שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי רוקח, AFP

למה נשמעו בומים אדירים בלי אזעקות?

מאות אלפי בני אדם נחרדו מפיצוצים מפתיעים ללא כל התרעה - ורבים גם התלוננו בעמוד הפייסבוק של פיקוד העורף. בצה"ל מסבירים: צופרים מופעלים רק במקום שבו מיועדת ליפול רקטה

"הציבור ממש מבולבל כבר... הממשלה רדומה והדביקה את פיקוד העורף כנראה"; "מצטערת לנפץ את האשליות של פיקוד העורף, אבל לשמוע בומים בלי אזעקה זה הרבה יותר מלחיץ מאשר לשמוע אזעקה ואז בומים".

 

אלו רק שתיים מהתגובות הרבות שנכתבו הערב (יום ג') בעמוד הפייסבוק של פיקוד העורף. תושבים במרכז הארץ ובדרומה הופתעו למשמע קולות נפץ עזים במיוחד, בלי שום התרעה לפניהם. אבל בצה"ל מבהירים: הכול תקין.

 

שרידי רקטה על הכביש ליד בית דגן ()
שרידי רקטה על הכביש ליד בית דגן

ירי מעזה (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ירי מעזה(צילום: אבי רוקח)

בצה"ל אמרו הערב כי האזעקות נשמעות לפי אזורי התרעה (יש 204 כאלו ברחבי הארץ). כדי למנוע בהלת יתר בקרב אזרחים - צופרים מופעלים רק במקומות שלכיוונם משוגרת רקטה. אם הרקטה משוגרת לשטח פתוח, לפי פיקוד העורף תימנע בהלת יתר - והאזעקה לא תופעל.

 

במבצע צוק איתן נרשם יישום מעשי ראשון של חלוקת הארץ למעל 200 אזורי ההתרעה, המכונים פוליגונים. המשמעות היא שרקטה שיוצאת מרצועת עזה מזוהה מיידית על ידי המכ"מים של חיל האוויר, והמערכת, בסנכרון עם כיפת ברזל, מחשבת אוטומטית את מקום הנפילה הצפוי. במלחמת המפרץ הראשונה כללה מערכת הגילוי וההתראה אזור התראה אחד בלבד (למעשה כל הארץ).

המטרה היא לצמצם ככל האפשר את מספר האזרחים שייכנסו לשווא לחרדה ולמרחב מוגן. לפיכך, זיהוי רקטה שיוצאת מצפון הרצועה לאשדוד יפעיל את האזעקות בעיר בלבד ולא ביבנה הסמוכה. כך גם רקטה שתשוגר לחולון תפעיל את הצופרים בעיר ולכל היותר את הצופרים בבת ים הצמודה.

 

הפוליגונים אינם סימונים קשיחים על מפה אלא שטח טבעתי שהמערכת מסמנת מיד כאזור שבו תיפול הרקטה.

 ל-3,000 הצופרים הפרוסים ברחבי הארץ נוספו במהלך השלב הקודם של המבצע עוד עשרה, בעיקר באזור השפלה, בשל פניות של העיריות שלפיהן תושבים מתקשים לשמוע את האזעקות.

 

המטרה הבאה בפיקוד העורף היא לבטל לחלוטין את אזורי ההתראה, ולמקד את מיקום הנפילה עד לרמת השכונה ואף הרחוב. ההתראה תוכל להגיע באזעקה, במסרון או צפצוף מיוחד בסלולרי, במחשב, בממירי הטלוויזיה או במכשירי הרדיו. הפרויקט נמצא בשלבים מתקדמים של פיתוח במחלקת התקשוב של פיקוד העורף, וניסויים מבצעיים בו החלו בחודשים האחרונים. לפני כמה שבועות כבר החלו להישלח הודעות סלולריות לפי מיקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים