שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז, רויטרס, AFP

במרחק נגיעה מעזה: מערכת הביטחון נטשה את הרבש"צים שפונים לתרומות

רכז הביטחון בנחל עוז נאלץ לתחזק את ג'יפ השטח שלו מכספי תרומות או מחשבון מקופת הקיבוץ בעקבות החלטת מערכת הביטחון לקצץ את תקציב האחזקה. גורמי ביטחון אזרחיים: "אין לנו לובי כמו למתנחלים". צה"ל: הנושא ייבחן בשנית

בני סלע, רכז הביטחון השוטף הצה"לי (רבש"צ) של קיבוץ נחל עוז במועצה האזורית שער הנגב, נוסע בג'יפ לנדרובר משנת 2005. עלות האחזקה שלו יקרה ורק 800 מטרים מפרידים בין בתי הקיבוץ לבין שכונת סג'עייה בעזה משם מגיעים איומי צלפים, ירי נ"ט ופצמ"רים. כלל הדברים הללו לא מנעו ממערכת הביטחון להפסיק בתחילת השנה את האחזקה ברכב הממוגן שלו.

 

המערכה בדרום - כתבות נוספות:

פגיעה במתחם בריכה באשכול ובמגרש ספורט

תינוקת נקראה על שם הלוחם שנהרג

לנדאו לנתניהו: פטור ממע"מ לעוטף כמו באילת

 

ההחלטה לא שונתה למרות תחילת הלחימה ברצועה לפני 49 ימים, אף על פי עשרות פצצות המרגמה שנורו לעבר הקיבוץ ואיום המנהרות שהתגלה, כולל המנהרה שממנה הגיחו המחבלים שהרגו חמישה לוחמים.

סלע עם הרכב הממוגן. רק 800 מטרים מעזה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
סלע עם הרכב הממוגן. רק 800 מטרים מעזה(צילום: יואב זיתון)

סלע נאלץ מאז לתחזק את ג'יפ השטח הממוגן שלו מכספי תרומות או על חשבון קופת הקיבוץ כדי להמשיך לקפוץ לזירות פיגועים ונפילות פצמ"רים. תקלה טכנית שאירעה בג'יפ שלו הסתכמה בתיקון שהוערך בכ-10,000 שקלים. בגלל קיצוץ התקציב, נאלץ סלע לפנות לתורמים. "את הקבלה בסופו של דבר הפננו לצבא. שלחתי אותה גם לתורם אזרחי שביקשתי את עזרתו והוא תרם לטובת הפעילות ציוד כמו פנסים וזרקורים" סיפר סלע ל-ynet.

 

בצבא טוענים כי הוחלט באופן חריג לאשר לרבש"צ נחל עוז את עלות התיקון מתקציב פיקוד העורף. לדברי סלע, בפיקוד העורף אמרו לו כי בשנה הבאה עשוי המימון להתחדש ועד אז יצטרך הקיבוץ לשלם אלפי שקלים מקופתו על האחזקה השוטפת והדלק של הג'יפ. יצוין כי מקופת הקיבוץ והמועצה האזורית נאלצו התושבים להוציא כסף כדי לסייע לעצמם להתפנות מהקיבוץ בסוף השבוע לאחר שהמדינה לא הגישה סיוע או מימון לפינוי.

 

"ביום שישי בצהריים הייתי בצהריים עם הנכד שלי בן החמש, שמענו אזעקה ורצתי איתו לתוך הרכב הממוגן. מיד לאחר מכן התפוצץ פצמ"ר שבעה מטרים מאיתנו. זה רגע של שבירה", אמר הרבש"צ הוותיק.

 

"אף פעם לא בכינו ולא הפגנו"

גורמי ביטחון אזרחיים מעוטף עזה מתחו ביקורת בשיחה עם ynet על ההחלטה לקצץ באחזקת הרכבים הממוגנים: "אנו נוסעים איתם בקו האש, קופצים יחד עם חברי כיתת הכוננות לכל זירת אירוע, מחשש לחדירות מחבלים או ירי לעבר מרחב הישובים. אף פעם לא בכינו ולא הפגנו כי זה האופי של האנשים פה. אין לנו את הלובי שיש בכנסת למתנחלים וככה זה נראה. אנחנו לא אלקטורט בעוטף עזה".

 

סוגיית אחזקת הרכב מצטרפת להחלטת מערכת הביטחון לקצץ בתקציב רכבי הביטחון ביישובי עוטף עזה בטווח של 7-4 ק"מ מהגבול. הקיצוץ בתקציב אחזקת הרכבים הממוגנים הוא לכלל הרבש"צים ביישובי העוטף הצמודים לגדר.

הציוד שקיבל סלע מתורמים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הציוד שקיבל סלע מתורמים(צילום: יואב זיתון)

ההחלטה לבטל את אחזקת הרכבים הממוגנים והשארת רכבי שטח לא ממוגנים נבעה משנת הייצור הישנה של הרכבים מול הערכת מצב, שלפיה יוכלו רכזי הביטחון להסתדר גם עם הרכבים "הרכים". עם זאת, בצבא אפשרו לרבש"צים להישאר עם הרכבים הממוגנים, אך עלות האחזקה תיפול עליהם.

 

כעת בעקבות הלחימה צפויה להתקיים בצבא הערכת מצב מחודשת לגבי תוכנית ההגנה והמיגון המעודכנת לעוטף עזה, שעשויה לכלול את החזרת אחזקת הרכבים הממוגנים. מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המענה לתקלה המדוברת ברכבו של הרבש"צ מנחל עוז ניתן על ידי צה"ל. מענה ההגנה הניתן ליישובי עוטף עזה מתעדכן בהתאם להערכות מצב המתקיימות על-ידי פיקוד העורף ופיקוד הדרום ועל כן אחזקת הרכבים הממוגנים תיבחן בשנית".

 

"מקבל 5,000 שקלים בחודש ומגן 24 שעות ביממה"

כאמור, במערכת הביטחון הוחלט גם לקצץ בתקני הרבש"צים ביישובי העוטף וההחלטה התקבלה בזעם ביישובים. גורמים בצבא הסבירו כי ההחלטה התקבלה על פי כמה קריטריונים, בהם ירידה בסיכוי לחדירת מחבלים ליישוב. לנוכח העובדה כי המנהרות העלו שוב את האיום הזה לכותרות, הסיבה הזו הפכה למגוחכת במיוחד.

 

סיבה נוספת שהעלו הייתה המענה הצבאי, שכן ביישובי העוטף יש כביכול מענה צבאי גבוה לאיומים. סיבה שלישית הייתה ההיסטוריה הגזרתית. גם סיבה זו נשמעה מוזרה משום שביישובי הערבה לא פגעו בתקני הרבש"צים ולא היו אירועי חדירה שם לפחות בעשור האחרון.

 

קב"ט מועצת אשכול ניקי לוי הבהיר כי החלטת הקיצוץ פגעה קשות בתחושת הביטחון. "להוריד רבש"צ בחצי משרה זו פגיעה ישירה בזמינות שלו. המחבלים מגיעים בכל שעות היממה", תקף לוי. "משרדי הממשלה אומרים שהרשויות הם לבנת היסוד במוכנות העורף. לבנת היסוד ברשויות זה הרבש"צ. האיש שנמצא בשגרה ובחירום בכל אירוע, בכל שעה ובכל מקום. הוא העיניים והאוזניים של הרשות ביישוב, דואג לשמירה ונותן מענה מיידי. הם מצילים חיים. גם המשטרה מבינה את זה ומקנה לרבש"צים סמכויות ועובדת איתם בשיתוף פעולה".

 

אחד מרכזי הביטחון בעוטף הצטרף לדבריו של לוי. "תפקיד הרבש"צ הוא כמו של הצבא, שתפקידו להגן ולתת תחושת הגנה וביטחון לתושבים. בימי הלחימה, תחושת הביטחון נפגעה מאוד בעיקר בקרב הילדים בגלל האזעקות".

 

הרבש"צ הוסיף כי "כשתושב רואה משהו חשוד, הכתובת היא אני. אני קופץ לכל אירוע, פלילי או ביטחוני. הזמינות של כוחות ביטחון אחרים היא פחותה. אני מקבל 5,000 שקלים בחודש ונותן אחריות של 24 שעות ביממה. בפיקוד העורף אמרו שעשו עבודת מטה וזיהו אפשרות לקצץ את התפקידים האלה. שבועיים לפני המבצע בעזה שוחחנו עם גורם בפיקוד העורף, שאמר שאיום החדירה ירד ואיום הרקטות לא מעניין. פתאום כולם התאדו ואותי הקפיצו על מנהרה".

 

אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, אמר כי "בשיתוף עם מערכת הביטחון נעשתה היערכות שונה ומתאימה יותר למציאות. בשבועות הקרובים נקבל את הפתרונות והמענים המתאימים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
רבש"צ נחל עוז בני סלע
צילום: יואב זיתון
מומלצים