נאבקה וניצחה: צעירה מרוסיה לא תגורש
משרד הפנים החליט לגרש את טטיאנה קוזמינה בטענה שלא התקבל אישור מאביה הביולוגי שחי ברוסיה. בית המשפט העליון קבע ההפך. עורכת דינה: "חבל שצריך לפנות לעליון כדי שמשרד הפנים יפעל לפי החוק שהסמיך אותו"
סוף טוב למאבק: בית המשפט העליון קבע אתמול (ג') כי טטיאנה קוזמינה, צעירה בת 20 מרוסיה שעלתה לארץ לפני ארבע שנים עם אמה, לא תגורש בניגוד לעמדת משרד הפנים. משרד הפנים החליט כי יש לגרש את הצעירה מהארץ בטענה שאביה הביולוגי שחי ברוסיה התיר לה להגיע לישראל רק לתקופה שבה נחשבה קטינה ולצורך לימודים. על פי המשרד, העדר הסכמתו לא מאפשרת את הליך קבלת מעמד הקבע.
עוד בחדשות:
רכז הביטחון נהרג בנירים: "השכול מלווה את הקיבוץ"
בשלל צבעים: פיצוץ הבניין הכי ססגוני שיש
לפני שנתיים נעצרה טטיאנה על ידי רשות ההגירה והיא הגישה עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים בטענה כי אמה הייתה בטוחה שבתה נכללת בהליך קבלת מעמד הקבע שהיא עוברת ורק זמן קצר לאחר מעצרה היא הבינה שלא כך הדבר. טטיאנה מיוצגת על-ידי האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים.
כמו כן נטען שאין היגיון בנימוק שבו דחה משרד הפנים את הבקשה שהגישה טטיאנה לקבלת מעמד בארץ כבוגרם משום שבגילה היא כבר בגדר "גברת לעצמה" לפי חוק ואין לה צורך באישור אביה.
בית המשפט המחוזי בבירה דחה את עתירתה של הצעירה מרוסיה וקבע כי הנוהל מספק פתרון סביר בכך שהוא מבין במכלול השיקולים גם את זכויותיו של ההורה האחר ביחס לקשר עם ילדיו. טטיאנה ערערה שוב באמצעות עורכי דינה, ערן נריה ועדי לוסטיגמן, מהאגף לסיוע משפטי במשרד המשפטי. בערעור טענו כי חוק האזרחות חל בעניינה ולפי החוק היא זכאית להיות חלק מהליך איחוד המשפחות של אמה ולילד של אדם המתאזרח בישראל יש זכות להתחיל בהליך לצידו.
אתמול הפך בית המשפט העליון את החלטת המחוזי וקבע כי קוזמינה תוכל להישאר לצד אמה בישראל. עוד קבע בית המשפט כי דרישות הנוהל של משרד הפנים בנושא המכונות נוהל "קטין נלווה" אינן תואמות לחוק והליך של קטין מתחיל לצידו של ההורה המתאזרח עוד בטרם זה קיבל אזרחות.
השופט עוזי פוגלמן, שכתב את פסק הדין, ציין כי על פי החוק יש צורך בהתנגדות מפורשת ואקטיבית של האב להתאזרחות, דבר שלא היה מצוי במקרה של טטיאנה כשזו הייתה קטינה, ולא די בכך שההורה הגביל את הסכמתו של הקטין לשהות בישראל עד גיל 18. כעת כשהיא בגירה, אין בכוחה של התנגדות כזו, אם היא קיימת לעצור את התאזרחותה.
"בדומה לבן הזוג המתאזרח, גם כאשר מדובר בקטין נלווה, שיקול הדעת של משרד הפנים מוכתב לפי המטרה הסופית של ההליך", כתב פוגלמן בפסק הדין. "בהתאם לכך, התאזרחות של אדם מונעת את החלת שיקולי חוק האזרחות, גם בשלבים שקודמים להענקת מעמד של אזרח להורה".
השופט פוגלמן ביקר את התנהלות משרד הפנים. "התנהלות המשיב הביאה את המערערים להסתמכות, שגרמה להם לשנות מצבם לרעה, ערערה את שלמות ויציבות התא המשפחתי, מנעה מהם לנקוט הליכים מתאימים ואף הובילה להשמת הבת במשמורת", ציין השופט. "ככל שההליך יופסק בשלב מאוחר יותר, כך תגבר הפגיעה בקטין ובהורה המתאזרח ואף בתא המשפחתי החדש כולו".
עו"ד נריה אמר לאחר קביעת העליון: "מדובר בפסק דין עקרוני הקובע כי נוהל 'קטין נלווה' של משרד הפנים, שנועד להסדיר את הליך ההתאזרחות של קטינים שאחד מהוריהם התאזרח בישראל, כפוף להוראות חוק האזרחות ואינו יכול להוסיף דרישות שאינן מצויות בחוק".
עו"ד לוסטיגמן מסרה כי בעקבות המקרה של קוזמינה, יינתן פתרון למקרים רבים דומים. "רק מצער אותנו מאוד שנראה שמשרד הפנים לא רואה את האנשים שעומדים מולו, ההורים והילדים והמשפחות. חבל שצריך לפנות לבית המשפט העליון כדי שמשרד הפנים יפעל לפי החוק שהסמיך אותו", אמרה עורכת הדין.