ארגון הטרור "האינטרנטי" ביותר נלחם ברשת
טוויטר ויוטיוב כבר מזמן הפכו לכלי בידי פעילי טרור, אך איש לא מיומן בשימוש בהם כמו פעילי דאעש, שמנצלים את השכלתם המערבית כדי להגיע לקהלים חדשים. אולם פרסום סרטון ההוצאה להורג עורר גל מחאה עולמי. האם הם חצו את הגבול?
סרטון ההוצאה להורג של העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי בידי פעיל דאעש לא היה הראשון מסוגו. הוא גם לא היה בהכרח מזוויע יותר מסרטונים אחרים שתיעדו רצח שבויים. אולם בדבר אחד הוא נבדל מסרטונים דומים שהועלו לרשת במהלך המלחמה בעיראק או מתיעוד ההוצאה להורג של דניאל פרל ב-2002 - הפעם הסרטון התפשט בין מחשבים בקצב חסר תקדים.
הכתבות האחרונות על דאעש:
"נרווה צימאוננו עם דמכם". המסר מדאעש
מייל מדאעש: 132.5 מ' דולר ונשחרר הכתב
"ג'ון מהביטלס", עורף הראשים של דאעש
יוטיוב מיהר להסיר את הסרטון המזעזע שפרסם דאעש ביום שלישי בלילה, אולם בשלב הזה הוא כבר הוטמע באתרים אחרים וצילומי מסך ממנו כבר נפוצו בטוויטר. תומכים וחברים של הארגון הקיצוני סייעו בהפצת התיעוד והצדיקו אותו, למשל, עם פרסום תמונות של חיילים אמריקנים מתעללים באסירים בכלא העיראקי אבו גרייב. הם האשימו את פולי בהיותו מרגל, או טענו שמגיע לו למות פשוט בגין היותו אמריקני לא מוסלמי.
"כולם משתמשים בטוויטר", הזכיר מדען המדינה מקס אברמס, שטוען כי אין סיבה להיות מופתעים מהנוכחות של דאעש ברשתות החברתיות. עם זאת, לדבריו, הארגון מפגין בתחום זה מומחיות שעולה בהרבה על זו של אל-קאעידה ותנועות ג'יהאד אחרות שקדמו לו.
בטוויטר, לדוגמה, משתמשים הג'יהאדיסטים בהאשטגים פופולריים כמו הוואי או פרגוסון (פרבר העיר סנט לואיס בארה"ב שבו פרצו מהומות בעקבות הרג נער שחור בידי שוטר), כדי לנצל את העניין שמעורר הסיפורים החדשותיים שקשורים לתוויות האלו ולהגביר את החשיפה של הציוצים שלהם, גם אם אינם קשורים.
המפתח להצלחה: פעילים צעירים ודוברי אנגלית
ההצלחה שלהם נובעת לא רק מהתחזקות הרשתות החברתיות בשנים האחרונות, אלא גם מהעובדה שהפעילים של דאעש ברשת הם לרוב צעירים בעלי השכלה מערבית שמצטרפים לארגון. "למערביים האלו יש יתרון מבחינת ההיכרות שלהם עם הרשתות החברתיות, וגם הידע שלהם באנגלית מאפשר לפנות לאנשים מחוץ לדאעש ביתר קלות", המשיך אברמס. "הפרסומים שלהם נועדו להפגין עוצמה, והם אולי דוחים את רוב הגולשים בקהילה הבינלאומית, אבל יש להם קהל רב בקרב קבוצות קיצוניות יותר".
אולם פרסום תיעוד ההוצאה להורג של פולי היה כנראה יותר מדי, גם עבור הגולשים המתונים שכבר נחשפו לאיומי דאעש ברשת ושתקו. הסרטון הוליד באחרונה תנועת מחאה, בעיקר בטוויטר תחת הכותרת #ISISmediablackout, שקוראת למצייצים להימנע מאזכורים של הארגון אשר נותנים לו במה פומבית.
"אני לא אשתף תמונות או סרטונים של אלימות שצולמו בכוונה והופצו על-ידי דאעש למטרות תעמולה", כתבה גולשת שכנראה הייתה הראשונה לפרסם את התגית. זו הופיעה בטוויטר זמן קצר לאחר פרסום הסרטון המזוויע, ומאז זכתה לאלפי שיתופים. הגולשת קראה: "גדעו את ההתפשטות שלהם, שפכו מים על הלהבה שלהם".
למחאה הצטרף כתב של רשת אל-ג'זירה בארצות הברית, שטען כי שיתוף הסרטון של פולי "משחק לידי דעאש". הוא הוסיף: "זה מה שהם רוצים, אל תתנו להם את הסיפוק". אחרים, בהם כתבת רשת CNN אליס לבוט, היום ספקניים יותר לגבי המחאה ותהו אם בכל זאת יש תועלת לציבור שנובעת מהפצת הסרטון.
אחד הגולשים טען כי לעיתונאים "יש אחריות לדווח על רצח או על הסתה לרצח", וגם לבוט עצמה ציינה כי התיעוד מדגיש את המציאות את המלחמה בסוריה ואת הסכנות שעמן מתמודדים עיתונאים באזורי סכסוך. לצד זאת, היא הודתה: "מה יותר יעיל - למנוע מהם (דאעש) פרסום או להעלות מודעות לאכזריות שלהם? אני קרועה בין שתי האפשרויות".