שתף קטע נבחר

 

נלחמים בקרחת: הסיבות והטיפולים שיעזרו

כשליש מהגברים עד גיל 45 מקריחים או סובלים מנשירה חלקית של השיער. למה זה קורה להם, האם יש דרך למנוע את רוע הגזירה ואיזה טיפולים יכולים לעזור להילחם בתופעה?

כמעט כל הגברים מכירים את זה - פתאום השיער הופך להיות דליל, ואז הוא נעלם לחלוטין. התקרחות היא תהליך אופייני וטיפוסי אצל גברים, ויש כאלה שמקריחים בגיל צעיר, ובכל מקרה עד גיל 45 כשליש מהגברים יקריחו או יסבלו מנשירה חלקית. עד גיל 70 מרבית הגברים יקריחו לגמרי או חלקית.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ד"ר אלכס אלטס, רופא עור, מסביר כי ניתן להצביע על שתי סיבות נפוצות לנשירת שיער: חוסר בברזל או שינויים הורמונליים. "התקרחות טיפוסית בקרב גברים מקורה בדרך כלל, שינוי הורמונלי שעובר הגבר עם השנים כאשר חלק מההורמון הגברי, הטסטוסטרון, הופך ומשתנה להורמון אחר שנקרא DHT (דיהידרוטסטוסטרון ) שהוא ההורמון האחראי לשני תהליכים אצל הגבר: הגדלת הערמונית והתקרחות", הוא מסביר.

  

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

בלי פלואור: איך לשמור על שיניים בריאות

רכיבה על אופניים: איך למנוע פציעות וכאבים
אומגה 3 עוזרת לריכוז? כל התשובות

 

צורת ההתקרחות

ההקרחה הגברית, הקרויה גם Androgenetic Alopecia, מתבטאת תחילה במפרצים בקדמת הקרקפת או בקודקוד, אך אלה הולכים ומתפשטים וכוללים בסופו של דבר את מרבית הראש. נשירת השיער לא מתפשטת בדרך כלל לעורף. הסיבה לכך לא ידועה, אך מדובר בעובדה חשובה שמנוצלת להשתלות שיער.

 

על ראש שעיר גדלות בין 100 ל-150 אלף שערות. כ-300 שערות מצטופפות על כל סנטימטר מרובע. כל אחת מהן יוצאת מתוך זקיק שחבוי מתחת לעור הקרקפת. קצב הצמיחה של השערה הוא כסנטימטר אחד בחודש.

 

שיער ראשו של אדם (לא קירח) מתחלף אחת לשנתיים עד שש שנים. במהלך החיים אנחנו צפויים להחליף את שיער הראש כ-20 פעמים.

 

שלבי גדילת השיער

כל שערה עוברת שלושה שלבים במחזור התפתחותה.

 

1. בשלב הגדילה, הקרוי אנאגן, צומחת השערה מבסיס הזקיק במשך כמה שנים, עד שהיא מגיעה לאורכה המלא.

 

2. בשלב שלאחר מכן, הוא שלב המנוחה, הקרוי קטאגן, נעצרת צמיחת השערה. בשלב הזה שורש השערה מתכווץ, בסיס הזקיק עובר תהליך של פירוק, והשערה עולה מעלה בתוך הזקיק כשהיא מתרחקת מכלי הדם שמספקים לה חומרים מזינים שדרושים לגדילתה.

 

3. בשלב השלישי, הקרוי טלוגן, מחוברת השערה באופן חלש לשורש השערה, ולאחר כמה חודשים היא נושרת או שנדחפת החוצה על ידי השערה החדשה שצמחה תחתיה.

 

מתחיל במפרצים וממשיך לכל הראש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתחיל במפרצים וממשיך לכל הראש(צילום: shutterstock)

  

הטיפולים שיעזרו

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מפרט איזה תכשירים תרופתיים וטבעיים יכולים לעזור:

 

הרגיין קצף: מבוסס על החומר הפעיל "מינוקסידיל 5%" המצוי בתמיסות הקיימות בישראל, אך מרקם הקצף מאפשר מריחה קלה באזור ההקרחה, ללא נזילות, התייבשות מהירה ומראה שיער טבעי לצד ירידה בשכיחות תופעות הלוואי.

 

התכשיר מיועד להצמחת שיער הקרקפת אצל גברים בריאים בגילאי 18-49, במקרים של התקרחות מהסוג התורשתי (95% מההתקרחויות הן על רקע זה). השוני העיקרי של הקצף החדש בישראל מתכשירי תמיסה הקיימים בשוק המבוססים על מינוקסידיל, הוא בכך שאינו מכיל רכיב בשם "פרופילן גליקול" אשר עלול לגרום למשתמשים לתופעות לוואי הקשורות לגירוי הקרקפת כמו יובש, קשקשים, גרד ואדמומיות.

 

יתרה מזאת, אופן השימוש בתכשיר נוח יותר עקב מרקם הקצף הנמס, נספג ומתייבש במהירות ואינו שמנוני או מייצר מראה שיער "רטוב" ולא מחמיא למתקרחים, אלא מותיר מראה שיער טבעי ורגיל לכן משתלב היטב בשגרת היום יום מבלי להפריע.

 

נוחות השימוש מהווה פרמטר קריטי בהיענות לאורך זמן, בתכשיר הדורש התמדה על מנת ליהנות מהתוצאה. בנוסף, מרקם הקצף מאפשר את החדרת החומר לשיער מבלי שיגלוש מקו הקרקפת לאזורים לא רצויים כמו המצח ויצמיח שם שיער לא רצוי.

 

Finasteride ( פרופסיה) היא התרופה היחידה שניתנת בכדורים לטיפול בהתקרחות אצל גברים. התרופה מפחיתה את ייצור של ההורמון dihydrotestosterone ובכך מסייעת בטיפול בהתקרחות. היא מחייבת מרשם מרופא.

 

מינוקסידיל (ריגיין, מינוקסי): ניתנת בצורה של תרסיס או תמיסה שאותם מורחים על הקרקפת, והחומר הפעיל הוא minoxidil - מדובר בתרופה שבעבר השתמשו בה לטיפול ביתר לחץ דם ותוך כדי השימוש בה גילו שהיא גורמת לשעירות יתר אצל גברים ונשים. אינה מחייבת מרשם רופא.

   

אלפסין: סדרת תכשירים שנבדקה במחקרים קליניים המבוססת על מולקולת הקפאין לטיפול בהתקרחות. בסדרה קיימים שלושה מוצרים: שמפו, שמפו נגד קשקשים ונגד התקרחות ונוזל לשימוש על הקרקפת. מולקולת הקפאין עוזר לחיזוק שורשי השיער, שומר ומחזק את סיב השיער ומונע נשירה.

 

פיטו פריז: לחברת פיטו פריז קיימים שני תכשירים שמיועדים לטיפול בשיער דליל אצל גברים: שמפו פיטוליאום ותרסיס פיטוסטים.

 

פילקסיל: סדרה המכילה שמפו וספריי שמזינים את השיער ומובילים להתחזקותו ואף הוכחו במחקרים קליניים. הסדרה מבוססת על צמח הדקל ננסי (Serenoaserrulata), אבץ, נגזרת ניקוטינית של ויטמין E (Tocopherylnicotinate), ויטמינים מקבוצת B וחלבון.

 

תכשירים אלו מחזקים שיער חלש ושביר, ממריצים את הקרקפת ושומרים על שיער חלק ונעים.

 

סדרת קמילוטרקט: המכילה מספר תכשירים: שמפו ואמפולות. סדרה זאת מבוססת על תמציות צמחים מעלי הסרפד ומצמח הרוזמרין, הידועים בתכונותיהם לטיפוח השיער וכמייצב טבעי. מועשר בתמציות מפרחי קמומיל ומעלי מרווה רפואית, לחיזוק סיב השערה ולשמירה על שיער וקרקפת בריאים.

 

פולטן פארמה: סדרה של חברת טבע. מכילה שמפו, אמפולות ומוס לשיער. תכשירים אלו מסייעים בטיפול בשיער דליל ומגבירים את העמידות של השיער בפני שבירה.

 

תכשירים המכילים ויטמינים ומינרלים

אבץ פיקולינט (סולגר, לייף, אלטמן, NOW): מינרל הנחוץ ליצירת תאי קולגן ומכאן הרציונל לתת אותו בטיפול בהתקרחות אצל גברים. ניתן בכמוסות או בכדורים לבליעה.

 

דקל ננסי (Seronoarepens) הוא צמח שעוזר להוריד רמות של ההורמון dihydrotestosterone. (קיים בסדרת המוצרים של סולגר, אלטמן וכמו כן בתכשיר רוטסHR לגבר).

 

מדובר בצמח שהשתמשו גם בו לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית ובחלק מהמחקרים נמצא שהוא מחזק שיער אצל גברים. ניתן בכמוסות או בכדורים לבליעה.

 

ויטמינים מקבוצת B: אם המקור לנשירת השיער הוא מתחים או לחצים (סטרס) במקרים כאלו מומלץ לקחת ויטמינים מקבוצת B – שכן סטרס מפחית רמות שלהם בגוף שלנו.

 

מולטי-ויטמינים לגברים: מדובר בפורמולות מיוחדות לגברים שיכולים לסייע בטיפול בנשירת שיער על רקע חסר תזונתי. לא קיימים סימוכים מדעיים לכך שזה עוזר אולם אצל חלק מהגברים שתזונתית אינם אוכלים טוב, יש תגובות טובות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השיער נוטש את הראש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים