הפסקת האש נשמרת: "אי-אפשר להאמין"
אחרי 50 ימי לחימה ו-4,564 רקטות ופצמ"רים הגיע מבצע צוק איתן לסיומו בהסכם בין ישראל לחמאס. אבל תושבי עוטף עזה עדיין לא חוזרים הביתה: "אנחנו חוששים. מי יודע אם הירי לא יתחדש בחגים?". רגע לפני הפסקת האש: מניין ההרוגים עלה ל-70. מה כולל ההסכם ועל מה ידונו בעוד חודש?
הפסקת אש - כתבות נוספות
יריות שמחה בעזה, חמאס לתושבים: "ניצחנו"
ראשי מועצות בדרום: "נכנענו לטרור"
ארה"ב: מוכנים לקחת חלק בשיקום רצועת עזה
נתניהו מנע הצבעת קבינט: "חוקי, לא הגיוני"
לפי ההבנות שגובשו, תוך חודש יחלו הצדדים לדון בסוגיות המרכזיות – בהן פירוז והקמת נמל ימי ואווירי. עד אז התחייבה ישראל לפתוח את המעברים לרצועה ולאפשר הכנסת ציוד הומניטרי וציוד לשיקום עזה, תחת פיקוח ישראלי כבד. כמו כן, יורחב אזור הדיג מעבר לשלושה מיילים. גורמים מדיניים בירושלים סיכמו את "צוק איתן" בהצלחה. לפיהם, "מבחינה צבאית, זו המהלומה הקשה ביותר שחמאס חטף. כל תמונות הניצחון שבנה חמאס – מנהרות, יכולת רקטית, פיגועי איכות, חטיפת חייל חי ועוד – סוכלו על ידי צה"ל ושב"כ".
ביום האחרון, בין חצות ל-19:00, נורו מרצועת עזה 182 רקטות ופצמ"רים, 143 נפלו בשטח פתוח, 5 בשטח בנוי ו-27 יורטו. באותו זמן תקף צה"ל 64 יעדים. מתום הפסקת האש הקודמת בשבוע שעבר (19 באוגוסט) שוגרו לישראל 1,045 רקטות ופצמ"רים, מהן יורטו 141.
מאז תחילת המבצע ב-8 ביולי שוגרו לעבר ישראל 4,564 רקטות ופצמ"רים. 3,641 התפוצצו בישראל, 3,417 בשטח פתוח ו-224 בשטח בנוי. 735 יורטו. באותה תקופה תקף צה"ל 5,263 מטרות, בהן אתרי ייצור ואחסון אמל"ח, עמדות תצפית, חמ"לים, משרדים צבאיים, מקומות מפגש של פעילי טרור, תשתיות שמוקמו בבתי מפקדים/פעילים, מתחמים צבאיים ועוד.
הסכם הפסקת האש גרר ביקורת קשה של תושבים מעוטף עזה ושל ראשי רשויות, שמשוכנעים שבאי-הכרעת חמאס – או לחלופין מבלי אופק מדיני ברור – הרי שסבב האלימות הבא יגיע במוקדם או במאוחר. ראש עיריית אשקלון איתמר שמעוני אמר נחרצות: "לא מאמינים בחמאס ולא סומכים על הסכמים איתו. לא היום ולא בעוד חודש". ראש מועצה אזורית שדות נגב, תמיר עידאן, מוסיף: "מדובר בכניעה לטרור".
ראש מועצת אשכול, חיים ילין, מסרב להאמין שמדובר בהפסקת אש אמיתית. לדבריו, אין סימן לכך שהיא תוביל להסכם מדיני לטווח ארוך: "אני מעריך שזו תהיה הפסקת אש שתימשך באש. מדינת ישראל הקריבה 64 חיילים יקרים, מאות פצועים, חודשיים של מלחמת התשה – ולבסוף תצא עם הבנות כמו עמוד ענן, שיובילו תוך שנה וחצי לסבב נוסף. אז בשביל מה כל הבלגן הזה?"
בת חן חביביאן מקיבוץ סעד, אם לשלושה שהגיעה אתמול עם חבריה לאכסניה בירושלים, אמרה שתחזור לקיבוץ רק לקראת סוף השבוע. "כרגע אנחנו לא חוזרים", היא אומרת. "אפילו שיש הפסקת אש, המתח נשאר וצריך להיות עם אצבע על הדופק. גם בפעם קודמת הייתה הפסקת אש ומצאתי את עצמי בתוך האש. יש חשש לחזור ישר לשגרה ולתת אמון. אני רוצה לבדוק שזה עובד".
- את מאמינה שהשקט יחזיק מעמד?
"כן, השאלה לכמה זמן ומתי זה שוב יחזור. אם אומרים חודש של הפסקת אש – החשש הוא שהירי שוב יתחדש בחגים. רק אלוהים יודע מה מתכננים לנו. חוסר הוודאות וחוסר היכולת לתכנן מטריף אותי. אני לא אזמין משפחה לעל האש בחגים כשאני לא בטוחה שאוכל לספק להם הגנה".
יעל סטדין, מנהלת קהילה בעין השלושה שהתפנתה מהקיבוץ עם שתי בנותיה, הוסיפה: "אנחנו לא חוזרות עד שנרגיש שזה מספיק בטוח בשבילנו. אנחנו לא קונות את הפסקת האש. הרוב לא מאמינים שיהיה שקט. סביר להניח שאת השבת נעשה בירושלים. הרבה הורים אמרו שבמצב של היום לא ייתנו לילדים ללכת לבית הספר – וזה עדיין לא השתנה אצלנו סופית".