שתף קטע נבחר

 

הילד היתום בנעלי רה"מ. הווזיר של ארדואן

הוא התייתם מאמו בגיל 4, למד בפנימייה יוקרתית, הצטיין בהיסטוריה וגרמנית, הרצה באוניברסיטה, ונשוי לגינקולוגית עם ארבעה ילדים. אחמט דבוטאולו לא עשה לישראל חיים קלים במשרד החוץ באנקרה, ובקרוב ימשיך להקשות עליה עם כניסתו למשרד ראש הממשלה. ואיך יחסיו עם הנשיא הנבחר ארדואן?

באופן מפתיע ובלי יותר מדי התייחסויות למאבקים הפנימיים שוודאי ליוו את המהלך, נבחר אתמול (יום ה') שר החוץ הטורקי אחמט דבואטולו למועמד מפלגת השלטון "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) לאייש את תפקיד ראש הממשלה החל מה-29 לאוגוסט במקומו של נשיא טורקיה הנכנס, רג'פ טאיפ ארדואן.

 

עוד חדשות בעולם :

לא בדיחה: ברק אובמה רץ בבחירות בברזיל

קרקס אותו: גמל נשך תינוק בן 4 חודשים

מייל מדאעש: 132.5 מ' דולר ונשחרר הכתב

טורקיה: ארדואן מינה את דבוטאולו לר"מ

 

"המועמד שלנו לתפקיד הוא שר החוץ, מושל מחוז קוניה, אחינו - אחמט דבוטולו", בישר ארדואן על המינוי לאחר דיון בן שלוש שעות שהתקיים בבית מפלגת השלטון באנקרה. "שאלנו את כל מי שאפשר לשאול, מאנשים ברחוב ועד לראשי הרפובליקה ומבחינתנו הוא האדם הנכון להחליף (אותי) ולהילחם במדינה המקבילה", הוסיף והתכוון בכינוי זה ליריבות של המפלגה עם אנשיו של איש הדת הגולה פתהוללה גולן.

 

מדיניות חוץ כושלת. דבוטאולו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מדיניות חוץ כושלת. דבוטאולו(צילום: AFP)
על אף הקרבה הרבה של דבוטאולו ל"סולטן החדש", כפי שמכונה הנשיא הנבחר ארדואן על ידי התקשורת הטורקית, עד הבוקר לא היה ברור בכלל שאכן תתבצע העברת תפקיד חלקה וגם זהות מחליפו של ארדואן לא הייתה ברורה. ראש הממשלה היוצא לא לא שש למנות את מחליפו, וגרירת הרגליים שלו גררה ביקורת וחשש מהאפשרות שהוא מתכנן למזג את תפקידו החדש עם הקודם.

 

לא ממש ידיד ישראל:

"על ישראל להכיר באחריות להרג" (על ה"מרמרה")

"חייל נחטף, ומה עם 70 הפלסטינים שנהרגו ביממה האחרונה?" (במבצע "צוק איתן")

"למה אסד אפילו לא זרק אבן קטנה כשמטוסים ישראליים טסו מעל ארמונו ושיחקו עם הכבוד של ארצו? (על תקיפה ליד דמשק)

"איש לא יסחט אותנו" (על תוכנית ליברמן לתמוך במורדים הכורדים)

 

הנשיא היוצא עבדוללה גול, שהוכתר בימים שאחרי הבחירות לנשיאות כמועמד המוביל להחליף את ארודאן במהלך של כיסאות המוזיקליים בנוסח זה שביצעו ולדימיר פוטין ודמיטרי מדבדב ברוסיה, נפסל ככל הנראה להמשיך ולכהן בעמדה פוליטית בכירה וזאת בשל הביקורת שמתח בשנים האחרונות על חלק ממהלכי הממשלה בראשותו של ארדואן.

 

לנשיא החדש לא תהיה בעיה דומה עם דבוטאולו, שנחשב למקורבו הקולני ביותר שאוחז בדעות אף יותר קיצוניות משלו, בעיקר בכל הנוגע למקומה הגיאו-פוליטי של טורקיה וגם למדיניותה מול ישראל. אם ארדואן הוא הסולטן של האימפריה המתחדשת, אזי שדבוטאולו הוא הווזיר - יועץ החצר הבכיר של הסולטן.

 

אורח חיים צנוע

דבוטאולו, בן 55, נחשב לאחד הפוליטיקאים האהובים על מצביעי AKP, הרבה בזכות הביקורת הנוקבת שלו על ישראל ולאורח חייו הצנוע. עד למינויו לשר החוץ של טורקיה ולמעברו ההכרחי לאנקרה, התגורר דבוטאולו יותר מ-30 שנה עם אשתו הגינקולוגית (שמתהדרת בכיסוי ראש איסלאמי כמו שאר נשות הפוליטיקאים ב-AKP) וארבעת ילדיהם באותו בית באיסטנבול ושמו לא נקשר לאף שערוריית שחיתות.

 

שר החוץ לשעבר נולד בעיר הקטנה טשקנט (בטורקית: "עיר הסלע") שבמחוז קוניה שבאנטוליה. הוא התייתם מאמו בגיל ארבע ובגיל 12 נשלח על ידי אביו לפנימייה של הגימנסיה של איסטנבול (Istanbul erkek lisesi), מבתי הספר הציבוריים והיוקרתיים במדינה, שנתמך אקדמית על ידי גרמניה מאז הקמתו ב-1884.

 

הכיר את דבוטאולו כשהיה ראש העיר איסטנבול. ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
הכיר את דבוטאולו כשהיה ראש העיר איסטנבול. ארדואן(צילום: AP)
"התלמידים המצטיינים במבחני הסיום הלאומיים של בתי הספר היסודיים ושידם אינה משגת לבתי הספר הפרטיים והיוקרתיים של טורקיה מגיעים לכאן, לפנימייה, באופן מסורתי. כך זה היום וכך היה אז בתקופתו של דבוטאולו, וזו דרכה של המדינה להביא מחבלי הספר את מי שיכול להחזיר מצדו מאוחר יותר למדינה באקדמיה ובכלכלה", אמר ל-ynet אחד המורים הגרמניים לשעבר בתיכון הטורקי.

 

דובר גרמנית שוטפת

בלימודיו בתיכון התבלט דבוטאולו בהיסטוריה ובגרמנית (שפה שאותה הוא דובר באופן שוטף, כמו גם ערבית ואנגלית), ובסיומם המשיך ללימודי מדע המדינה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת בואזיצ'י הנחשבת שבאיסטנבול.

 

את מרבית שנותיו כמרצה עשה באוניברסיטת מרמרה העממית, שמזוהה כיום עם תומכי AKP ובין לבין התגורר כמה שנים בקואלה למפור, בירת מלזיה, כדי לחזק לטענתו את ההיכרות שלו עם זרמי האיסלאם של דרום-מזרח אסיה.

 

תחומי המחקר האקדמיים של דבוטאולו עסקו במדיניות הפוליטית של האימפריה העותמנית בפרט ובמזרח התיכון בכלל. בשנים האחרונות הוא נחשב למי שמתווה את האסטרטגיה של טורקיה לטווח הארוך, במדיניות שמכונה על ידי מתנגדיו כמדיניות "ניאו-עותמנית" על שם רצונו הבלתי מסתייג של דבוטאולו להחזיר עטרה ליושנה ולהתמקד במדיניות פאן-איסלאמית של "אפס בעיות עם השכנים" - עד שזה מגיע לישראל בפרט ולחיבור למדינות בעלות צביון מערבי בכלל. מה שגם מסביר את ההתנגדות הקולנית שלו ליחסי ארצו עם ישראל. יחסים אלה הגיעו לשיא שלילי במבצע "עופרת יצוקה" (2009-2008) ובמשבר שנוצר לאחר מותם של עשרה פעילים טורקים בהשתלטות של שייטת 13 ב-2010 על "מאווי מרמרה", אונייה שעשתה את דרכה לרצועת עזה. 


פרופסור יחיד בין ערב רב של עסקנים ואנשי דת. דבוטאולו וארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרופסור יחיד בין ערב רב של עסקנים ואנשי דת. דבוטאולו וארדואן(צילום: AFP)

בימיו כשר החוץ הרבה דבוטאולו לתקוף את ישראל, במיוחד אחרי אירועי ה"מרמרה". לפני שנתיים, בימי מבצע "עמוד ענן" של צה"ל בעזה, הגיע דבוטאולו עם משלחת הליגה הערבית לרצועה, ופרץ בבכי. בפברואר אשתקד, אחרי שלפי פרסומים זרים ישראל תקפה בסוריה, תקף דבוטאולו את בשאר אסד על שהוא אינו מגיב: "מדוע בשאר אסד אפילו לא זרק אבן קטנה כשמטוסים ישראלים טסו מעל ארמונו ושיחקו עם הכבוד של ארצו?".

 

את ארודאן הכיר דבוטאולו בשנות התשעים של המאה הקודמת, בהיותו ראש עיריית איסטנבול לאחר שהמשנה שלו - שהתפרסמה בספרו "העומק האסטרגטי" - משכה את תשומת לבו של מי שיהיה בקרוב נשיא טורקיה.

את ההיכרות ביניהם עשה החבר המשותף גול, אותו מכיר דבוטאולו עוד מגלותו של גול בסעודיה בשנות השמונים. אחרי ש"מפלגת הרווחה" ברשות נג'מטין ארבקאן פורקה והוצאה מהחוק, הוא צורף על ידי ארדואן לשורות המפלגה החדשה "מפלגת הצדק והפיתוח" כעלה תאנה אקדמי - פרופסור יחיד בין ערב רב של עסקנים ואנשי דת. לכן כינויו על ידי מקורביו הוא "הוג'ה" (בטורקית: מורה משכיל).

 

דבוטאלו כשל ברבים מהמיזמים הפוליטיים שלו בתחום החוץ כשאיראן וסוריה, שאותן קירב מאוד לטורקיה לפני מהפכות "האביב הערבי", התרחקו מהמשטר באנקרה. דבוטאולו נחשב לאחד המתנגדים לציר החילוני במדינות ערב, והוא עודד במהלך המהומות בתוניסיה ובלוב את המפגינים. מאידך - גם בארמנים הוא תומך ואפילו הביע צער באופן פומבי ביחד עם ארדואן על השואה הארמנית וקרא למתן תקציבים למחקר השואה באפריל השנה בהצהרה משותפת כדי לקרוץ לאיחוד האירופי ולשכך את הביקורת שמופנית מכיוונו על הנעשה בטורקיה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מי יותר קיצוני בדעותיו? דבוטאולו וארדואן
צילום: AFP
מומלצים