עזיבה מאורגנת של עוטף עזה: "אנחנו לא רואים את הסוף"
30 משפחות מעין השלושה עלו בצהריים על אוטובוסים שלקחו אותן לאכסניית נוער בירושלים. ביישובים הצמודים לגדר נשארו רק כשליש מהתושבים. תושב הקיבוץ: "הילדים לא יחזרו לאזור במצב הזה"
מלחמת ההתשה שכפה מבצע צוק איתן על יישובי עוטף עזה מובילה לעזיבה מאורגנת של היישובים: מקיבוץ עין השלושה במועצת אשכול יצאו אחר הצהריים (א') באופן מסודר כ-30 משפחות, ובסך הכול 120 איש, לאכסניית נוער בירושלים. העזיבה עדיין מתבצעת באופן מאורגן בקיבוצים נוספים במועצות סביב רצועת עזה, ובסיוע משרד הביטחון. אתמול החל רישום של משפחות המעוניינות לעזוב, והן עולות על האוטובוסים היום ואתמול.
- כל השיגורים, הנפילות והיירוטים - היכנסו לעמוד המבזקים
על רקע זה יישארו בקיבוץ עין השלושה רק כמחצית מ-340 התושבים. "יש פה תחושה קשה ואנחנו לא רואים את הסוף", אמר דני כהן, חבר מכיתת הכוננות של הקיבוץ. ביישובים צמודי הגדר במועצת אשכול - נירים , ניר עוז, עין השלושה, כיסופים, חולית, סופה וכרם שלום - נותרו בממוצע כ-40-30 אחוז התושבים. ביישובי הקו האחורי של המועצה נותרו לפי ההערכות בין 70 ל-90 אחוז מהתושבים.
כמו כמעט כל יום בשבוע האחרון, גם הבוקר החלו אזעקות הצבע אדום לפעול בשעות הבוקר המוקדמות, ומאז נמשך ירי הרקטות והפצמ"רים ליישובי עוטף עזה כמעט ללא הפסקה. "נקלענו למלחמת התשה", ממשיך כהן. "חשבנו שזה ייגמר במהלך הקיץ אבל התבדינו. במצב הזה אנחנו כמובן לא נתחיל את שנת הלימודים. ברור שהילדים לא יחזרו לאזור במצב הזה. למרות שאנחנו כבר חודש וחצי במצב הזה, אנחנו ממשיכים להפעיל את הקיבוץ כרגיל. הסיוע שנקבל מהמדינה הוא מעט מדי ומאוחר מדי".
במחלקת הביטחון של התנועה הקיבוצית מסבירים שעד אתמול היו הם האחראים על סידורי ההוצאה לאירוח מעוטף עזה אל יישובים מחוצה להם, אלא שכעת עברה האחריות למדינה באמצעות רח"ל (רשות החירום הלאומית). נוקי גולדפישר ממחלקת הביטחון של התנועה: "מאתמול, בעקבות מותו של דניאל טרגרמן, המדינה מעורבת. היא עובדת באופן מסודר מול המועצות בפינוי מסודר של משפחות שמעוניינות. זה לא פינוי, אלא הפוגה. במסגרת הזאת, רוב האירוח נעשה באכסניות נוער".
קארן סילברמן (22), גם היא חברה בכיתת הכוננות היישובית שנשארת בקיבוץ, שכנעה את אמה לעזוב. "כשאימא פה אני דואגת לה", היא אומרת. "כמה ימים אנחנו מנסים לשכנע אותה להתפנות ורק לפני כמה שעות היא הסכימה. יש לי תחושות מעורבות. אנחנו שמחים שהם הולכים, יש פחות דאגה לנו. כל בום וכל פצמ"ר לא יודעים אם זה נפל על בית עם ילדים. עכשיו אני שמחה שהם הולכים למקום בטוח שבו הילדים יוכלו לשחק".
דנה, תושבת קיבוץ מהמועצה האזורית שער הנגב,,לא ידעה בצהריים מתי ולאן היא עומדת להתפנות. "נערך רישום ואנחנו מחכים לפינוי מסודר", אמרה. "רק אחר כך נדע. אנחנו מקווים שזה יהיה הערב או מחר בבוקר. השאלה לאן לוקחים אותנו היא ממש חידה בשבילנו. אנחנו ארוזים כבר מהבוקר".
פרננדה רוזנבלום בת ה-13, תושב עין השלושה, אמרה ל-ynet: "אותי זה מבאס לעזוב. זה הבית שלי. הייתי מחוץ לבית יותר מחודש והתגעגעתי לתחושה של בית. מעכשיו מסוכן להיות בקיבוץ בגלל הפצמ"רים.
זה יכול ליפול בכל מקום ובכל רגע".
סילביה מירנסקי בת ה-71 סיפרה שהיא עוזבת את הקיבוץ כי "אנחנו לחוצים ועצבניים. לא טוב לנו לעבור מהממ"ד לסלון ומהסלון לממ"ד. אם יוצאים החוצה צריך לרוץ כמו מטורפים. זה לא טוב לחיות ככה. לא לבעלי ולא לי. אני הייתי כבר בנגלה הקודמת מחוץ לבית ארבעה שבועות. חזרנו כי אמרו לנו שיהיה בסדר. למחרת היה אותו דבר. אנחנו יותר משבועיים פה וכל יום זה יותר גרוע".
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר אמר בנימין נתניהו: "אנחנו ערוכים לכך שהמערכה תימשך גם לאחר מועד פתיחת הלימודים". הוא פנה לתושבי עוטף עזה והוסיף: "נעשה הכול כדי לעזור לכם לעבור את הימים הקשים הללו, ובישיבת הממשלה הבאה נאשר חבילה יוצאת דופן לסיוע. אנחנו איתכם ונישאר איתכם עד שיושג השקט וגם אחריו".