איך הפלסטיק מזיק לאוכל שאנחנו אוכלים
רבים מהמוצרים שאנו משתמשים בהם הם מפלסטיק, החל מבקבוקי התינוקות, כלי אוכל ואפילו חשבוניות. מהם החומרים המזיקים לבריאות שלנו ומה מומלץ לעשות כדי לצמצם את החשיפה אליהם?
אנחנו חיים בעידן הפלסטיק. מסביבנו פלסטיק, הוא משמש אותנו במוצרי צריכה יומיומיים והופך את העולם נוח יותר עבורנו. אבל, ויש אבל גדול לצערנו, מסתבר שלנוחות הזו יש מחיר כבד.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
מהו הפלסטיק?
הפלסטיק הוא שם לקבוצת חומרים פולימרים סמי-סינתטיים המבוססים בעיקר על תרכובות פחמן שמקורן הוא נפט גולמי. בין סוגי הפלסטיק המוכרים: גומי, ניילון, אקריליק, PVC ועוד.
לפלסטיק יתרונות רבים: הוא קל לייצור המוני, זול, רב שימושי ובעל מגוון אדיר של תכונות פיסיקליות. אך החיסרון למין האנושי טמון בכך שהוא חומר עמיד- תהליך הפירוק שלו איטי מאוד ועל כן קשה מאוד להעלים אותו מהסביבה לאחר השימוש בו.
הסכנות שבפלסטיק
פלסטיק מרעיל: למה לא מספרים לנו את האמת?
לא רק בבקבוקים: איפה עוד מסתתר ביספינול A?
ביקשתם חשבונית? נחשפתם לביספנול Aרק בארה"ב משתמשים בכ-500 מיליארד שקיות פלסטיק בשנה, בכמיליון כוסות חד פעמיות כל שש שעות ובכ-2 מיליון בקבוקי פלסטיק כל חמש דקות. כשחושבים על משקלו הקל של הפלסטיק זה אפילו עוד יותר מדאיג.
רק 1.7% מכל בקבוקי הפלסטיק שאנו משליכים ממוחזרים. מסתבר שמחזור חומרי הפלסטיק קטן הרבה יותר ממה שאנו רוצים להאמין. הסיבה כמובן קשורה לכסף- זהו תהליך יקר, אפילו יקר מאוד ולכן הרבה יותר זול לייצר פלסטיק חדש. ולחשוב שחומר שנועד להחזיק לנצח, נזרק לאחר מס' דקות.
הקשר בין הפלסטיק לתזונה שלנו
עובדה ידועה היא שהשימוש בפלסטיק גורם לנזק ישיר לאיכות הסביבה ומכאן גם לנזק עקיף לבריאותנו, אך הוא יכול לגרום לנו גם נזקים ישירים, פחות מוכרים.
עם השנים הולכות ומצטברות עדויות לכך שלפלסטיק יש השפעה נרחבת על גוף האדם - השפעה הורמונאלית, מנטלית והתנהגותית. השערות אלה החלו לעלות כאשר הבחינו כי מתפתחות מגיפות רבות ושונות מהר מדי כמו סוכרת, ADHD (הפרעות קשב וריכוז), סרטן והשמנה.
מדענים החלו לחשוב מה עוד השתנה בחיינו מעבר לזיהום הכוללני, תרבות השפע והחוסר בפעילות גופנית והחלו לבדוק את הפלסטיקים. מסתבר שהפלסטיק מכיל 2 חומרים המזיקים לגוף: BPA)) bisphenol phosphate ופתלטים (phthalates).
שני חומרים אלו נחשבים כמשבשי פעילות הורמונאלית מכיוון שהם דומים במבנה הכימי שלהם למבנה ההורמונים הטבעיים של הגוף ויכולים להפעיל ביתר או לחסום את המערכות ההורמונליות השונות.
BPA
משתחרר לסביבה באופן הדרגתי מהפלסטיק המכיל אותו והדליפה גוברת ככל שהפלסטיק מתיישן, מתחמם, נשרט, או מורתח. כלומר, אם השארתם בקבוק פלסטיק ברכב חם או הסתובבתם עם אותו בקבוק שתייה במשך זמן רב, חלק מהמים שאתם שותים ככל הנראה מזוהמים ב- BPA.
BPA נמצא כאגוניסט (חומר הנקשר לקולטן מסוים, ומפעיל אותו בדומה לחומר המקורי) להורמון המין הנשי (אסטרוגן) והורמונים אחרים. במחקרים נמצא גם כי BPA הינו גורם אוביסוגני (גורם השמנה) וכי הוא משפיע בעיקר על נקבות ופחות על זכרים. בנוסף גילו שככל שכמות הBPA הנצרכת גבוהה יותר, השפעתו על ההשמנה גדולה יותר.
הפתלטים
הם קבוצה של חומרים כימיים אשר נמצאים בשימוש נרחב במוצרי PVC (הייצור השנתי של פתלטים בארה"ב בלבד עומד על כחצי מיליון טונות) והם משמשים כמרככים Plasticizers, אשר מאפשרים לייצר מוצרי PVC גמישים כגון: מוצרים המיועדים לילדים, צעצועי אמבטיה ונשכנים.
ככל שהמוצרים מתיישנים, ובפרט במוצרים הנתונים לשחיקה מתמדת מעצם שימושם (כגון נשכנים), הם משחררים את הפתלטים בכמויות הולכות וגדלות. מעבר לצעצועים, הפתלטים נמצאים במגוון רחב של מוצרים: שקיות עירוי של דם ונוזלים, חומרים ממסים בבשמים, בספריי לשיער ועוד.
מזה זמן רב ידוע כי חשיפה לריכוזים גבוהים מאוד של פתלטים (הרבה יותר מאשר החשיפה הנובעת משימוש יומיומי במוצרים המכילים אותם) מהווה גורם מסרטן, אולם לאחרונה התברר כי גם בריכוזים נמוכים פתלטים מסוגים פופולריים, כגון DEHP, מהווים גורם סיכון משמעותי להתפתחות התקינה של איברי המין הזכריים בשלבים קריטיים של ההתפתחות העוברית.
במאי 2005 פורסם לראשונה מחקר המזהה קשר ישיר בין חשיפה של נשים בתקופת ההריון לריכוזים נמוכים של פתלטים, לבין פגמים בהתפתחות איברי המין של בניהן הזכרים. מלבד זאת חשיפה לפתלטים יכולה להביא לירידה באיכות הזרע ולהתבגרות מינית מוקדמת אצל בנות.
איך להקטין החשיפה לנזקי הפלסטיק?
יש להעדיף אחסון בכלי זכוכית/קרמיקה על פני פלסטיק. ואם כבר בוחרים בפלסטיק אז לקנות מוצרים אשר מצוין עליהם: "ללא החומר BPA/ביספנול".
חשוב שבקבוקי התינוקות יהיו שלמים, ללא קרעים,שריטות או סדקים. הדבר נכון לגבי מוצצים. מומלץ שלא להשתמש בבקבוק פלסטיק לתינוקות יותר משנה, גם אם כתוב עליהם ללא BPA.
יש להימנע מחימום אוכל בפלסטיק רגיל במיקרוגל! מומלץ להוציא את האוכל לצלחת ולחמם. אם כן מרגישים צורך עז לחמם בכלי הפלסטיק, מומלץ להעדיף כאלה המיועדים לחימום במיקרוגל.
יש להעדיף שתייה מבקבוק זכוכית/פלדת אל חלד על פני פלסטיק, ואם כבר בוחרים לשתות בפלסטיק, מומלץ להימנע משימוש חוזר ממושך באותו הבקבוק ובוודאי להימנע מהשארתו ברכב, בשמש הקופחת.
מומלץ להימנע משימוש בכלים חד פעמיים לאוכל חם או לשתייה חמה. ישנם תחליפים העשויים מקרטון או מעץ במבוק וכן פתרונות נוספים ידידותיים יותר לסביבה ולבריאות.
שרון אלסטר היא דיאטנית קלינית בצוות דיאטנית עד הבית. אורטל רובינוביץ' היא מנכ"ל ומייסדת דיאטנית עד הבית