצמם.

 

ישראל מאותתת כעת לפלסטינים כי לא תסכים לנהל משא ומתן תחת אש וגם שהיא אינה מוכנה להיכנס למלחמת התשה עם הארגונים הפלסטיניים. הירי אחר הצהריים היום היה הפרה בוטה של ההתחייבות שחמאס והפלגים הפלסטיניים האחרים נתנו למצרים, ולכן ישראל החזירה את צוות המשא ומתן שלה מקהיר וסביר להניח שלא תחזיר אותו לפני שתקבל התחייבויות וערבויות מוצקות שהמשא ומתן - אם יתחדש - לא יתבצע תחת הפרות נוספות של הפסקת האש.

 

"ישראל לא תדבר תחת אש", אומרים גורמים רשמיים בישראל. אותם גורמים אומרים גם כי לישראל יש אורך רוח וחוסן נפשי לחדש את הלחימה עד שחמאס והפלגים הפלסטיניים האחרים יבינו שאינם יכולים לאיים בחידוש הירי וכי הם ניזוקים מהפרת הפסקת האש יותר מאשר הם נשכרים ממנה.

 

יעלון ונתניהו, עומדים כעת במבחן (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
יעלון ונתניהו, עומדים כעת במבחן(צילום: דנה קופל)

הירי מהרצועה הפתיע את צה"ל ואת מקבלי ההחלטות בירושלים. היה מידע שהמשא ומתן בקהיר נתקל בקשיים משום שישראל לא הייתה מוכנה לוותר לדרישות חמאס בנושאים הצהרתיים ומהותיים הנוגעים להסדרה הקטנה שהציעו המצרים. חמאס אמנם הסכים עקרונית שתהיה הסדרה על בסיס הפסקת אש הדדית והעברת סיוע הומניטרי בהיקפים גדולים לרצועה, אולם חמאס לא היה מוכן לקבל את דרישות ישראל לפיקוח של אנשי אבו-מאזן ובעיקר אנשי הארגונים הבינלאומיים על הסיוע שיועבר.

 

ארגונו של חאלד משעל דרש גם כי מעבר רפיח ייפתח כבר עכשיו. ישראל לא הייתה מוכנה לוותר על דרישותיה הביטחוניות, וגם לא הסכימה להכרזה שדרש חמאס כי "הוסר המצור" מעל הרצועה.

 

הקשיים האלה היו צפויים גם אתמול, אבל המצרים העריכו כי ניתן להתגבר עליהם, ולכן נשארה משלחת ישראל למשא ומתן בקהיר והוסכם על הפסקת אש ל-24 שעות. ירי הרקטות בצהריים הפתיע משום שהמשא ומתן לא הסתיים, ונראה היה שאפשר להתגבר על הקשיים ולהגיע להסדרה קטנה, כפי שהציעו המצרים.

 

מהרגע שנורו הרקטות לעבר באר שבע ונתיבות, הופעלה כמעט אוטומטית התגובה הצבאית והמדינית שעליה החליטו ראש הממשלה ושר הביטחון בהתייעצות עם הרמטכ"ל. התגובה הצבאית הייתה תקיפה מיידית של מטרות ברצועת עזה מהאוויר, וכמו כן הוחלט, כתגובה מדינית, להחזיר את משלחת ישראל לארץ.

 

בכך, כאמור, מאותתת ישראל שהיא לא תסכים לשאת ולתת תחת אש וגם לא תסכים לנהל מלחמת התשה. צה"ל יפעל במלא העוצמה כדי לוודא שמלחמה כזאת לא תתפתח, גם אם פירושו של דבר הוא כניסה קרקעית לרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
שר הביטחון יעלון וראש הממשלה נתניהו
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים