סדר בשלט: השינויים שישפיעו על מסך ה-TV
ערוץ 2 יתפצל לשני ערוצים שונים, ערוץ 1 ייסגר וייפתח מחדש, וערוץ 10 עדיין מתמודד עם משבר כלכלי. השינויים שמתחוללים כעת בעולם הטלוויזיה הישראלי יגיעו בסופו של דבר אל המסך - מי עמד מאחוריהם ואיך הם ייראו? סקירת מצב
נתחיל מהערוץ הנצפה והגדול ביותר - ערוץ 2. הערוץ מורכב כידוע משתי זכייניות, שאחראיות כל אחת על כמה ימי שידור בשבוע - קשת, שמשדרת בין היתר את "האח הגדול" ו"מאסטר שף", ורשת, שבין תוכניותה "The Voice" ו"המירוץ למיליון". הסידור הזה עתיד להסתיים - על פי החוק, שתיהן יכולות ולהמשיך לשדר באפיק 22 עד נובמבר 2015, עם ארכה נוספת עד לסוף שנת 2017. לאחר מכן הן יתפצלו לשני ערוצים נפרדים ויעברו לשבעה ימי שידור בשבוע. אף אחת מהן, אגב, לא תשדר באפיק 22.
קשת כבר הודיעה על כוונתה להתפצל ב-2015 ואף החלה לשדר את הלוגו שלה על המסך כחלק ממיתוגה החדש. רשת עדיין לא השיבה, אולם על פי הערכות, הסכמתה היא עניין של זמן. למרבה האירוניה, מועד הפיצול תלוי דווקא בערוץ 10. אם זה ייסגר, שר התקשורת גלעד ארדן ומנכ"ל הרשות השנייה שי באב"ד רוצים להימנע מערוץ מסחרי אחד בישראל, ולכן יעודדו את הפיצול של שתי הזכייניות כבר בתחילת השנה הבאה, מה שישנה את פני הטלוויזיה בישראל לחלוטין.
שאלה גדולה נוספת היא עתידה של חברת חדשות 2, שמוחזקת כיום על ידי רשת וקשת. בעקבות הפיצול אחת מהן תצטרך לרכוש אותה, והשנייה תקים חברת חדשות חדשה. על פי רצון הרשות השנייה, חברה זו תתבסס על אנשי חדשות 10 - אם הערוץ ייסגר.
מאזדה במקום מרצדס
ומה באמת קורה כעת במסדרונות ערוץ 10? רבות דובר על מצבו הכלכלי הרעוע. אמנם מונה מנכ"ל חדש - יוסי ורשבסקי, והחל מהלך של קיצוצים במשכורות ופיטורים, אבל הוא עדיין רחוק מהלגיע לאיזון כלכלי, ואם לא יימצא משקיע עד סוף השנה הנוכחית, הוא עשוי להיסגר.
לפני ערוץ 10 עומדת אפשרות של מעבר לערוץ נושאי, כלומר לכזה שישדר רק חדשות, יתפוס משבצת יוקרתית פחות, ולא יהווה את המתחרה הישיר של ערוץ 2. או כמו שאמרו גורמים בכירים בטלוויזיה: "הערוץ ייסע על מאזדה ולא על מרצדס, אבל עדיין יסע". נכון לעכשיו המתכונת לא משתנה, אך אין הפקות ענק באופק. בשבועות הקרובים יגיש הערוץ את לוח השידורים שלו לתקופה הקרובה לרשות השנייה, וככל הנראה הוא לא יכיל תוכניות ריאליטי גדולות, אלא כאלה שכבר צולמו והופקו כמו "בייבי בום", ותוכניות תחקיר ואקטואליה כמו "המקור" ו"פנים אמיתיות".
הערוץ היה נתון במצוקה גם בעבר והצליח להינצל, אבל הפעם גם הרשות השנייה וגם שר התקשורת גלעד ארדן לא מעוניינים במתן הקלות נוספות שיאפשרו את קיומו. האינטרס שלהם, כאמור, הוא לקדם את הפיצול בערוץ 2, וליצור תחרות של ממש בשוק הטלוויזיה המסחרית, בניגוד למצב כיום - שבו ידו של ערוץ 2 על העליונה בפער גדול.
גוף שידור נוסף שיעבור שינוי משמעותי הוא הערוץ הראשון - כחלק מהסגירה של רשות השידור ופתיחתה מחדש. ההנהלה, בראשותם של המנכ"ל יוני בן מנחם ויושב הראש אמיר גילת, כבר הוחלפה על ידי מפרק שמינה בית המשפט לקראת הסגירה. במקביל מונה עורך ראשי חדש - יונה ויזנטל, שהיה בעבר סמנכ"ל התוכן של yes.
הרשות החדשה, שאמורה להיפתח במארס 2015, נמצאת בתהליכי הקמה ראשוניים. החוק מאפשר הארכה, כך שייתכן שהיא תוקם רק בספטמבר בשנה הבאה. במסגרת תקופת הפירוק לא צפויים שינויים מרחיקי לכת בערוץ הראשון, לפחות לא כאלה בתחום התוכן. זאת בגלל התקציב המוגבל והידיעה כי כל שינוי שיתרחש רלוונטי לתקופה קצרה - עד להקמת הרשות החדשה. לאחר ההקמה ייתכן שהערוץ כבר לא ישודר באפיק 11 שבו הוא משודר כיום - במסגרת מיתוג מחדש של השידור הציבורי.