העכבר מת מצחוק / על אתרי קבוצות ליגת העל
בהפועל ת"א חג'ג' עדיין הבעלים, בבית"ר הסטטיסטיקות משנת 2011, לרעננה יש שחקן אחד בסגל, והכי מביך - כמעט לחצי מהקבוצות אין בכלל אתר. רק מכבי ת"א ומכבי חיפה מצילות משהו מהכבוד
אבל כידוע, מגרשים הם רק חלק מהסיפור. רגע לפני שעונת 2014/15 יוצאת לדרך, החלטנו לבדוק האם מאחורי החזות הנוצצת מספקות הקבוצות גם את השירות הבסיסי לאוהדים שלהן, ובחנו את האתרים הרשמיים של המועדונים. התוצאות, איך נאמר בעדינות, רחוקות מלהיות משביעות רצון.
כצפוי, מצאנו הלימה בין תקציבי הקבוצות לבין רמת האתרים שהן מעמידות. מכבי תל אביב ו מכבי חיפה בליגה משלהן, ואצל רוב האחרות המצב בכי רע.
קבוצות "גדולות" כמו בית"ר ירושלים והפועל תל אביב מעמידות אתרים מביכים, ולשש מתוך 14 הקבוצות אין בכלל אתר רשמי, אלא רק עמוד בפייסבוק. בכל מערב אירופה תתקשו למצוא קבוצה אחת מליגה בכירה בלי אתר אינטרנט משלה. אצלנו, אצל כמעט חצי ליגה זה ככה. יצוין שהבדיקה מתייחסת למחשבים ולא לאפליקציות סלולריות. הסיבה - ניחשתם נכון - היא שלאף קבוצה אין אפליקציה כזו.
מכבי ת"א: ציון 10
לפני שש שנים, כשערכנו בדיקה דומה, קיבלה מכבי ת"א את הציון 6, וגם זה בקושי. מסתבר שעם ההתקדמות המקצועית של העונות האחרונות הגיעה גם מהפכה וירטואלית, והאלופה מעמידה כיום אתר מרשים בסטנדרטים של מועדונים בכירים באירופה.
העיצוב מזמין, האתר עשיר ומעודכן בכל שעות היממה, הסגל כולל תמונות וסטטיסטיקות מפורטות של כל שחקן, ובאופן כללי האוהדים מקבלים תמורה מלאה בכל הקלקה.
גם הפן השיווקי לא נעלם מאתר הצהובים, שמפעילים חנות און ליין, ובנוסף ישנן הפניות לרשתות החברתיות שגם בהן מושקעת לא מעט עבודה. ראויה להערכה גם העבודה שנעשית על האתר באנגלית. אירופה כבר אמרנו?
מכבי חיפה: ציון 9
אם מאבק האליפות העונה יהיה כמו הפייט שנותנת מכבי חיפה למכבי ת"א, צפויה לנו עונה נפלאה.
האתר של הירוקים פשוט נהדר, בטח אם מתייחסים לעיצוב של דף הנחיתה, שכמו כל מועדון אירופי מפנה קודם כל את הגולשים לנושאים השיווקיים (מכירת כרטיסים, חנות וירטואלית). העמוד הראשי נוח וידידותי, הסטטיסטיקה מפורטת, ישנו מידע על כל משחקי העבר של הקבוצה, וניתן גם ליהנות מסיור וירטואלי באצטדיון סמי עופר החדש. רק תקליקו על מושב כלשהו באצטדיון, ותוכלו לראות את התצפית לדשא. ה"פאן זון" היא אפליקציה חדשה ומשובחת שמחברת בין אוהדים המעוניינים לנסוע יחד למשחקים.
אז למה ציון 9 ולא 10? כי סגל השחקנים נותר משום מה ריק לחלוטין, ללא שמות או תמונות השחקנים. גם המאמן אלכסנדר סטנוייביץ' אינו חלק מהצוות המקצועי. העמוד באנגלית רחוק מלהיות מעודכן, והכתבה הראשית בו היא הפריצה של המפגינים הפרו פלסטינים במשחק ההכנה מול ליל.
הפועל באר שבע: ציון 7
באר שבע שייכת לליגה של הגדולות גם כאן. אי אפשר שלא להבחין בהשקעה שנעשית באתר כדי לספק לאוהדים את צרכיהם. האתר מעודכן מאוד, כולל הסגל, אם כי ראוי לפרגן גם לשחקני הרכש עם תמונה ומספר מילים, כפי שמתבצע אצל יתר השחקנים.
לשונית "חדשות האתר" בצד ימין מטעה מאוד: במקום להגיע לחדשות הטריות, הגולש מגיע לעמוד שבו הידיעה העדכנית ביותר היא מפברואר 2014. ועדיין, האתר כאמור עשיר בניוז על הקבוצה, רק צריך לדעת למצוא אותו. לא תזיק גם עבודת עריכה על הטקסטים ("מאור בוזגלו - כל המדינה כבר יודעת מה זוג הרגליים האלה יודעים לעשות...")
מכבי נתניה: ציון 6
העולה החדשה יכולה בהחלט להרגיש קבוצת ליגת העל לפי האתר הרשמי שלה, בטח אם מתייחסים לעיצוב ולנוחות הגלישה. עדכון המידע באתר קצת לוקה בחסר, וסגל השחקנים לא מספק אפילו מידע בסיסי כמו גיל או קבוצות קודמות. לשחקני הרכש עדיין חסרות תמונות.
הפועל תל אביב: ציון 5
המשבר הכלכלי והניהולי שעובר על הפועל ת"א ניכר היטב גם באתר המועדון. מבחינה ויזואלית הוא סביר בהחלט, אבל העדכון החדשותי על הנעשה במועדון רחוק מלהיות משביע רצון והמידע דל מאוד (אגב, הידיעה הראשית מספרת על צילום לילדי בר־מצווה ביום רביעי 18.8 - אין תאריך כזה). ביום ראשון, כמה שעות לפני ששיחקה הקבוצה של אסי דומב מול נתניה בגביע הטוטו, לא ניתן היה למצוא שום מידע על קיומו או על ההכנות מלבד בלוח המשחקים.
ככל שממשיכים להתעמק, מגלים עוד ועוד בעיות. אין סגל שחקנים, אין צוות מקצועי, ואת עידו חג'ג' עדיין אפשר למצוא בהנהלת המועדון למרות שעזב בטריקת דלת. על העמוד באנגלית עדיף לא להרחיב.
בית"ר ירושלים: ציון 3
גם בבית"ר ירושלים לא משקיעים באתר הרשמי. נתחיל בכך שבחיפוש פשוט בגוגל הוא נמצא רק במקום הרביעי, אפילו אחרי אתר האוהדים של המועדון. האתר עצמו כמעט ולא מעודכן, ואין אזכור למשחק גביע הטוטו שקיימה הקבוצה מול הפועל פ"ת.
החלק המביך הוא העמוד בו אמור להופיע הסגל. הכותרת מפנה אמנם לעונת 2014/15, אבל התמונה הקבוצתית היא של תחילת העונה שעברה עם אלי כהן המאמן. גם השוער והקפטן לשעבר אריאל הרוש, שעזב אחרי סכסוך מתוקשר, מופיע בה.
הסגל כולל עשרה שחקנים בלבד, בלי אף שוער. רוצים פרטים על אחד מהעשרה שכן מופיעים? כדאי שתחפשו במקום אחר, אלא אם בא לכם לקבל נתונים על עונת 2010/11.
לפחות הצוות המקצועי מעודכן בעמוד המיועד לכך, אם כי לפי האתר הרשמי לא תוכלו לדעת איך נראה הפרצוף של מנחם קורצקי או עוזרו אורי אוזן.
עירוני קריית שמונה: ציון 3
עירוני קריית שמונה מתיימרת להיות קבוצה גדולה, אבל בכל הנוגע לאתר הרשמי שלה היא רחוקה שנות אור מהמועדונים המובילים. האתר מעוצב בצורה חובבנית, והידיעה הראשית מדווחת על משחק סיום העונה החולפת.
אוהד שינסה להתעדכן דרך האתר הרשמי על לוח המשחקים יגיע ללוח של עונת 2011/12 (טוב, בכל זאת עונת האליפות). לינק ל"לו"ז האימונים" יוביל לתוכנית העבודה של אחד השבועות בנובמבר 2012, קצת אחרי שברק בכר מונה למאמן הראשי. מקריית שמונה נמסר בתגובה: "האתר שלנו נמצא בבנייה בחודשיים האחרונים והוא לא בשימוש. אתר חדש יעלה עד סוף החודש".
הפועל רעננה: ציון 1
הכתובית הרצה מבשרת לאוהדים על כך שהושק האתר החדש, רק שהיא מאוקטובר 2013. הכותרת הראשית באתר מדווחת על ההפסד לעכו במחזור השישי של העונה שעברה. בכלל, הפעם האחרונה שהאתר עודכן הייתה בפברואר 2014. בתמונה הקבוצתית המאמן הוא תומר קשטן (ולא חיים סילבס כמו שאמור להיות), והסגל מונה שחקן אחד - גל ניר. העמוד "דבר הבעלים" ריק גם הוא, עם הבטחה כי יתעדכן בקרוב. אנחנו ממשיכים להמתין.
יתר הקבוצות: ציון 0
כאן ניאלץ לעצור, פשוט כי שש קבוצות – הפועל חיפה, הפועל פתח תקווה, מכבי פתח תקווה, הפועל עכו, בני סכנין ומ.ס. אשדוד – כלל
לא מעמידות לרשות האוהדים שלהן אתר רשמי. העדכונים נעשים אך ורק דרך עמוד שהקימו בפייסבוק - חדשות יומיות, מידע על החתמות - אבל רחוק מאוד מהדבר האמיתי. נראה כמו ניסיון לא מוצלח לחסוך במזומנים.
אגב, במקרה של הפועל חיפה והפועל פ"ת ישנם אתרי אינטרנט פרטיים המופעלים על ידי אוהדי הקבוצה, כאלטרנטיבה להזנחה של הנהלות המועדונים.