אף משפחה לא נותרה בנחל עוז: "יש גבול לכוח העמידה של אמהות וילדים מול פצמ"רים"
אחרי הפצמ"ר שהרג את דניאל והפגיעה בחדר האוכל, לתושבי עוטף עזה נמאס. ההנחיות לא שונו, אבל נחל עוז נעזב וגם מעין השלושה יפונו ילדים ומבוגרים: "אין אמירה מנהיגותית, ההנחיות לא מותאמות למציאות". השר אהרונוביץ' כבר אומר בפה מלא: "מי שיכול לצאת להפוגה - שייצא"
אתמול נהרג דניאל בן ה-4 מנפילת פצצת מרגמה בקיבוץ במועצת שער הנגב, היום (שבת) נפגע חדר אוכל באותו יישוב פגיעה ישירה - ולתושבי קיבוץ נחל עוז נמאס. המשפחות המעטות שעוד נשארו בו החליטו לעזוב את המקום, ומשעות הצהריים לא נותרה בקיבוץ אף לא משפחה אחת עם ילדים. מתוך כ-360 חברי קיבוץ נותרו בנחל עוז כ-90 איש, רובם הגדול בעלי תפקידים.
המטחים הבלתי פוסקים של הרקטות ופצצות המרגמה הכריעו גם את תושבי קיבוץ עין השלושה, שלא יחזרו לבתיהם בקרוב. בהודעה שהועברה לתושבים נאמר כי "בשל המצב הביטחוני הקשה החלטנו לפנות את המשפחות עם ילדים וחברים מבוגרים. נסיעה מאורגנת מחר לסמינר אורנים בקריית טבעון". כל העוזבים עשו זאת כשהם מותחים ביקורת על התנהלות הממשלה, ובזמן שאין אף הודעה רשמית הממליצה להם לעזוב את בתיהם.
עם זאת, אהרונוביץ' לא רצה להמליץ מפורשות על עזיבה: "שיקול הדעת הוא רק שלהם. הצבא ומערכת הביטחון יכולים להמליץ אבל התושבים צריכים לקבל החלטה". על המצב הנוכחי במערכה אמר: "באמצעות הפסקת אש זה כנראה לא הולך. צריך להכות ולטפל ויש עוד הרבה עבודה. צה"ל נתן מכה לחמאס וצריך סבלנות ואי אפשר למדוד את זה בימים או שבועות".
התושבים בנחל עוז מרגישים כי הופקרו על ידי הרשויות. "אנחנו מאוכזבים שאחרי חודש וחצי של לחימה המציאות בשטח לא השתנה", אמרו רגע לפני יציאת המשפחות האחרונות מהקיבוץ להפוגה נוספת מחוצה לו, לזמן בלתי מוגבל. ראשי אותו קיבוץ ממועצת שער הנגב היו היחידים שהמליצו לתושבים לא לחזור אליו, גם לאחר "נאום הכלניות" של הרמטכ"ל בני גנץ - ורגע לפני כניסת השבת הפכה התחזית הקודרת למציאות, עם פגיעת הפצמ"ר בבית משפחת טרגרמן בשער הנגב. הלווייתו של הילד תתקיים מחר בשעה 9:00 בבית העלמין חבל שלום במועצת אשכול.
"הביאו אותנו כמו עדר, אמרו שהכול בסדר"
"הבוקר המשפחות מתארגנות לקראת יציאה מחודשת", סיפרה דוברת הקיבוץ ינינה ברנע לפני העזיבה. "חלק מהמשפחות עזבו כבר אתמול בערב וחלק ייצאו בשעות הקרובות. המציאות בקיבוץ לא השתנה והתחושות עצובות וכואבות. אנחנו חוזרים בהרבה מובנים למה שהיה כאן לפני שבועיים. ההנחיה שניתנה תושבים לחזור הביתה לא תואמת את המציאות בשטח כי כל הזמן יש כאן ירי של רקטות ופצמ"רים. אנחנו חיים באי ודאות. אין שום אמירה לגבי התוכניות קדימה. היו אומנם כמה ימים של שקט, אבל חזרנו אחורה".
סלבה ברמוביץ, שעזבה לאחרונה לקיבוץ דורות, הגיעה הבוקר לקחת בגדים: "מה שקרה אתמול זה מזעזע, אין לי מילים. ניקח דברים מהר ונברח לילדים שמחכים לנו במקום בטוח". גם יסמין שעזבה את הקיבוץ עם בן זוגה, כשהתחדשה האש בתחילת השבוע, הגיעה הבוקר לקחת בגדים וציוד: "לפי איך שזה נראה זה לא ייסתיים בקרוב. אנחנו נחזור כשנרגיש בטוחים". ססיליה בוגדנוביץ מנחל עוז הוסיפה: "הביאו אותנו כמו עדר. אמרו שהכל כאן כבר בסדר"
תחושת חוסר הביטחון של התושבים מקבלת חיזוק עם הצבתו של מחסום משטרה צבאית המונע מאזרחים שאינם גרים בקיבוץ לעבור. "מסוכן בפנים", אומרים החיילים לבאים. "המעבר הוא לתושבי הקיבוץ בלבד".
כבר אתמול העביר "פורום היישובים צמודי הגדר" דרישה למקבלי ההחלטות לביצוע "מעשה שיראה שאתם רציניים בהגנה על יישובי המנהרות, אחרת הקו ייפול במשמרת שלכם". אופיר ליבשטיין מפורום היישובים אמר כי "יש גבול לכוח העמידה של אמהות וילדים מול פצצות מרגמה ומנהרות. זהו רגע של משבר ואין אמירה מנהיגותית ראויה. חייבים מענה בטחוני ותמיכה כלכלית מסיבית - בנייה, תשתיות ופיתוח כלכלי".
מחצות שוגרו לעבר ישראל 36 רקטות ופצצות מרגמה, 28 מהן התפוצצו בשטחים פתוחים ושתי רקטות יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל. יתר השיגורים מרצועת עזה היו כושלים. הרוב הגדול של הרקטות ופצצות המרגמה נורו ליישובי עוטף עזה, ובכמה מהמקרים גם גרמו לנזק רב. אחרי השעה 13:00 נשמעה לראשונה היום אזעקה גם באשדוד.