שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

לא רק חמאס: האם קטאר מממנת את דאעש?

שר גרמני וגם נסראללה טוענים שהנסיכות העשירה מהמפרץ מזרימה כסף לארגון הג'יהאד האכזרי. דו"ח אמריקני מחזק את האפשרות הזו. בינתיים לג'יהאדיסטים של "המדינה האיסלאמית" יש מקור מימון אחר: הם משתלטים על בארות, מוכרים נפט - ומשתמשים בכסף לביצוע מזימותיהם

שר הפיתוח של גרמניה, גרד מולר, היה אתמול לאישיות האירופית הבכירה ביותר שמעלה על שפתיה את מה שכמה אישים בעולם הערבי טוענים כבר כמה חודשים: קטאר היא המממנת את אנשי דאעש ("המדינה האיסלאמית"), אותו ארגון ג'יהאד אכזרי שכבש אזורים נרחבים בסוריה ובעיראק, רצח אלפים, והשבוע גם הוציא להורג מול המצלמה את העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי. חשוב להדגיש שהטענה הזו לא מגובה עד כה בראיות ובהאשמות של אישים בכירים יותר.

 

הזוועות של דאעש - העדכונים האחרונים:

 

"לסכסוכים מהסוג הזה, למשברים מהסוג הזה תמיד יש היסטוריה", אמר מולר לרשת ZDF, "אנשי דאעש, הנשק שלהם - אלה בנים אובדים חלק מהם מעיראק. עלינו לשאול מי מחמש את אנשי דאעש, מי מממן אותם - מילת המפתח היא קטאר - ואיך אנחנו מתמודדים עם האנשים האלה והמדינות האלה מבחינה פוליטית?"

 

דאעש אילץ עשרות יזידים להתאסלם    ( )

דאעש אילץ עשרות יזידים להתאסלם    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מולר, איש מפלגת "האיחוד הסוציאלי הנוצרי", מפלגת מרכז-ימין הקרובה למפלגה הנוצרית-דמוקרטית של אנגלה מרקל, לא פירט או הציג

ראיות הקושרות את קטאר לדאעש. סוכנות הידיעות רויטרס ביקשה מדובר ממשלת גרמניה הסברים על ההצהרה הזו, והדובר השיב כי הוא בודק אם דברי מולר משקפים את עמדתה הרשמית של ברלין. משרד החוץ בקטאר נמנע מתגובה מיידית.

 

קטאר, נזכיר, הכחישה בעבר כי היא מממנת ארגוני ג'יהאד קיצוניים בסוריה ובעיראק, וטענה כי גם הכסף הרב שהיא מעבירה לרצועת עזה מוזרם לבניית תשתיות ולא לטובת מימון נשק לחמאס. אבל דיפלומטים וגורמי אופוזיציה טוענים כי בעוד קטאר תומכת בפלגי המורדים המתונים בסוריה, הנתמכים גם על-ידי סעודיה והמערב, היא נותנת גיבוי גם לפלגים קיצוניים יותר המבקשים להקים מדינת הלכה איסלאמית.

העיתונאי ג'יימס פולי לפני הוצאתו להורג על-ידי דאעש ()
העיתונאי ג'יימס פולי לפני הוצאתו להורג על-ידי דאעש

הכתב האמריקני סטיבן סוטולוף, שדאעש מאיים לרצוח גם אותו ()
הכתב האמריקני סטיבן סוטולוף, שדאעש מאיים לרצוח גם אותו
בחודש מרס השנה ציטט דיוויד כהן, תת-שר האוצר האמריקני לענייני טרור ומודיעין כלכלי, דיווחים שלפהם קטאר תומכת בלוחמים איסלאמיסטים קיצונים בסוריה. קטאר, נזכיר, היא גם התומכת הראשית של האחים המוסלמים במצרים, ויחסיה עם משטרו החילוני של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי נמצאים בשפל המדרגה, בעקבות ההפיכה שבה הדיח את האחים המוסלמים ונשיאם מוחמד מורסי מהשלטון, ובעקבות הוצאת הארגון האיסלאמיסטי אל מחוץ לחוק במצרים. קטאר נותנת מקלט גם לאיסלאמיסטים רבים המעורבים בטרור, בהם אנשי חמאס וטליבאן. מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, רמז לאחרונה כי קטאר וטורקיה תומכות בדאעש.

קשה לקבוע כמה אמת יש בטענות נגד קטאר, בהתחשב במארג האינטרסים הסבוך של המזרח התיכון והמניע שיש לחלק מיריביה של דוחא להשמיץ אותה. עם זאת, אסור לשכוח את נטייתה לתמוך בתנועות איסלאם קיצוניות, ויותר מכך - את המדיניות שבמסגרתה היא מנסה לקיים קשרים עם כל השחקנים הפוליטיים והצבאיים במזרח התיכון כדי לחזק את מעמדה ולגרום למעצמות העולם והאזור להזדקק לסיוע שלה. כך למשל היא קרובה לסעודיה - אך מדברת עם איראן, מתחזקת ברית הדוקה עם ארה"ב - אבל נותנת מקלט לאנשי טליבאן, ומזרימה נשק לאויבי אסד וחיזבאללה בסוריה - אבל גם מנהלת משא ומתן ומתווכת עסקאות שבויים עם אנשיו של נסראללה.

לוחמים כורדים בדרך לעיירה גוור בעיראק, להילחם נגד דאעש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמים כורדים בדרך לעיירה גוור בעיראק, להילחם נגד דאעש(צילום: רויטרס)

אנשי דאעש בצפון סוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי דאעש בצפון סוריה(צילום: AP)
 

יהיה אשר יהיה מקור המימון של דאעש, אין ספק שהכסף אינו מתועל לטובת רכישת נשק וביצוע הרציחות החולניות של הארגון בלבד. כדי להבין את כוחו של הארגון ואת יכולתו להשתלט בקלות רבה יחסית על אזורים בעיראק ובסוריה, בעיקר כאלה של מוסלמים סונים (הארגון עצמו

דוגל באיסלאם הסוני), חשוב לזכור שאת אחיזתו בשטח הוא מבסס גם בעזרת בניית מערכת שירותים ענפה לאוכלוסייה המקומית.

 

רשת השירותים הענפה של דאעש כוללת אספקת חשמל, לימודי קוראן והפעלת מאפיות ותחנות דלק - שירותים שהתושבים לא נהנו מהם כל העת לפני בואו של הארגון, מה שמזכה אותו באהדה של חלקם. הכסף שבו משתמש דאעש מגיע לא רק ממממנים חיצוניים - קטאר או אחרים - אלא גם מהשתלטותו של הארגון על רצף טריטוריאלי מרשים מהעיירה א-ריקה בסוריה ועד לגבול העיראקי. מדובר באזור עשיר בבארות נפט, ודאעש יכול להפיק רווחים מהם ומניהול מעברי הגבול בין סוריה לעיראק. לפי ממשלת עיראק, דאעש כבר החל למכור נפט מהבארות האלה, ומשתמש בכסף שהוא מרוויח למימון מזימותיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אנשי דאעש בסוריה. מצליחים להבטיח שירותים
צילום: AP
מומלצים