בגלל החורף הטורקי: חשש שהנוטלה יתייקר
הקרה שתקפה את טורקיה בחורף האחרון גרמה לפגיעה משמעותית ביבול אגוזי הלוז, שהובילה לזינוק של 80% במחירים הסיטונאיים. טורקיה מייצאת חצי מאגוזי הלוז שלה לגרמניה ולאיטליה בה פועלת פררו - רוכשת אגוזי הלוז הגדולה בעולם המייצרת מותגים כמו נוטלה וקינדר
הקרה שתקפה את ארבעת המחוזות הטורקיים של הים השחור (גירסון, טרבזון, ריזה ואורדו) בסוף החורף האחרון גרמה לפגיעה משמעותית ביבול אגוזי הלוז באזור, הנחשב ליצואן אגוזי הלוז המוביל בעולם. הדבר הוביל לעלייה משמעותית ראשונה במחירי האגוזים מאז 2004, שצפויה להזניק את מחירי המוצרים המתבססים עליהם.
חרם על טורקיה? הסחר עם ישראל בשיא
תוצרת טורקיה במנות הקרב לחיילים
בעזרת השם: האנשים מאחורי מותגי הענק
הפקת אגוזי הלוז בטורקיה מגיעה לרוב להיקפים של 590 אלף טון בשנה, שמהווים 75% מהצריכה הגלובלית. בעקבות מזג האוויר הקיצוני צפוי היקף היבול לצנוח השנה ל-370 אלף טון בלבד, על פי היצרנים הטורקים. הצניחה במלאי כבר הובילה לזינוק במחירים הסיטונאיים שטיפסו ב-80%.
"בשנה שעברה, המחיר של קילו אגוז לוז עמד על כ-6 לירות טורקיות (2.75 דולרים). כעת הוא הגיע ל-11 לירות טורקיות (5 דולרים)", אמר נג'אט יורנור, מנהל אחד ממפעלי אגוזי הלוז באורדו.
מחצית מהייצור של טורקיה מגיע לגרמניה ולאיטליה, בה נמצאים המשרדים הראשיים של הענקית האיטלקית פררו, המחזיקה מותגים כמו נוטלה וקינדר ונחשבת לרוכשת אגוזי הלוז הגדולה בעולם. בהצהרה שפרסמה החברה נמסר כי היא "עוקבת אחר הנושא מקרוב ולא צפויה פגיעה בזמינות של נוטלה בעתיד הנראה לעין".
המחסור הגיע לקניינים
איליאס אדי סבניץ', ראש איגוד היצואנים באזור הים השחור, מסר כי מטעי אגוז הלוז הממוקמים בגובה של 300 מטר איבדו עד 80% מהיבול שלהם בעקבות מזג האוויר הקר. "אנחנו צופים צניחה במכירות, אך עדיין אין לנו את הנתונים המדויקים", אמר והזהיר כי הבעיות יובילו להשפעה על ענף השוקולד העולמי. "כל אגוזי הלוז הנמכרים בטורקיה למדינות זרות הולכים אך ורק לענף השוקולד".
סימן ראשון לפגיעה בשוק בפועל נמצא בהצהרתה של חברת ETI, אחת מיצרניות הממתקים הגדולות ביותר בטורקיה, אשר מסרה כי תצמצם את היקפי הרכישה ותעדכן את מחירי השוקולדים שלה בקרוב. "מחירם של השוקולדים יעלה ככל הנראה, משום שעלות חומרי הגלם כבר עלתה", מסר מהיר באז, דובר החברה.